Spread the love

În centrele de detenție și educative pentru minori, unde numai reeducare nu se face, ajung mii de minori care au fost condamnați pentru omor, viol sau tâlhărie. Cu toate acestea, cele patru centre de detenție și educative subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România sunt insuficiente, pentru că delincvența juvenilă a crescut alarmant în ultimii ani. De aceea, mai mulți parlamentari ai PNL au propus un propus un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Concret, 45 deputați și senatori ai PNL, printre care se numără și aleși neafiliați, inclusiv senatorul de Constanța Vergil Chițac, propun instituirea unui centru educativ pentru minori și a unui centru de detenție pentru minori în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-vest Oltenia, Vest, Nord-vest, Centru și București – llfov.

În motivarea inițiativei lor, parlamentarii liberali spun că delincvența juvenilă reprezintă una din cele mai mari probleme sociale cu care se confruntă România la oră actuală. În aceste condiții, spun inițiatorii, un minor care comite o infracțiune nu beneficiază de atenția necesară a statului de programele de reabilitare, poate recidiva poate deveni un pericol pentru societate, ca adult.

„Conform Codului Penal, internarea într-un centru de detenție constă în internarea minorului într-o instituție specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază și supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum și programe de pregătire și formare profesională, potrivit aptitudinilor sale. La ora actuală, în România există doar 2 centre de detenție: Brăila-Tichilești și Craiova, respectiv două centre educative: Buziaș și Târgu Ocna. Această realitate ridică numeroase probleme în condițiile în care, potrivit legii de executare a pedepselor și măsurilor educative, programele de reabilitare nu pot fi puse în aplicare în mod corespunzător pentru că acestea sunt supraaglomerate, iar personalul, uneori insuficient, nu poate acorda atenția necesară minorilor aflați în centrele de detenție din acest motiv… Cazurile de delincvență juvenilă din ultimii ani s-au înmulțit simțitor, iar gradul de recidivă este semnificativ. Potrivit unei statistici realizate de Cristi Dănileț, fost membru CSM, în perioada 2011 – 2015 în România au fost condamnați 15.000 de minori. Zilnic sunt în judecată șapte minori pentru comiterea infracțiunilor de furt și tâlhărie, unul pentru lovire sau vătămare corporală simplă ori gravă; la fiecare trei zile un minor este adus în fața judecătorului pentru că a comis un viol sau a omorât o altă persoană“, se arată în expunerea de motive.

Consiliile județene trebuie să contribuie cu 50% la investiții

Parlamentarii liberali spun că viitoarele centre educative și de detenție urmează să funcționeze în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Inițiativa legislativă mai prevede că mijloacele financiare necesare funcționării, dotării și derulării investițiilor în centrele educative și de detenție sunt asigurate de la bugetul de stat, în proporție de 50%, prin Administrația Națională a Penitenciarelor. De asemenea, 50% din fonduri vor proveni din bugetul consiliilor județene din regiunea respectivă, proporțional cu numărul de locuitori din fiecare județ.

Semnatar al inițiativei legislative, senatorul de Constanța Vergil Chițac a declarat pentru TOMIS NEWS că, într-adevăr, delincvența juvenilă este în creștere, ceea ce trebuie să dea de gândit statului român.

„Trebuie să luăm anumite măsuri la nivel de societate, pentru că nu putem să stăm fără să ne pese. Pe mine mă interesează mai mult aspectul recuperativ, adică al reeducării acestor minori, pentru că dacă îi lăsăm în continuare în mediul ăsta, fără să luăm măsuri, cu siguranță îi vom pierde ca cetățeni. Din punctul meu de vedere, este mult mai important să fie reeducați cât sunt încă tineri, decât să îi reeduci la 50 de ani. Atunci e prea târziu. Asta a fost ideea proiectului, să îi ajutăm pe tineri, iar fără ajutorul statului acest lucru nu se poate face“, a spus Chițac.

CITEȘTE ȘI:

PSD vrea să oblige primăriile să acorde pușcăriașilor casă, masă, îmbrăcăminte și transport gratuit, la ieșirea din închisoare!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *