CEx de pomină la PSD. Dragnea, remiză în meciul cu Tudose. Dobre: „Se speculează foarte mult, nu a pus nimeni pe hârtie nici o propunere”

Liderii PSD s-au reunit, luni, în primul Comitet Executiv Național din acest an, pentru a tranșa, printre altele, convocarea unui Congres extraordinar, propunerile pentru modificarea Statutului PSD, desemnarea succesorului Doinei Pană în funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, care a demisionat din această funcție săptămâna trecută sau, cel mai important subiect, restructurarea Guvernului.

Zilele trecute a apărut şi subiectul restructurării Guvernului, pe care liderul de la Vrancea al PSD, Marian Oprișan, l-a reiterat luni, susținând că el are „probleme guvernamentale la nivelul județului” și aparatul central trebuie restructurat, inclusiv Guvernul.

„PSD e la guvernare și are mari responsabilități, să facem spitale, trebuie să asigurăm un act medical românilor, să facem autostrăzi, să asigurăm liniștea și ordinea publică, salariile, pensiile și pentru asta trebuie discutat! Eu am niște probleme guvernamentale la nivelul județului Vrancea pe care trebuie să le discut cu primul ministru, dar în afară de această chestiune că a se duce la capăt programul de guvernare al PSD este nevoie de o restructurare, totală aș putea spune! Aparatul central este foarte încărcat și el trebuie îmbunătățit”, a spus Oprișan înaintea ședinței CEx al PSD. Tot Oprișan a fost singurul care s-a opus la votul privind desemnarea senatorului de Bistrița, Ioan Deneș, să fie cel care preia portofoliul ministerului Apelor şi Pădurilor.

Deneș este la al doilea mandat de senator. În 2012 a intrat în Parlament pe listele USL, din partea PNL, iar după ruperea alianței, Deneș a fost primul parlamentar care și-a anunțat trecerea de la PNL la PSD.

Putem să admitem că abordarea lui Oprișan s-a înscris în registrul declarațiilor fostului ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care a precizat înaintea ședinței CEx al PSD că „în istoria partidului există competiție”.

„Să nu uităm că în fiecare partid politic întotdeauna a existat competiție, dacă ne uităm la istoria PSD întotdeauna a existat competiție, un lucru sănătos pentru democrație, dar astăzi aici ne vom focaliza în exclusivitate pe guvernare. Buna guvernare este principalul nostru scop, am căpătat încrederea românilor pe care trebuie să o ducem la bun sfârșit. Astăzi avem de rezolvat problema nominalizării unui nou ministru la Ape și Păduri. (…) Punem în aplicare programul de guvernare și nominalizăm o persoană bine pregătită profesional în locul doamnei Doina Pană. (…) Nu am urmărit decât azi de dimineață, nu am simțit nici un fel de nervozitate. În momentul acesta și pentru o perioadă următoare, trebuie să asigurăm o bună guvernare și să lăsăm confruntările”, a spus Rovana Plumb.

De asemenea, fostul ministru și-a exprimat dorința ca Guvernul să nu fie restructurat și nu a dorit să evalueze performanțele premierului care, până la urmă, este cel care i-a solicitat demisia de la minister.

„Voi vota pentru o bună guvernare, clar nu voi vota pentru o restructurare. Astăzi nu este momentul, la început de an. Trebuie să răspundem nevoilor pe care le au românii, nu începem acum cu restructurări. (…) Probabil că se va face un bilanț (al conducerii PSD – n.r.), dar nu astăzi. Așa cum funcționează PSD funcționează foarte bine! (…) Aș putea să fiu subiectivă și poate nu dau cel mai corect răspuns…”, a mai spus Rovana Plumb.

Premierul Mihai Tudose nu a oferit nici o declarație înainte de ședință, însă acesta a avut discuții la Palatul Victoria, după-amiază, cu o serie de miniștri sau lideri importanți ai PSD, precum Marian Oprișan, Adrian Țuțuianu, Marcel Ciolacu sau președintele PSD Constanța, Felix Stroe. Printre ministerele pe care se pare că Tudose le-ar dori comasate se regăsesc Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul cu Tineretul și Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum şi Educaţia şi Cercetarea.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost reticent în declarații. La sediul partidului au fost prezente și câteva persoane care au protestat, iar unul dintre protestatari l-a apostrofat pe liderul social-democrat, sugerându-i să se ducă „la pușcărie”. Dragnea i-a răspuns ironic: „Mi-era dor de tine!”

Întrebat dacă există posibilitatea ca premierul Mihai Tudose să rămână în funcţie după CEx al PSD, Liviu Dragnea a răspuns scurt: „Eu îl susţin!”, apoi președintele partidului s-a îndreptat spre ședința unde a avut parte de mai multe surprize.

Lui Dragnea i s-a reproșat că a adus prea mulți oameni din Teleorman în Guvern și în instituțiile subordonate Executivului, iar cel mai vocal ar fi fost președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. Spre stupefacția lui Dragnea, liderul PSD de la Giurgiu a fost aprobat de premierul Mihai Tudose, urmat de Paul Stănescu, liderul PSD de la Olt, dar și Adrian Țuțuianu, fostul ministru al Apărării, de la PSD Dâmbovița. Astfel, Dragnea s-a trezit că nu mai puțin de patru lideri cu greutate din partid i se opun.

O critică a venit și din afara partidului, fostul coleg al lui Dragnea, Victor Ponta, a comentat ironic ședința de luni a CEx al PSD.

„Filmul de azi l-am văzut de atâtea ori încât simt doar mâhnire și dezamăgire! Dragnea azi anunță că îl susține pe Tudose, la fel îl susținea și pe Grindeanu  și pe Țuțuianu și pe Cătălin Ivan și pe Zgonea și pe… și pe… și pe… ah, da! Și pe mine mă susținea”, a comentat Ponta.

Deznodământ: Dragnea nu e de acord cu data Congresului și s-a plictisit de ideea de a pleca de la șefia partidului

Măsurile de securitate adoptate în cadrul CEx al PSD au fost mai dure de această dată. Pe lângă instalarea tradiționalului aparat de bruiat semnalele telefoanelor, membrii CEx au fost obligați să-și lase telefoanele la intrare, întrucât, din experiențele precedente, jurnaliștii aflau aproape instant deciziile, iar spiritele se încingeau când liderii citeau în presă relatări din ședință. Practic, după mai bine de patru ore de discuții, membrii CEx au adoptat doar două decizii: numirea lui Deneș la ministerul Apelor și Pădurilor și stabilirea unou nou CEx, la Iași, între 29-31 ianuarie a.c.

Imediat după ședință, premierul Mihai Tudose și-a menținut poziția din ultimele zile, considerând că Guvernul trebuie restructurat. A plecat supărat de la ședință, semn că propunerile sale de restructurare a Executivului, prin micșorarea numărului de ministere, nu a avut câștig de cauză, însă, premierul a anunțat că va lupta până la capăt.

„Nu renunț la idee, o voi repropune în amănunt, la sfârșitul lunii, la CEx-ul de la Iași. Mă duc la Guvern să văd despre ce e vorba”, a spus premierul Mihai Tudose.

De asemenea, președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, întrebat despre cum evaluează activitatea președintelui Liviu Dragnea, a precizat că „nu sunt eu persoana care să analizeze” și că „e loc de mult mai bine”. Bădălău a prezentat o scrisoare în cadrul ședinței, în care a făcut mai multe reproșuri și a cerut organizarea unui Congres pentru stabilirea potențialilor candidați la prezidențialele din 2019.

„Sunt foarte multe probleme, de guvernare, parlamentare și problemele politice. Relația mea (cu Liviu Dragnea – n.r.) este una de colegialitate. Nu pot să analizez eu activitatea domnului președinte. E loc de mai bine, atât pot să spun, de mult mai bine. (…) Un eventual congres nu schimbă nimic, el poate să adopte, așa cum am susținut public, susțin că un congres nu face decât să însănătoșească viața partidului. (…) Astăzi, premierul a fost rugat să vină cu o analiză a miniștrilor. Nimeni nu e perfect, e loc de mai bine. Evaluarea trebuie s-o prezinte domnul premier. Tot timpul e loc de mai bine. Avem realizări guvernamentale, politice, dar partidul trebuie să fie extrem de atent. (…) Comunicarea partidului, cu siguranță, trebuie îmbunătățită, comunicatorii noștri nu discută suficient ca să explice măsurile guvernamentale. (…) Trebuie să facem un congres pentru că trebuie să găsim soluția pentru candidatura din 2019. Premierul are toată susținerea partidului pentru a pune în aplicare programul de guvernare. În momentul ăsta, România are un premier care poată să facă lucruri bune pentru țară și popor. Eu aș vrea o listă de candidați (pentru prezidențiale – n.r.) care să fie promovați”, a spus Niculae Bădălău.

