CEx PSD: Dăncilă vrea vot în Parlament pe un Guvern RESTRUCTURAT, înaintea moțiunii de cenzură! Meleșcanu rămâne ca propunere pentru Senat!

Premierul Viorica Dăncilă, președinte al Partidului Social Democrat, i-a convocat, luni seară, pe liderii PSD la o întâlnire la sediul partidului din str. Kiseleff, în contextul în care președintele Klaus Iohannis a respins propunerile de miniștri interimari. Totodată, ca subiect de discuție mai figura strategia pe termen scurt a partidului, în contextul în care PSD nu mai are majoritate în Parlament, iar Guvernul are șapte miniștri interimari în prezent. De asemenea, nominalizarea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului se mai regăsea pe ordinea de zi.

Președintele Klaus Iohannis a respins, joi, propunerile pentru miniștrii interimari la Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul și, tot săptămâna trecută, propunerile de remaniere primite de la PSD, pentru portofoliile de la Justiție, Educație, Interne și cele două posturi de vicepremier.

CITEȘTE ȘI:

În replică, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională pentru a reclama un conflict între Guvern și Administrația Prezidențială. 

Uite restructurarea, nu e restructurarea! De fapt… e restructurarea!

După ședința de luni a Guvernului și înainte de CEx, lideri centrali ai PSD au spus că se conturează în partid decizia ca premierul Viorica Dăncilă să vină în Parlament cu un Guvern restructurat înainte ca opoziția să depună moțiunea de cenzură. În PSD s-a discutat luni despre un vot pe restructurare săptămâna viitoare. Dăncilă ar fi fost de acord să ceară restructurarea, doar dacă are garanții ferme din Parlament că mutarea va avea succes, pentru că altfel opoziția va avea o misiune ușoară în demersul de a da jos Guvernul.

Propunerea s-a lovit de o altă tabără a liderilor PSD, precum Şerban Valeca, preşedinte PSD Argeş şi Dumitru Buzatu, preşedinte PSD Vaslui, care au afirmat că ar trebui aşteptată moţiunea de cenzură a opoziţiei.

CEx al PSD a decis luni seara, în unanimitate, ca Guvernul să se prezinte săptămâna viitoare în Parlament, pentru votul pe restructurare. Astfel, tentativa curajoasă a social-democraților va avea loc înaintea votului pentru moțiunea de cenzură. Totodată, cu prilejul votului pentru restructurare, Dăncilă propune Parlamentului un Guvern mai suplu, cu 19 ministere, faţă de 24 din prezent. PSD-iștii sunt convinși că, în acest moment, au în Parlament voturile necesare.

Ministerele care ar urma să fie desființate sunt următoarele:

Ministerul Apelor și Pădurilor, care va trece la Ministerul Mediului;

Ministerul Afacerilor Europene trece la Ministerul de Externe;

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar urma și el să treacă la Ministerul de Externe;

Ministerul Tineretului şi Sportului va fi preluat de Ministerul Educației;

IMM-urile trec la Economie;

Astfel, cei care ar urma să plece din Guvern sunt: Ioan DENEŞ (ministrul Apelor şi Pădurilor), George CIAMBA (ministrul delegat pentru Afaceri Europene), Natalia Intotero (ministrul pentru Românii de Pretutindeni), Constantin-Bogdan MATEI (ministrul Tineretului şi Sportului) și Ştefan-Radu OPREA (ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat).

Meleșcanu, pe poziții!

În ceea ce privește tămbălăul de la Senat, propunerea PSD, Teodor Meleșcanu, care a produs adevărate furtuni în ALDE, dar și printre câțiva social-democrați, va fi nominalizat în continuare. CEx al PSD a stabilit să mențină sprijinul politic pentru ca Meleșcanu să fie ales președinte al Senatului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *