Centenar, mai stai puțin că… venim și noi!

Se duce și 2018, anul care parcă a venit ieri. De fapt, ultimii ani trec ca vântul pe lângă noi, fără să ne dăm seama. Numai că, dintre acești ani care vin și pleacă, 2018 trebuia să fie mai important, statistic vorbind: 100 de ani de la România care a fost și nu mai este și care am vrea să fie, dar nu facem nimic în acest sens. La fel ca orice altceva din viețile noastre, ne place România Mare, dar să ne-o facă altcineva, pentru că noi avem niște treabă.

Avem nevoie de autostrăzi, dar nu le facem pentru că ne amenință asasinii în restaurante și hoteluri. Am avea Armată, dacă nu am schimba trei miniștri ai Apărării într-un an. La fel și la Sănătate. Și la Educație. Și la… Am fi șmecheri și pe plan extern, dacă am avea habar că Pristina nu e tot aia cu Podgorica și invers. Am fi făcut și Unirea, dacă am fi înțeles că banii electorali și mediatici dați de Guvern la Republica Molotova se duc direct la primăriile lui Igor Dodon, ca să ne înjure dup-aia peste tot. Fraieri pe banii noștri, ca să zic așa… Asta la Sud și Est, dar și la Vest e la fel de nașpa, unde suntem singura țară din Europa cu un ministru de Externe provenit din administrația comunistă. Eu înțeleg că e șmecherie în România să fii dinozaur securist, fost sau actual, dar în Europa nu e…

România a trăit acest 2018 cu fantezism de fecioare visătoare și cam atât. Ne bucurăm acum că a venit președinția Consiliului UE, o vrăjeală inutilă și irelevantă, prin rotație pentru toate statele membre (adică am fi fost președinți și dacă refuzam cu toată încăpățânarea), dar importantă pentru noi pentru că, după 12 luni de ars gazul aiurea și fluturat de steag, mai primim șase luni pentru același lucru! Ura!

Cert este că, din vara lui 2019, va fi nasol tare. Nici Centenar, nici președinție, se duc și europarlamentarele, până la prezidențialele din decembrie o să turbăm de plictiseală. Dacă nu o să vină mai repede circul Iohannis vs. Oricine, aproape că o să ne luăm la bătaie, ca francezii. Iar, dacă francezii au o problemă cu benzina și motorina, noi o să avem cu rutina.

Jucăm ultimele zile de 2018 și se fluieră pentru fault dur: Centenarul fuse și se duse! Nu a stat după noi. Centenarul, această hartă spre comoară, a început în ianuarie, când Sfatul Țării din Basarabia a proclamat independența față de… ah, scuze, asta a fost acum 100 de ani… în ianuarie 2018, când Liviu Dragnea ne spunea că cercetații penal pot să fie membri în Guvern. Frână! … Centenar, mai stai puțin, că venim și noi!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *