Certificatul verde la locul de muncă, BLOCAT în Parlament. Simion: „E o lege NECONSTITUȚIONALĂ! Parlamentarii au acces la arbidol prin… parlamentarii AUR!”

Proiectul care obligă la deținerea certificatului verde pentru a merge la locul de muncă s-a blocat la Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz. PNL a luat decizia să se abțină de la votul pe amendamentul PSD privind alocarea de la stat a banilor pentru 20 de teste gratuite în primele două luni de la intrarea în vigoare pentru fiecare persoană nevaccinată angajată la stat. Un amendament PSD prevede efectuarea a 20 de teste gratuite în primele 60 de zile pentru persoanele nevaccinate angajate la stat.

La grupul parlamentar al PNL s-a luat în discuţie astăzi şi certificatul verde. Vineri a fost termenul pentru amendamente şi noi a trebuit să luăm această lege în forma ei iniţială, adaptată doar la sistemul medical. (…) S-au depus mai multe amendamente. De la AUR au venit destule vineri, de aceea astăzi suntem la aşezarea lor într-un tabel, să putem discuta într-o şedinţă din zilele următoare. (…) La această lege, faţă de Senat, este acel amendament depus de PSD în care era gratuitatea pe două luni pe zece teste pe lună pentru cei care nu se vaccinau şi erau testaţi. Testarea era suportată din bani publici. În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi, grupul parlamentar al PNL, să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost”, a spus deputatul PNL Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și președinte al Comisiei pentru Sănătate.

Nu o să admitem ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze o lege despre care toţi ceilalţi deputaţi ştiu că este neconstituţională, dar nu au curaj să spună acest lucru, spune copreședintele AUR, George Simion, despre certificatul verde la locul de muncă.

Certificatul de muncă, pentru că despre asta e vorba, un certificat care îţi dă voie să munceşti sau nu, nu va intra la vot în Camera Deputaţilor săptămâna aceasta şi până când fiecare virgulă nu va fi discutată cum trebuie în comisiile parlamentare raportoare, care sunt în număr de şase, nu o să admitem ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze o lege despre care toţi ceilalţi deputaţi ştiu că este neconstituţională, dar nu au curaj să spună acest lucru. Mă mir cum au curaj unii să spună că au început să cumpere Arbidol de la o tanti din piaţă”, spune George Simion, copreședintele AUR, la Parlament.

El afirmă că mulți parlamentari le-au cerut colegilor parlamentari din Basarabia să le aducă Arbidol.

Mulţi colegi din Parlament le-au cerut colegilor noştri din Barasabia Arbidol. În Parlament ai acces la Arbidol dacă îi cunoşti pe parlamentarii AUR, dar un om de rând cum face rost de medicamente. Actualul Guvern, domnul Cîţu care e foarte interesat să-şi menţină funcţia de prim-ministru, nu le dă voie românilor să se trateze şi cu medicamente. În această săptămână, certificatul verde sub forma neconstituţională propusă de cei de la USR nu va intra la vot, cu toate că vom avea dispute foarte mari cu domnii de la USR, inclusiv în Biroul Permanent. Săptămâna trecută au câştigat inclusiv cu votul PNL şi PSD, dar sperăm că aceste două partide să fie ocupate săptămâna aceasta cu împărţirea funcţiilor şi să-i mai lase pe români să respire. Cei care se simţeau obligaţi să facă o alegere fără a fi alegerea lor şi o alegere impusă pot sta liniştiţi din acest punct de vedere”, adaugă Simion. El punctează că o avocată nu a pputut intra în Parlament, invitată la grupul AUR, pentru că nu are certificat verde. „Acea decizie a Biroului Permanent, după părerea noastră, este nelegală şi o să cerem să se revină asupra acestei decizii”, spune George Simion.

Parlamentarii AUR solicită PNL şi USR să nu tergiverseze înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru achiziţiile din timpul pandemiei de COVID-19, a declarat, luni, copreşedintele partidului George Simion, care a susţinut că românii au dreptul să cunoască conţinutul acestor contracte.

Legat de aceste contracte, printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor, am înfiinţat o Comisie de anchetă pentru achiziţiile din timpul pandemiei şi o să-i rog pe colegii de la PNL şi USR să nu tergiverseze înfiinţarea acestei comisii care este hotărâtă de plenul Camerei Deputaţilor, pentru că românii trebuie să ştie. Dacă vrem transparenţă şi să meargă într-o decizie corectă, românii trebuie să cunoască conţinutul acestor contracte. Avem legea la Camera Deputaţilor şi colegii de la Senat sunt pe aceleaşi poziţii şi nu vom ezita să folosim toate căile legale, de la Curtea Constituţională până la Curtea Supremă de Justiţie”, a afirmat Simion, la Palatul Parlamentului, într-o conferinţă de presă.

terhes 1

Europarlamentarul Cristian Terheş a acuzat Guvernul de lipsă de transparenţă privind conţinutul contractelor încheiate de statul român cu firmele furnizoare de vaccinuri anti-COVID.

Românii au dreptul să ştie ce este în aceste contracte ca să poată să ia astfel, cum spune Carta fundamentală a drepturilor omului din UE, o decizie liberă şi corect informată. (…) În urmă cu câteva luni, am trimis Guvernului o solicitare să-mi pună la dispoziţie toate contractele semnate de România cu firmele de vaccinare. După două luni şi ceva de refuzuri, am primit răspuns de la Ministerul Sănătăţii şi vă spun ce spune răspunsul: ‘Domnule europarlamentar Cristian Terheş, având în vedere email-ul redirecţionat către dumneavoastră cu privire la solicitarea de a vi se transmite copiile contractelor cu firmele de vaccinare pe adresa de email, vă comunicăm următoarele: statele membre trebuie să menţină confidenţialitatea acestor contracte, drept urmare, ele nu pot fi transmise'”, a afirmat Terheş.

El a catalogat drept „sfidare” lipsa de transparenţă a Guvernului, susţinând că, în momentul de faţă, lupta politică nu mai este între stânga şi dreapta, ci între democraţie sau „întoarcerea la tiranie”.

Cum este posibil să impui românilor astăzi, în România, să nu poată să meargă la serviciu, să se injecteze cu un astfel de produs medical, iar Guvernul României refuză să ne comunice nouă, ca aleşi publici, gândiţi-vă la oameni ce se întâmplă. Este o sfidare a tot ceea ce înseamnă principiile pe care s-a construit Europa modernă. (…) În momentul de faţă, bătălia nu mai este între stânga şi dreapta, nu mai este între AUR – PSD – PNL, bătălia este dacă dorim o Românie democrată în continuare, unde drepturile şi libertăţile fiecărui om sunt respectate, sau ne întoarcem în tiranie, unde o mână de oameni decide pentru întreaga ţară şi parlamentarii fac efectiv umbră pământului, pentru că nu poţi vota în cunoştinţă de cauză când tu nu ai acces la toate aceste informaţii”, a transmis europarlamentarul.

Votul pe acest proiect de lege este posibil să aibă loc săptămâna viitoare. Discuţiile pe legea care le impune angajaţilor certificatul verde s-au blocat după ce premierul Florin Cîţu a spus că legea este discriminatorie pentru angajaţii de la privat, deoarece include doar pentru angajații de la stat perioada de grație de 60 de zile în care aceștia se pot testa gratuit. Proiectul este acum în comisii la Camera Deputaţilor, cameră decizională, după ce a fost respins la Senat. Angajaţii români care nu sunt vaccinaţi ar putea beneficia de testare gratuită, dar numai timp de 60 de zile. Este o propunere la legea certificatului verde aflată în acest moment în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, legea ar putea intra în vigoare cel mai devreme în luna decembrie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.