Spread the love

Am pierdut numărul rundelor de scandal în PSD. De data aceasta, ciocnirea pare mai dură ca niciodată. După o luptă nedecisă în vară, puciștii reprezentați de Adrian Țuțuianu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Robert Negoiță, Marian Neacșu ș.a.m.d. au fost din nou față în față cu președintele Liviu Dragnea și susținătorii săi, în cadrul Comitetului Executiv Național de luni, programat să înceapă la 12:00.

Înaintea ședinței se anticipa o adevărată reglare de conturi, în contextul în care se părea că Dragnea ar fi dorit să ceară excluderea lui Marian Neacșu și a lui Adrian Țuțuianu din cadrul partidului. În preludiul vijeliosului CEx convocat luni, baronii rebeli Adrian Țuțuianu (Dâmbovița) și Paul Stănescu (Olt) s-au întâlnit, duminică seară, cu o serie de susținători cu greutate în interiorul PSD – printre care secretarul general Marian Neacșu (Ialomița), ex-premierul Mihai Tudose (Brăila) și Marcel Ciolacu (Buzău) – pentru a decide o strategie comună în perspectiva apropiatului CEx. În cadrul tratativelor, puciștii au hotărât un plan comun de acțiune: se vor opune în bloc oricărei tentative a lui Liviu Dragnea de a-l exclude din partid pe vicepreședintele Adrian Țuțuianu, vor respinge alocarea de sancțiuni pentru oricare dintre puciști, vor solicita menținerea lui Paul Stănescu în Cabinetul Dăncilă și vor ridica problema menținerii majorității parlamentare.

Luni, primul care a susținut planul a fost președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care a susținut, ironizându-l totodată pe Dragnea, că el nu va vota pentru excluderea lui Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu.

„Eu nu voi vota pentru nici o excludere. (…) Aveți vreo valiză ceva? Despre ce e vorba, povestiți-mi dumneavoastră”, a spus Buzatu.

„Nu plec nicăieri, nici în alt partid, nu plec nici din Partidul Social Democrat atât timp cât am sprijinul colegilor din organizația Dâmbovița și al colegilor, care sunt semnatari ai scrisorii”, a spus și liderul contestatarilor din PSD, Adrian Țuțuianu.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns luni la Parlament cu două valise, ca un răspuns ironic la valiza anunțată de jurnaliștii Rise Project. În prima valiză se află „gogoșile Rise Project” și în a doua valiză dosare care îl vizează pe Klaus Iohannis.

„Prima valiză este cu gogoși de la Rise Project. A doua valiză: după cum probabil știți, eu sunt din Teleorman și ca orice localnic din Teleroman am găsit găsit în fundul curții o valiză cu dosare”, a spus Dragnea.

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat că merge cu „gânduri bune” la întâlnire, acesta fiind însoțit de o parte din semnatarii scrisorii anti-Dragnea. Stănescu a fost acompaniat de liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu. Stănescu și Ciolacu au intrat la ședință alături de secretarul general al partidului, Marian Neacșu, și liderul PSD Brăila, Mihai Tudose, care nu au dorit să facă declarații.

Stroe de la Constanța, în biroul lui Dragnea

Înainte de ședința CEx, Dragnea a discutat în biroul său din Parlament cu peste zece lideri de organizații social-democrate, printre care președinții organizațiilor PSD din Iași (Maricel Popa), Bacău (Dragoș Benea), Arad (Dorel Căprar), Constanța (Felix Stroe), Giurgiu (Niculae Bădălău) ș.a.

După această întâlnire, Liviu Dragnea a precizat că ședinta comitetului executiv al PSD va fi neplăcută, însă necesară, menționând că sunt social-democrați care au negociat ca guvernul PSD să pice.

CEx furtunos

Într-adevăr, furtuna anticipată s-a declanșat chiar din prima parte a ședinței, când Marian Oprișan, Codrin Ștefănescu, Gabriel Zetea și Ionel Arsene au cerut excluderea din PSD a lui Adrian Țuțuianu și a lui Marian Neacșu.