De asemenea, președintele executiv al PSD a punctat faptul că Liviu Dragnea are mari șanse să fie candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale din 2019, chiar dacă are o condamnare și un dosar penal pe rol.

„La prezidențiale oricine poate candida. Nu îl afectează, are șanse reale, așa cum am câștigat alegerile și dânsul a condus campania…”, a concluzionat Bădălău.

Revenind la subiectul restructurării Guvernului, ministrul Turismului, unul din ministerele vizate de această schimbare importantă din configurația administrației centrale, ne-a precizat că o astfel de decizie era imposibil de luat la doar o săptămână din noul an. Potrivit lui Mircea Titus Dobre nici măcar nu s-a făcut o propunere concretă privind această restructurare.

„Este o discuție, dar asta se stabilește în cadrul coaliției de guvernare, apoi în Biroul Politic Național, apoi la CEx de la Iași și în grupurile reunite parlamentare. Restructurarea trece prin Parlament, este ca și cum ai vota o structură de Guvern nouă. Era clar faptul că nu se putea lua azi o decizie. Se speculează foarte mult în această perioadă. Și propunerea de 16 ministere este o speculație, pot fi 12, 18, 20, nimeni nu a pus pe hârtie o propunere, nici premierul, nici președintele partidului. S-a discutat doar despre ceea ce nu funcționează din interiorul ministerelor”, a spus ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Liviu Dragnea a participat singur la conferința de presă, după plecarea furtunoasă a lui Tudose și a precizat că este nevoie de un vot în Parlament pentru restructurarea Guvernului. Cu alte cuvinte: o misiune imposibilă pentru premier, Parlamentul fiind controlat de Dragnea.

„Au fost mai multe păreri, idei, dar cele două decizii adoptate sunt acestea. Eu sunt de acord cu ce am spus eu. Trebuie o analiză a modului cum funcționează fluxul deciziilor din ministere în ceea ce privește, cum ar fi, avizările, și care sunt măsurile ca din 2018 actul de guvernare să fie mai eficient decât în 2017. Că va fi o restructurare, că va putea fi o remaniere… (…) Foarte mulți colegi s-au pregătit cu idei, gânduri. Pentru o evaluare a fiecărui ministru, apoi secretarii de stat… (…) Eu m-am uitat puțin pe ea, dar nimeni nu a putut să analizeze, nu puteam să facem lectură. Este un document bun, care va face parte dintr-un document propus să fie adoptat la CEx-ul de la sfârșitul lunii. O să mai fie și alte propuneri”, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat în ce condiții ar fi dispus să renunțe la mandatul în fruntea partidului, pe Dragnea l-a pufnit râsul.

„De ce aș face-o? S-a tot discutat și în partid până când m-am plictisit și eu și colegii mei și este un subiect pe care nu îl mai abordez”, a spus Dragnea.

Cu greutate, președintele PSD a explicat încă un motiv de neînțelegere cu colegii din partid, acesta fiind data Congresului care să decidă candidatul la alegerile prezidențiale din 2019, iar Dragnea consideră că organizarea „nu trebuie să aibă loc în primăvară”.

„Oricum, candidatul la prezidențiale va fi desemnat la un congres. Se pune problema când. Eu am alt punct de vedere în ceea ce privește data. Nu în primăvară! Vom discuta mai târziu! (…) Cel mai important aspect este programul de guvernare, care trebuie pus în aplicare și pentru care sunt dispus să fac toate eforturile. 2017 a arătat că acest program de guvernare produce roade și vreau ca în 2018, 2019 și 2020 să se întâmple la fel!”, a mai spus Dragnea.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *