Spread the love

Militarii din Forţele Navale Române au participat marți la ceremoniile militare şi religioase care au avut loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional, în garnizoanele de marină. Astfel, la Constanța, drapelul a fost înălțat pe faleza de la Comandamentul Flotei. De asemenea, manifestări au mai avut loc la Monumentul Eroilor de la Babadag sau la Catedrala Naşterii Maicii Domnului şi în Piaţa Independenței din Brăila. În Capitală, reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale au participat la ceremonia publică din Piața Tricolorului, unde drapelul a fost binecuvântat de un preot militar.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998 și, astfel, această zi este marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

„Drapelul național este simbolul sub care s-a făurit statul român. Acesta reprezintă unitatea și independența românilor, identificate cu istoria, cultura și credința noastră. Astăzi, la 170 de ani de la atestare, fiecare dintre noi trebuie să cinstească acest simbol al identității noastre naționale”, a spus președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

„Astăzi, noi, românii, celebrăm tricolorul – albastrul cerului, galbenul holdelor şi roşul sângelui eroilor, înmănunchiate în simbolul istoric al familiei noastre naţionale, indiferent de etnie sau credinţă. Cu ocazia acestei sărbători de suflet, doresc să le transmit un mesaj de „La Mulţi Ani” tuturor românilor care cred în valorile libertăţii, dreptăţii şi jertfei înaintaşilor noștri. Vă invit să cinstim şi să preţuim în fiecare zi drapelul sfânt, adevărat liant al generaţiilor de români”, a spus și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

În 1834, domnitorul Țării Românești, Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii” și, astfel, steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben și roșu), cel atribuit armatei era compus din trei (roșu, galben și albastru) și un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc. Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului al XIX-lea drept simbol național cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa. În timpul revolutiei de la 1848, tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei din „primăvara popoarelor”, când a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la București și promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului național.

CITEȘTE ȘI:

Chițac vrea ca 11 iunie să fie „ Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *