Cele mai importante scandaluri politice din 2021: Demiterea miniștrilor, congresele din PNL și USR și criza guvernamentală

Scena politică a fost marcată în 2021 de numeroase scandaluri politice între partidele parlamentare, care au fost nevoite să-și rezolve conflictele interne pentru a putea guverna. România a traversat o perioadă dificilă, când coaliția PNL-USR-UDMR s-a rupt după doar 8 luni și s-a format un guvern care la început de 2021 părea imposibil: PSD-PNL-UDMR.

Florin Cîțu vs. miniștrii USR

Florin Cîțu a fost un politician angrenat în mai multe conflicte politice, atât cu celelalte partide, dar și cu colegii din PNL. Florin Cîțu a fost premier și nu a ezitat niciodată să demită un ministru USR. Primul demis de premier a fost chiar Vlad Voiculescu. Politicianul USR a fost demis de la conducerea Ministerului Sănătății. Useriștii au primit prima lor lovitură chiar din interiorul coaliției și au rămas la masa negocierilor, stabilind un protocol de colaborare cu PNL. 

Al doilea ministru USR pe care l-a demis a fost Stelian Ion, care a condus Ministerul Justiției. Conflictul dintre Cîțu și Ion a fost mult mai lung și a venit cu un preț foarte mare: USR a ieșit de la guvernare și a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului minoritar condus de Florin Cîțu. 

Congresele PNL și USR

Coaliția de guvernare PNL-USR-UDMR a fost marcată și de alegerile interne. PNL și USR și-au decis noua conducere, iar alegerile au provocat războaie, mai ales în interiorul PNL. Florin Cîțu și Ludovic s-au luptat pentru funcția de președinte și toată vara s-au atacat reciproc, ceea ce a adus prejudicii atât partidului, cât și guvernului condus de Cîțu. Instabilitatea din interiorul PNL, alimentată de scandalurile din Guvern, au făcut ca România să traverseze o perioadă dificilă din punct de vedere politic. Dacă Congresul din PNL ar fi trebuit să aducă pacea, lucrurile s-au complicat și mai mult pentru că Ludovic Orban a părăsit partidul și a fost urmat de alți 16 parlamentari. 

Lupta internă din USR a fost mai liniștită, dar i-a adus victoria lui Dacian Cioloș. Totuși, nu au lipsit acuzațiile de fraudare a votului și turism electoral în interiorul USR. Însă fostul premier nu va avea mână liberă în USR, deoarece Biroul Național va fi controlat de Dan Barna și toți oamenii săi. Astfel, Cioloș nu se poate bucura foarte mult de victoria sa, mai ales că are un partid în opoziție. 

Criza guvernamentală 

Criza guvernamentală a început pe 2 septembrie 2021, când Stelian Ion a fost demis din funcția de ministru al Justiției. Câteva zile mai târziu, miniștrii USR și-au dat demisia din Guvern și partidul a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Cîțu. USR a fost ajutat de AUR. PSD și-a urmat interesele și a așteptat momentul potrivit pentru a depune o moțiune de cenzură și a-l demite pe Cîțu. 

Pe 5 octombrie 2021 a fost demis Florin Cîțu din funcția de premier al României. 281 de parlamentari au votat împotriva lui Cîțu. Apoi a început o perioadă de instabilitate, deoarece alianțele păreau imposibile. Nicolae Ciucă, senator PNL, a fost prima desemnare a președintelui Klaus Iohannis. Doar că Ciucă a vrut, prima dată, un guvern minoritar format de PNL și UDMR și susținut în Parlament de celelalte partid. În urma consultărilor, senatorul PNL a înțeles că nu poate fi posibil acest plan și a renunțat la mandatul primit de la președintele Iohannis. 

A doua desemnare a fost Dacian Cioloș, președintele USR, care a avut un plan și mai ambițios: un guvern minoritar doar cu USR. Chiar dacă nimeni nu voia să-l susțină, Cioloș a mers mai departe până la votul din Parlament, pe 20 octombrie 2021. A strâns doar 88 de voturi „pentru” și 184 „împotrivă”. 

După acel moment, a urmat construcția unei coaliții care părea imposibilă la început de 2021: PSD-PNL-UDMR. Era singura soluție pentru a guverna, în condițiile în care nimeni nu voia alegeri anticipate. Pe 25 noiembrie 2021, Nicolae Ciucă a fost votat de Parlament în funcția de premier al României, într-un guvern format de liderii PSD, PNL și UDMR. Guvernul Ciucă a primit 318 de voturi „pentru”, dar relațiile între cele două mari partide rămân tensionante. 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *