Spread the love

Social-democraţii s-au reunit miercuri în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pe agendă fiind detalii legate de organizarea congresului extraordinar de sâmbătă, precum şi de alegerile locale din luna septembrie.

Circ cu Teodorovici

Scandalul a început încă de dimineață, când Eugen Teodorovici, fost președinte executiv al PSD, a solicitat Tribunalului București să constate că el este, conform statutului, președintele interimar al partidului. Potrivit statutului, afirmă Teodorovici, el era singurul îndreptățit să preia conducerea interimară a partidului după demisia Vioricăi Dăncilă.

„Am cerut respectarea Legii nr. 14/2003 și a Statutului PSD! Am cerut în repetate rânduri organizarea CORECTĂ a alegerilor pentru CONDUCEREA PSD! A fost și este INDIFERENȚĂ și INSULTĂ la adresa celor care au așteptări din partea celor ce se consideră “REFORMATORII” PSD! Astăzi am cerut Tribunalului București să restabilească LEGALITATEA‼️ De ce este necesar ACUM acest demers? Pentru că NU trebuie să validăm alegerea în mod NESTATUTAR și NEDEMOCRATIC a președintelui PSD, printr-un SIMULACRU de alegeri, atunci când REGULILE se schimbă în timpul jocului tocmai pentru a diminua sau anula șansele altor potențiali candidați! #REFORMA #PSD pentru #noulPSD VA ÎNCEPE NUMAI ATUNCI CÂND DEZIDERATUL MEMBRILOR ȘI MAI ALES AL CONDUCERII PSD VA FI ACELA AL RESPECTĂRII STATUTULUI PARTIDULUI‼️”, a transmis Teodorovici.

Pe 8 august, PSD a comandat o opinie juridică cu privire la legalitatea actualei conduceri interimare a partidului, după ce senatorul Eugen Teodorovici, a transmis în ultimele zile că deciziile partidului sunt nule și PSD riscă chiar desființarea câtă vreme actuala echipă interimară în frunte cu Marcel Ciolacu nu apare în Registrul Partidelor Politice. Astfel, ședința de miercuri a început cu scântei: Teodorovici a venit la ședință și, după un schimb mai contondent de replici, acesta a fost scos din sală, neavând calitatea de membru al Comitetului Executiv. Senatorul a fost totuși lăsat să participe la ședință doar în momentul în care se va ajunge la punctele privitoare la organizarea Congresului PSD, de la finalul acestei săptămâni.

CEx a decis să aprobe candidatura fostului ministru Eugen Teodorovici la președinția PSD la Congresul de pe 22 august. Au fost 44 de voturi „pentru” 3 „împotrivă”. Astfel la Congresul PSD vor fi doi candidați la președinția partidului: Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici. Pentru acesta din urmă s-a introdus o formulă tranzitorie care să-i permită să candideze.

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a afirmat că există un document, din partea conducerii partidului, „în care apare foarte clar” că, din cele două candidaturi pentru şefia partidului, să fie acceptată doar una – cea a liderului interimar al formaţiunii – acesta fiind adoptat în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de miercuri. De altfel, o surpriză în CEx a fost poziția Vioricăi Dăncilă, care nu l-a mai susținut pe Teodorovici.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, miercuri, referitor la acţiunea în justiţie a senatorului Eugen Teodorovici împotriva partidului, că „ceea ce face nu este legal”, însă Congresul îi va oferi şanse egale. CEX PSD a validat candidaturile lui Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici la Congresul PSD, pentru funcția de președinte.

Congresul PSD, în format clasic

Marcel Ciolacu a anunţat că se va prezenta la Congres cu o echipă şi un proiect propriu pentru România.

La Congresul PSD, vor vota 1.500 de delegați în format clasic, cu buletin de vot, cabină de vot și urnă, pentru echipa pe care o dorește la vârful partidului. Votul nu va fi online. După vot se vor face procese verbale care se vor centraliza la București. Se va vota în 37 de locații la nivel național.

Întoarcerea lui Grindeanu

Fostul premier Sorin Grindeanu a anunţat că este membru PSD şi că o perioadă scurtă de timp va mai ocupa funcţia de preşedinte al ANCOM. Grindeanu a spus că nu a ezitat să se alăture social-democraţilor, deşi mandatul său la ANCOM este până în 2023. Fostul premier a afirmat că nu a fost singurul moment delicat pentru PSD când l-a îndepărtat din funcţia de premier, prin moţiune de cenzură, şi că cel mai grav lucru a fost că social-democraţii „şi-au pierdut parţial din aură”. Grindeanu a anunțat pe 8 august că îşi doreşte funcţia de preşedinte executiv.

Ciolacu pleacă din pole position

La finalul CEx de miercuri, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a arătat că vineri va avea loc o nouă ședință.

S-au validat candidaturile depuse pentru Congres și s-a decis ca vineri să existe un alt Comitet Executiv Național”, a spus Romașcanu.

Echipa lui Ciolacu

Ciolacu este marele favorit pentru a rămâne președinte al PSD, iar din echipa sa fac parte alți 14 lideri cunoscuți:

Marcel Ciolacu – preşedinte

Sorin Grindeanu – prim-vicepreşedinte

Gabriela Firea – prim-vicepreşedinte

Vicepreşedinţi pe domenii:

1. Lia Olguţa Vasilescu – social

2. Gabriel Zetea – infrastructura

3. Doina Fedorovici – administraţie

4. Mihai Tudose – economie

Vicepreşedinţi regionali:

1. Claudiu Manda

2. Titus Corlăţean

3. Daniel Băluţă

4. Ionut Pucheanu

5. Radu Moldovan

6. Laurenţiu Nistor

7. Vasile Gliga

8. Dragoş Benea

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *