CERONAV a organizat primul workshop de unificare a legislației europene pe ape interioare

Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV a organizat, joi, la sediul din Galați, primul workshop de promovare a conținutului noii Directive Europene privind recunoașterea calificărilor membrilor de echipaj ce activează în sectorul navigației pe ape interioare și integrarea navigaţiei pe Dunăre în soluţii moderne de transport, care să conducă la reducerea costurilor şi a impactului negativ asupra mediului înconjurător.

Potrivit CERONAV, obiectivul noii Directive Europene este acela de a facilita mișcarea forței de muncă din sectorul navigației pe ape interioare prin asigurarea recunoașterii calificărilor acesteia la nivelul întregii Uniuni Europene și introducerea de standarde comune cu privire la evaluarea competențelor, aprobarea programelor de instruire, monitorizarea și evaluarea certificării.

„E vorba despre uniformizarea standardelor pentru pregătirea profesională în domeniul fluvial, un avantaj pentru România și, în general, pentru marinarii estici care vor avea posibilitatea să aibă acces mai ușor pe piața locurilor de muncă din vestul Europei. CERONAV este liderul european al acestui proiect de armonizare a acestor standarde, ceea ce înseamnă că din punctul de vedere al implicării europene, pentru noi, înseamnă o recunoaștere a expertizei pe care o avem. Workshopul are un rol de consultare publică, orice directivă europeană care trebuie transpusă trebuie să implice toate părțile, operatori, mediu privat, autorități și instituții. În navigația pe ape interioare, noi avem un număr însemnat de marinari: 20.000, suntem unul dintre cei mai mari „jucători” din Europa și mare parte din ei sunt căutați în zona controlată de Comisia Rhein-ului”, a spus directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupșa, pentru TOMIS NEWS.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului cu finanțare europeană – Danube SKILLS, condus de CERONAV și al cărui consorțiu este alcătuit din 14 parteneri din 8 țări riverane Dunării și 7 parteneri strategici asociați. Proiectul se va derula pe o perioadă de 30 de luni, până la finele lunii iunie 2019.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *