„Cercetarea Științifică în perioada post-COVID”, eveniment dezbătut de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră

Luni, 19 aprilie, a avut loc evenimentul internațional cu tema „Învățământul Superior și Cercetarea Științifică în perioada post-COVID”, organizat în formatul unui webinar. Evenimentul a avut ca scop crearea unui cadru de dezbatere și schimb de opinii cu privire la experiența acumulată și bunele practici testate și validate pe durata pandemiei COVID-19 în cadrul universităților membre ale Rețelei Universităților de la Marea Neagră și definirea unor inițiative și direcții de cooperare pentru perioada următoare. Propunerea de organizare a acestui eveniment a fost adresată de către Școala de Înalte Studii în Domeniul Petrolului din Baku, Azerbaijan și a fost aprobată ca eveniment oficial al RUMN de către Biroul Executiv. În organizarea acestui webinar, alături de Școala de Înalte Studii în Domeniul Petrolului din Baku și Secretariatul Internațional Permanent al RUMN, s-a implicat și UNICA – Rețeaua Universităților din Orașele Capitale ale Europei.

Lucrările au fost deschise de Emin Amrullayev, Ministrul Educației din Republica Azerbaijan, Prof. Adalat Muradov, Rectorul Universității Economice de Stat din Republica Azerbaijan, Prof. Pericles A. Mitkas, Președintele Consiliului pentru Învățământ Superior din Republica Elenă și Rector Elmar Gasimov, Școala de Înalte Studii în Domeniul Petrolului din Baku.

Prof. Sorin-Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației din România, a transmis o scrisoare de susținere a acestei inițiative. De asemenea, prof. Luciano Saso, Președintele UNICA, a ținut o prelegere în care a sintetizat principalele concluzii rezultate în urma dezbaterilor organizate pe plan European pe tema webinar-ului.

În cadrul discuțiilor, au fost prezentate puncte de vedere cu privire la utilizarea tehnologiilor de predare on-line și a sistemelor hibride de predare, la activitățile de cercetare științifică care au fost intensificate pe durata pandemiei, la derularea cooperării inter-universitare pe multiple planuri cu accent pe mobilitate virtuală, la aspecte legate de competiția dintre universități și marile platforme internaționale de învățământ on-line. Prof. Eden Mamut, Secretar General al RUMN, a prezentat o sinteză a activităților RUMN pe durata pandemiei, prezentând activitățile derulate, proiectele pilot, inițiativele și propunerile pentru activitatea din perioada următoare. Au fost prezentate proiectele pilot derulate la Universitatea din București, în colaborare cu Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau” și Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” pentru evaluarea transmisibilității virusului SARS-COV-2 de pe diferite suprafețe, cu accent pe suprafețele produselor alimentare. De asemenea, proiectul pilot derulat de Universitatea „Politehnica” din București, pentru evaluarea modelelor de inteligență artificială în vederea utilizării acestora la studiul transmisibilității virusului SARS-COV-2, în comunitățile de studenți care  participă direct la activități în laboratoare și săli de curs sau în grupuri de cumpărători din cadrul unui supermarket.

Potrivit RUMN, s-a prezentat nevoia de a se introduce o nouă dimensiune în activitatea de management universitar și anume, dezvoltarea „rezilienței universităților” care reprezintă capacitatea instituțiilor de învățământ superior de a-și continua activitățile de educație, cercetare științifică și servicii asociate, chiar și în cazul unor evenimente disruptive, cum ar fi pandemii, dezastre naturale sau mișcări sociale majore. În acest sens, RUMN va iniția o direcție prioritară de cooperare, invitând universitățile membre să își exprime interesul de a participa sau de a se implica în diferite proiecte pilot.

La lucrări au participat peste 250 de cadre didactice și studenți din Albania, Azerbaijan, Grecia, România, Rusia și Turcia.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.