Cel mai nou model de rachetă balistică, prezentat la o paradă militară din Coreea de Nord în prezența lui Kim Jong Un

Coreea de Nord a prezentat într-o paradă militară vineri la Phenian o rachetă balistică care poate fi lansată de pe un submarin, cu câteva zile înainte de ceremonia de învestire a preşedintelui american Joe Biden, notează AFP. Defilarea a fost prilejuită de încheierea congresului Partidului Muncitorilor, la putere, în cursul căruia liderul Kim Jong Un a descris Statele Unite ca „principalul duşman” al ţării.

Unităţile maiestuoase de elită şi coloanele invincibile ale Republicii care vor traversa cu mândrie Piaţa Kim Il Sung reprezintă puterea noastră absolută. (…) Cea mai puternică armă din lume, rachetele balistice lansate de pe un submarin, au intrat în piaţă una după alta, demonstrând puterea forţelor armate revoluţionare„, a declarat ministrul apărării, Kim Jong Gwan, înainte de paradă, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

Fotografiile arată cel puţin patru rachete dotate cu focoase negre şi albe defilând în mijlocul mulţimii care agită drapele. Ankit Panda, un expert al organizaţiei neguvernamentale Carnegie Endowment cu sediul la Washington, a declarat că acest model de rachetă nu a mai fost văzut înainte. Defilarea a mai inclus trupe de infanterie, artilerie, tancuri şi avioane militare care au format în zbor cifra 8 pentru a marca al 8-lea congres, a adăugat sursa. Parada, în prezenţa liderului comunist Kim Jong Un, a prezentat rachete cu „o puternică capacitate de lovire pentru a nimici complet duşmanii preventiv în afara teritoriului„, a continuat KCNA.

Acest tip de expresie lasă de înţeles că armele au o rază de acţiune care se întinde dincolo de Peninsula Coreeană şi ar putea ajunge cel puţin în Japonia. Cu toate acestea, descrierea KCNA nu menţionează nicio rachetă balistică intercontinentală (ICBM), sugerând că defilarea a fost de o amploare mai mică decât cea din octombrie. 

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.