Centrul de Radioterapie disponibil în Constanța (probabil) în 2018! Bolnavii de cancer se tratează la București

Consilierii județeni s-au reunit pentru ultima ședință în actualul format, miercuri, pentru a dezbate mai multe proiecte de hotărâre. Printre acestea, s-a regăsit și proiectul privind „alocarea unei sume pentru demararea lucrărilor de construire a Centrului de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța”.

Potrivit vicepreședintelui cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, toți bolnavii de cancer din județul nostru sunt și vor fi tratați în continuare la Institutul Oncologic din București. Dragomir a expus pe larg situația din prezent:

„Au fost nenumărate discuții, încă din 2010 s-a ținut o corespondență cu Ministerul Sănătății, iar în 2013, printr-o adresă, am fost înștiințați că Spitalul Județean Constanța este prins într-un program cu Banca Mondială, astfel încât începând cu 2018 va fi un centru de radioterapie la Constanța. Programul se va finaliza la finalul lui 2017. S-a știut de expirarea acestei surse, singura de altfel, care nu rezolva problema tuturor pacienților, dar cel puțin o parte din aceștia mergeau și își făceau terapia la buncărul de la Spital. În paralel, s-a demarat și un studiu de oportunitate cu privire la concesiunea serviciului, pentru că nu avem certitudinea nici astăzi că vom primi aparatura necesară în 2018, dar vă pot spune că am fost la Ministerul Sănătății și toți factorii de decizie, mă refer la ministru și secretari de stat cu care am discutat, ne-au asigurat că în programul cu Banca Mondială vom fi prinși cu siguranță și că dânșii își doresc să existe un centru de radioterapie la Constanța. Varianta cu concesionarea până se rezolvă problema cu Banca Mondială pică, pentru că concesiunea conform studiului de oportunitate nu se putea face decât pe minim 15-20 de ani, așa că nu ar fi fost rentabil. Poveștile cu cei care vor să ne dea câte un aparat care să rezolve problema pacienților până se face centrul de radioterapie nu doresc să le comentez aici, pentru că ele sunt pur povești. Nu pot fi puse în aplicare, discutăm aici de chestiuni tehnice. (…) În urma discuțiilor pe care le-am avut și asigurărilor pe care mi le-au dat cei de la Ministerul Sănătății, mi-am luat angajamentul în fața ministrului și vin cu acest proiect de hotărâre astăzi, ca până în 2017 să avem construit noul buncăr, care să corespundă absolut tuturor normelor tehnice, să putem să avem două acceleratoare de particule, unul de back-up și unul pentru tratarea tuturor formelor de tumori canceroase. Discuțiile pe care le-am avut s-au concretizat, practic o echipă de arhitecți de la Banca Mondială s-au deplasat în teren, la Spital, am avut discuții cu staff-ul tehnic de la Spital, cu fizicienii și, deși inițial proiectul era cu alocare de bani pentru Spital, în urma discuțiilor, având în vedere că terenul pe care urmează să se construiască, pentru că este exact lângă buncărul vechi”, a spus Cristinel Dragomir.

13225193_10156835117225104_1443197780_o

Proiectul de hotărâre prevedea alocarea unei sume de patru milioane lei pentru construirea unui nou buncăr, destinat viitorului centru de radioterapie, iar cei 35 de consilieri prezenți au votat în unanimitate.

„Toată construcția este undeva la 10 milioane lei, dar având în vedere că este un an bugetar 2016, conform graficului pe care l-am discutat cu arhitecții de la Banca Mondială ne sunt necesare aproximativ patru milioane lei în acest an. (…) De aceea, am prins o sumă de bani pe care știam că nu o puteam folosi. Cam așa stau lucrurile. În urma discuțiilor cu Ministerul Sănătății, având în vedere că institutele oncologice sunt în subordinea ministerului, s-a convenit și se și face la ora actuală următorul lucru: toți bolnavii sunt tratați la Institutul Oncologic București, unde se folosesc cele mai înalte tehnologii, după cele de la Iași, ca radioterapia să se facă pentru toți pacienții din Constanța, urmând ca toată această cheltuială să fie trecută pe cheltuieli materiale la Spitalul Județean Constanța și să fie achitate din contul pe care l-am alimentat la începutul anului cu 1,5 milioane lei”, a concluzionat Cristinel Dragomir.

I s-a cerut demisia lui Căpățână

Managerul Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână, se află în dizgrația opiniei publice de mai mult timp. Consilierul județean Mihaela Andrei (PNL) i-a solicitat lui Cristinel demisia managerului, sugerând ironic dacă nu cumva vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Constanța este managerul Spitalului.

„Nu sunt managerul Spitalului Județean! Consider că am răspuns la întrebare și altceva nu mai am de adăugat…”, a spus Dragomir, care a precizat și care sunt sursele de finanțare pentru distribuirea celor patru milioane lei, întrebarea venind din partea consilierului județean Marian Crușoveanu (PNL).

„Este prevăzut, de exemplu erau investiții la DJ 393 și banii alocați RAJDP s-au scăzut cu 5 milioane lei. Deci, sunt bani suficienți. Toate modificările s-au făcut. De exemplu, s-a redus și din finanțarea la fonduri europene, pentru că din cele șase proiecte pe care noi le aveam în derulare cu finanțare de la CJC, inițial când am aprobat sumele necesare, era clară diferența de bani, având în vedere valoarea totală a proiectului, ori proiectul… s-au făcut anumite economii și când s-a finalizat am știut exact care sunt banii care s-au redistribuit în investiții și la alte cheltuieli”, a mai spus Dragomir.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

One thought on “Centrul de Radioterapie disponibil în Constanța (probabil) în 2018! Bolnavii de cancer se tratează la București

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *