CEx după CEx pentru… incertitudine. PSD NU a luat nici o decizie în privința moțiunii de cenzură

Comitetul Naţional Executiv (CExN) al PSD a discutat vineri de la ora 11.00, prin videoconferinţă, despre Congresul partidului, care se va desfăşura sâmbătă, şi despre calendarul pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a convocat șefii județeni și conducerea centrală, întrucât „social-democrații vor un vot cât mai repede posibil, dar că nu este exclus să se aștepte decizia CCR după sesizarea Guvernului”.

Ciolacu are în acest moment pe masă două nume de premier cu care vrea să meargă la Klaus Iohannis și aceștia ar putea fi Vasile Dîncu și Sorin Grindeanu. Primarul Capitalei, Gabriela Firea (PSD), a declarat joi că social-democrații au discutat numele de premier pe care îl vor propune dacă Guvernul este demis prin moțiune de cenzură, dar că nu anunță despre cine este vorba pentru a evita discuțiile contradictorii din partid.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, semnată de 205 parlamentari și intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”, a fost citită joi în Plenul Parlamentului.

CEx de vineri al PSD nu a putut lua o decizie în privința votului care va fi dat pe moțiunea de cenzură, săptămâna viitoare, marți, fiind anunțat momentul exact al votării. Cei de la PSD susțin că această contestație a PNL la Curtea Constituțională nu afectează demersul actual din Parlament, orice decizie a CCR acționând pentru viitor.

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a reacționat dur imediat după CEx și după ce ce Ionel Dancă a depus vineri la Curtea Constituţională sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară.

Romașcanu a mai declarat că, în prezent, sunt negocieri cu toate grupurile parlamentare pentru moţiunea de cenzură, iar marţi cel mai probabil va fi anunţată data votului pentru moţiune.

„Legat de moţiune, există la acest moment negocieri cu toate grupurile şi marţi cel mai probabil vom anunţa data moţiunii. Ne dorim ca votul să aibă loc cât mai repede cu putinţă. Va exista un CEx cu noua denumire dată de Congres, marţi sau miercuri, care va decide acţiunea politică a PSD, respectiv data votului. Se poate face vot până la sfârşitul săptămânii. E după trei zile după citire. 3 zile după citire e săptămâna viitoare. Juriştii partidului vor analiza contestaţia la CCR. Procedura parlamentară merge indiferent de contestaţia la Curte”, a spus Romașcanu.

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu un conflict juridic între Guvern şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Premierul Orban a acuzat PSD de iresponsabilitate şi sfidare faţă de instituţiile statului. De asemenea, Orban a mai spus, joi, că prin generarea de cheltuieli de către Guvern fără o corelare cu realităţile economice, România riscă să fie retrogradată de către agenţiile de rating, iar într-o astfel de situaţie întreaga societate ar avea de suferit.

„Vom ajunge într-un punct în care nu ne vom mai putea finanţa şi degeaba se bucură cineva astăzi că îi cresc nişte venituri, cum e pensia, de exemplu, dacă vom ajunge în situaţia în care nu vom mai putea plăti nici pensii, nici salarii în sectorul public, nu vom mai putea susţine nici investiţii, nici asigura cofinanţările pe fonduri europene. (…) Bunicii noştri sunt oameni cu scaun la cap, sunt oameni care pot să înţeleagă lucrul ăsta: nu poţi să măreşti pensiile. Acuma eu vă spun sincer: riscăm foarte mult. Faptul că agenţiile de rating nu ne-au retrogradat s-a datorat numai credibilităţii preşedintelui Iohannis şi Guvernului şi a politicilor economice pe care le-am pus pe masă şi care au dat încredere nu agenţiilor de rating, că agenţiile de rating, de fapt, fac nişte evaluări de care ţin cont companiile străine, mediul financiar internaţional, alte ţări. Noi nu am fost retrogradaţi tocmai pentru că am arătat o anumită prudenţă în generarea de noi cheltuieli publice. Dacă se va continua în ritmul ăsta, vom ajunge într-un punct în care România este pândită de un pericol imens. Dacă vom fi retrogradaţi, ne vom împrumuta din ce în ce mai greu şi din ce în ce mai scump. Şi aici nu e vorba numai de Guvern, creditele care le ia în numele statului, se vor scumpi creditele pentru întreg mediul economic (…) asta va afecta negativ capacitatea României de a îşi reveni. Vom ajunge într-un punct în care nu ne vom mai putea finanţa şi degeaba se bucură cineva astăzi că îi cresc nişte venituri, cum e pensia, de exemplu, dacă vom ajunge în situaţia în care nu vom mai putea plăti nici pensii, nici salarii în sectorul public, nu vom mai putea susţine nici investiţii, nici asigura cofinanţările pe fonduri europene”, a spus Orban.

Anterior, Ciolacu a declarat că va respecta decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care Executivul va ataca moţiunea PSD, dar că există şi varianta de a merge la vot cât mai repede. El a spus că, dacă moţiunea trece, este exclus ca PSD să mai voteze un guvern liberal. De asemenea, Ciolacu a exclus şi suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, ca decizie politică.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.