Fostul premier Mihai Tudose a replicat la solicitări, avertizându-l pe Liviu Dragnea că, dacă îi exclude pe cei doi, va scinda partidul: „Riscăm să deschidem Cutia Pandorei!”, a spus Tudose.

Aflată într-o vizită oficială la Madrid, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a trimis o scrisoare către colegii din PSD. Firea susține că nu se mai poate continua sub teroarea excluderilor și arată că și dacă va fi schimbată de Liviu Dragnea din funcțiile de conducere ea va rămâne în PSD ca simplu membru.

„Frica poate menține, vremelnic, un status-quo, dar în nici un caz nu este o soluție pentru progres și constructie. În general, a-i exclude pe cei care vor să se țină de cuvânt față de români este un act profund antidemocratic. În cazul nostru, excluderile nu rezolvă o problemă, așa cum se iluzionează unii, ci o agravează. (…) Cei puși în discuție azi pentru excludere s-au numărat printre cei mai activi colegi, printre cei care au adus rezultate excelente pentru partid. Au avut poziții critice, dar n-au sabotat cu nimic guvernarea. (…) PSD este condus în acest moment de un om preocupat doar de propria situație politică, juridică, economică și ale cărui ieșiri bizare și departe de a fi ale unui bărbat de stat denotă disperare și încrâncenare”, a transmis Firea.

Dragnea a avut un plan, Țuțuianu își avertizează colegii

După ora 16:00, în ședința Comitetului Executiv Național al PSD s-a votat excluderea liderului PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu și secretarului general al PSD, Marian Neacșu, din partid. Au fost 53 de voturi pentru și doar nouă voturi împotriva excluderii. Cei doi au fost acuzați că au făcut jocuri pentru debarcarea lui Liviu Dragnea și a Guvernului.

După decizia de excludere, Adrian Țuțuianu a precizat, printre altele, că „pentru mine, orice ușă închisă presupune și o ușă deschisă”. Contactat de TOMIS NEWS, Adrian Țuțuianu ne-a spus că, deși are la îndemână varianta contestării deciziei, nu este încrezător într-un răspuns favorabil.

„Vom vedea… nu știu astăzi care este acea „ușă”. Nu am nici o așteptare de la comisia de etică, cea care este condusă de domnul Florin Iordache și s-a pronunțat ieri pentru excluderea mea. Urmează să vedem când va fi Congresul, dar voi merge la Justiție, pentru că legea îmi permite să am o astfel de inițiativă”, ne-a spus Țuțuianu.

Contestatarii din PSD sunt mai mulți la număr, însă interesant este faptul că în cadrul CEx s-a propus excluderea a doar doi dintre ei. Numărul mare de voturi pentru arată că grupul acelor contestatari a fost spart. Dragnea nu putea risca să ceară excluderea a o treime din partid, așa că a mers pe varianta… doi câte doi.

„Probabil că noi doi am fost mai interesanți pentru domnul Dragnea… Cu siguranță asta a fost (o spargere a grupului – n.r.) și cu siguranță vor fi, încet-încet, excluși sau marginalizați cei care au semnat scrisoarea”, a concluzionat Adrian Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

„Colegii mei sunt victime azi. Cred că partidul a făcut o mare greșeală azi, poate cea mai mare greșeală. Azi chiar sunt lângă ei și consider că este o greșeală”, a spus Paul Stănescu, imediat după ședința din care a scăpat ca prin urechile acului de excludere.

Ieșit din nou învingător dintr-o ședință cu cântec, Dragnea a spus că nu s-a votat şi excluderea din partid a Gabrielei Firea întrucât „orice atac care se referă la mine nu mă face pe mine să cer colegilor mei din CEx să fie exclus cineva. Numai în momentul în care constatăm că se depăşeste linia roşie, adică acţiuni care lovesc în stabilitatea majorităţii parlamentare şi a partidului”.

CITEȘTE ȘI:

S-A PUBLICAT SCRISOAREA: Dragnea, strâns cu ușa de liderii PSD, care îi cer DEMISIA! Ponta jubilează, Nicușor Constantinescu, din pușcărie, reacționează

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *