Cele mai mari guverne ale lumii, la solicitarea SUA, eliberează petrol din rezervele strategice

Guvernele unora dintre cele mai mari economii ale lumii au declarat joi că intenţionează să elibereze petrol din rezervele lor strategice, în urma unei cereri rare din partea Statelor Unite pentru o mişcare coordonată de a reduce preţurile globale la energie şi înaintea unei reuniuni a celor mai importanţi producători de petrol, transmite Reuters. Administraţia Biden le-a cerut marilor cumpărători de petrol precum India şi Japonia, precum şi Chinei, pentru prima dată, să ia în considerare eliberarea de ţiţei din rezervele strategice, au declarat miercuri mai multe persoane apropiate situaţiei. Preţul petrolului a scăzut în urma informaţiei.

Pe măsură ce economia mondială îşi revine în urma pandemiei, Washingtonul este frustrat că producătorii din OPEC+, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia, au respins cererile SUA de a accelera livrările de petrol. Odată cu creşterea preţurilor la benzină şi a altor costuri, preşedintele american Joe Biden se confruntă şi cu presiuni politice înaintea alegerilor intermediare de anul viitor. Un sondaj Reuters din octombrie a arătat că 67% dintre adulţii din SUA consideră că inflaţia este o un motiv de îngrijorare foarte mare.

OPEC+ urmează să se reunească pe 2 decembrie. Grupul a adoptat o politică de creştere treptată a producţiei, considerând că redresarea economică este prea fragilă pentru a justifica o ofertă mai mare. Preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 4%, până la un minim al ultimelor şase săptămâni, după ştirile Reuters despre cererea SUA şi decizia Chinei de a suplimenta oferta de ţiţei, înainte de a recupera din pierderi mai târziu, joi. Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 0,7%, la 80,81 dolari pe baril, după ce a atins în timpul tranzacţiilor 79,28 doalri pe baril, cel mai redus nivel din 7 octombrie. Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 18 cenţi, la 78,54 dolari pe baril, după ce a coborât la rândul său la cel mai redus nivel de la începutul lunii octombrie, de 77,08 dolari pe baril.

Administrația Biden le-a cerut unora dintre cele mai mari națiuni consumatoare de petrol din lume – inclusiv China, India și Japonia – să ia în considerare folosirea stocurilor de țiței într-un efort coordonat de a reduce prețurile energiei, potrivit mai multor surse ccitate de Reuters. Solicitarea neobișnuită survine în condițiile în care președintele american Joe Biden respinge presiunile politice legate de creșterea prețurilor la pompă și a altor costuri determinate de revenirea activității economice de la minimele atinse la începutul pandemiei de coronavirus. De asemenea, demersul reflectă frustrarea SUA în relația cu membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, care au respins cererile repetate ale Washingtonului de a accelera creșterea producției.

Biden și consilieri de rang înalt au discutat în ultimele săptămâni posibilitatea unei eliberări coordonate a petrolului stocat, cu aliații apropiați, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și India, precum și cu China, au declarat sursele. SUA și aliații au mai recurs la eliberarea coordonată a rezervelor strategice de petrol, de exemplu în 2011, în timpul războiului din Libia, membră a OPEC. Însă propunerea actuală reprezintă o provocare fără precedent pentru OPEC, cartelul care a influențat prețurile petrolului timp de peste cinci decenii, deoarece implică China, cel mai mare importator de țiței din lume.

Un oficial al Ministerului japonez al Industriei a declarat că Statele Unite au solicitat cooperarea Tokyo pentru a face față creșterii prețurilor petrolului, dar nu a putut confirma dacă cererea include eliberarea coordonată de stocuri. Prin lege, Japonia nu poate folosi eliberarea rezervelor pentru a reduce prețurile, a spus oficialul. Biroul de stat al rezervelor din China a declarat că lucrează la o eliberare a rezervelor de țiței, deși a refuzat să comenteze cererea SUA. Un oficial sud-coreean a confirmat că Statele Unite au cerut Seulului să elibereze unele rezerve de petrol. Mai multe persoane familiarizate cu această chestiune au avertizat că negocierile privind o eliberare coordonată a rezervelor nu au fost finalizate și nici nu s-a luat o decizie finală cu privire la urmărirea unui anumit nivel al prețurilor petrolului. După ce Reuters a relatat despre discuțiile de la Casa Albă, țițeiul american și referința la nivel mondial Brent s-au prăbușit, acesta din urmă coborând sub 80 de dolari pe baril.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *