Centenarul Marii Uniri marcat la Ovidiu prin lansare de carte și un film. Scupra: „Să le explicăm tinerilor cum s-a dezvoltat comunitatea noastră în ultimii 100 de ani“

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri a îndemnat autoritățile din toată țara la o cursă în vederea organizării de evenimente, menite să marcheze așa cum se cuvine împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Din păcate, în multe situații, pentru anumite autorități locale, ba chiar și cele centrale, marcarea Anului Centenar pare mai degrabă o povară, de vreme ce nu prea s-au înghesuit să organizeze diverse acțiuni. Există și situații în care, cu un minim efort financiar, manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire sunt pe măsura unui astfel de eveniment. Un exemplu dorește să îl dea Primăria orașului Ovidiu, care va marca Anul Centenar prin lansarea a unei cărți și unui film, ambele dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentul va avea loc, vineri, 22 iunie, la Centrul Cultural din Ovidiu, la ora 19.00. Primarul orașului Ovidiu, George Scupra, a declarat că volumul, intitulat „Ovidiu 100“ este realizat de primăria și consiliul local Ovidiu sub logo-ul „România 100“ – Centenarul Marii Uniri, dar și bimilenara ovidiană – 2.000 de ani de la moartea poetului latin Publius Ovidius Naso.

„Se juca fotbal cu grenade de război”

„În primul rând, am pornit de la ideea Centenarului Marii Uniri și am spus că, până la urmă, dacă informațiile în piață sunt numeroase legate de Centenar, mai interesant pentru locuitorii orașului Ovidiu, și mai ales pentru cei tineri, ar fi să le explicăm și să le arătăm cum s-a dezvoltat comunitatea noastră în ultimii 100 de ani. În special pentru cei tineri este interesant să le spunem cum s-a construit Canalul, prima biserică, prima școală, prima grădiniță, cum s-a asfaltat, cum s-a construit stadionul din orașul Ovidiu, legendele insulei ș.a.m.d. Sunt multe lucruri interesante pe care locuitorii nu le știu. Spicuind din carte, avem o cronică despre piatră și poetul Ovidiu, imaginând un oraș al viitorului și este clar că din carierele de piatră din orașul nostru, de-a lungul timpului, s-au construit cetățile Histria, Callatisul și Tomisul, iar în epoca modernă, Portul Constanța. Apoi, se vorbește și de apă dulce, pentru că trebuie să se știe că de cel puțin 2.000 de ani alimentăm Constanța cu apă. Se vorbește în carte și de satul tătăresc, deoarece după Războiul de Independență, după 1878, în zonă românii erau minoritari. Nu am uitat nici fotbalul, plecând de la povestirile celor mai bătrâni, cum jucau fotbal cu grenade de război și până la performanța de a deveni campioni naționali cu Academia „Gheorghe Hagi“. De asemenea, se mai vorbește în carte despre cruci și semiluni și aici dau un citat din Barbu Ștefănescu Delavrancea și care se referă la Dobrogea și multiculturalitate: …„totuși, tătarul nu se ceartă niciodată cu mocanul, nici acesta cu lipoveanul, neamțul nu-l supără deloc pe turc, iar părintele catolic este prieten la cataramă cu hogea turc“. Vorbim și despre „Epoca de Aur“ și, bineînțeles, despre Centenar și Marea Unire“, a declarat primarul George Scupra.

Edilul a adăugat că și-a dorit să fie o carte ușor digerabilă pentru publicul tânăr. Scupra a punctat că în luna septembrie, când va începe următorul an școlar, fiecare elev va avea pe bancă o astfel de carte.

„Sunt lucruri importante pentru noi, la care ținem, mai ales că nu prindem de două ori în viață nici Anul Centenar și împlinirea a 2.000 de ani de la moartea marelui poet Ovidiu. În ceea ce privește filmul, este o peliculă de 40 de minute și, pe același principiu al Centenarului, am vrut să arătăm dezvoltarea comunității noastre în ultima sută de ani și legendele locului. Avem tot felul de povestiri interesante de la comunitatea tătară la cea de aromâni, dar și cum a devenit Ovidiu oraș în 1989“, a mai afirmat Scupra.

Poftiți la distracție! Locuitorii din Ovidiu se pregătesc de „Zilele orașului“. Evenimente pe bandă rulantă

Pentru că tot suntem în Anul Centenar, primarul George Scupra a amintit locuitorilor că, săptămâna viitoare, orașul va fi în sărbătoare. Concret, în perioada 29 iunie – 1 iulie Primăria Ovidiu va organiza „Zilele orașului“, în cadrul cărora vor avea loc o serie de evenimente importante. Printre acestea se numără Festivalul cântecului popular „Elena Roizen“, ediția a XI-a, care va avea loc vineri, 29 iunie, de la ora 15.00.

„Prima ediție a acestui festival s-a  desfășurat în Centrul Cultural, iar următoarele pe platoul Centrului Cultural. Ediția din acest an este ultima când se ține la această dată, pentru că dorim să o mutăm, așa cum ar fi normal, de ziua artistei, în 1 februarie și să o rupem un pic de Ziua Orașului“, a spus primarul George Scupra.

Tot în seara zilei de vineri 29 iunie, de la ora 20.00, în zona debarcader, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului de muzică folk, care se va încheia cu un foc de tabără, invitați speciali fiind Emeric Imre, Walter Ghicolescu și Mircea Vintilă. Pentru sâmbătă, 30 iunie, de la ora 20.00, va avea loc un spectacol intitulat „Gabriel Cotabiță și prietenii – un secol de muzică românească“ și în cadrul căruia vor cânta Aurelian Temișan, Gheorghe Gheorghiu, Horia Moculescu, Adrian Daminescu, Mihai Constantinescu, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu, Sanda Ladoși și, bineînțeles, Gabriel Cotabiță. Nici cei mai tineri nu au fost uitați. Astfel că, duminică, 1 iunie, va avea loc un show în care vor cânta Grasu XXL, Maximilian Nadir și Irina Rimes. Cei mici au parte și ei de momentele lor. În această idee, se va desfășura deja tradiționalul spectacol „Elevii au talent“, edilul spunând că toți copiii urmând să primească câte un premiu. Tot în cadrul „Zilelor Orașului“ se regăsesc și două evenimente sportive, „Crosul orașului Ovidiu“ și luptele tătărești.

„Toate evenimentele dedicate „Zilelor orașului“ au loc pe malul lacului, pe scena de pe apă din zona Parcului faleză. Am încercat să cuprindem un program pentru toate gusturile și vârstele, astfel încât fiecare să se regăsească“, a spus George Scupra.

Primăria va amenaja un ansamblu statuar, dedicat marelui poet Ovidiu

Dacă tot vorbim de hrănirea sufletului, primarul orașului Ovidiu, George Scupra, a anunțat un proiect de identitate locală. Este vorba de amenajarea unui ansamblu statuar intitulat „Ovidiu metamorfoze“.

„Nu este o simplă statuie, ci vorbim de un ansamblu statuar, care va fi situat cu vedere spre șoseaua națională, între Biserică și Primărie, lângă Casa Căsătoriilor. Suntem avansați cu procedurile și ne dorim ca acest proiect să fie realizat în acest an și să fie inaugurat în toamna acestui an. Tema nu este aleasă întâmplător, în condițiile în care suntem la 2.000 de ani de la moartea poetului Ovidiu, iar dacă am fi realizat acest ansamblu statuar în urmă cu 10 ani sau peste 5 ani nu ar fi avut aceeași însemnătate pentru noi. Acest ansamblu statuar este realizat din piatră și nu pentru că ar fi mai ieftin, ci pentru că ținem la identitatea locală. Opera este realizată de Vladlen Babcinețchi, un artist plastic român născut în Republica Moldova, iar printre operele sale se regăsesc și două lucrări în Constanța. Ansamblul statuar este compus din trei părți și cuprinde statuia lui Ovidiu, metamorfozat, care va fi realizat pe un soclu de 4,5 metri, iar statuia va avea 2,60 metri, și două elemente jos care reprezintă viața și moartea. Este vorba despre o operă poetică și nu îl va reprezenta pe poet așa cum îl știe toată lumea. E vorba despre o metamorfoză. Nu ne-am fi dorit să realizăm o a treia statuie la fel, așa cum este la Constanța și Sulmona (Italia), locul de naștere al poetului Ovidiu. Astfel, am considerat că asta este moștenirea noastră pentru generațiile viitoare. Cred că va fi un important punct de atracție turistică“, a concluzionat primarul George Scupra.

Ovidiu

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *