Spread the love

UPDATE

Conducerile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit, luni, calendarul pentru angajarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin:

  • Amendamentele se pot depune la SGG al Guvernului până lunea viitoare
  • Guvernul trebuie să țină ședința în care să discute amendamentele marțea viitoare
  • Ședința plenului reunit pentru angajarea răspunderii o să fie miercurea viitoare, la ora 14.00

ȘTIRE INIȚIALĂ

Guvernul Ludovic Orban a transmis luni dimineaţă documentaţia necesară la Parlament pentru demararea procedurii de angajare a răspunderii în privinţa modificării legii electorale, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tuturi de scrutin. Potrivit propunerii Guvernului, calendarul asumării răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi aprobat tot luni în ședința Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere. De asemenea, o sesiune extraordinară a Camerei Deputaților ar putea fi convocată, tot astăzi.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Ludovic Orban a anunţat la începutul şedinţei de Guvern din 16 ianuarie decizia de asumare a răspunderii Guvernului pentru modificare Legii Alegerilor locale, pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Orban a declarat că foarte mulţi primari fără realizări, fără proiecte concrete pentru comunitate reuşesc să fie realeşi şi din cauza sistemului de alegere într-un singur tur.

CITEȘTE ȘI:

Simultan cu începerea procedurilor în vederea angajării răspunderii, PSD va începe demersurile pentru depunerea moţiunii de cenzură, pentru care deja a anunţat că a strâns numărul semnăturilor necesare, dar mai ales pentru a asigura succesul moţiunii, respectiv adoptarea ei. Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a arătat faptul că 115 parlamentari au semnat până acum pentru moţiunea de cenzură anunţată de PSD şi UDMR ca reacţie la decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe legea privind alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Marcel Ciolacu se arată încrezător că toţi deputaţii şi senatorii social-democraţi vor vota moţiunea, spunând că „cine a avut de plecat, a plecat”. Liderul PSD a spus că cel mai probabil în prima săptămână a sesiunii ordinare va fi supusă dezbaterii moţiunea de cenzură.

Moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Majoritatea necesară demiterii Guvernului prin moțiune de cenzură este de 233 de voturi. În acest moment, în PSD și UDMR sunt, în total, 228 de senatori și deputați. PSD și UDMR mai au astfel nevoie să atragă cel puțin alte 5 voturi din Parlament pentru demiterea Guvernului Orban. Până în prezent nici un alt parlamentar în afara PSD și UDMR nu a anunțat că va vota o moțiune de cenzură depusă în cazul angajării răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *