Spread the love

Faptul că România este repetenta repetentelor în ceea ce privește absorbția fondurilor europene nu mai este o surpriză pentru nimeni. Am fost atât atât de penibili încât, în 2016, în timpul „domniei lui Vodă Cioloș“ nu am atras nici un eurocent. Nici social democrații, care guvernează țara de câțiva ani, nu se pot lăuda cu prea mari performanțe. Ba, din contră. Chiar unul dintre social democrații de soi a tras un semnal de alarmă.

Recent, într-o scrisoare adresată Guvernului, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a avertizat că România riscă să piardă foarte multe fonduri europene dacă nu respectă anumite condiții. De aceea, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență prin care impus o serie de măsuri, pentru sporirea ritmului de implementare a programelor operaționale, prin identificarea unor soluții de decontare a unor cheltuieli eligibile în cadrul Programului operațional regional 2014 – 2020, deja efectuate de către beneficiarii de proiecte nefinalizate și includerea acestora în aplicații de plată către Comisia Europeană.

CITEȘTE ȘI:

DEZASTRUL din domeniul fondurilor europene, tratat cu povești de către Guvern. Parlamentul a adoptat propuneri FANTEZISTE pentru pescuit și afaceri maritime

Concret, Executivul a dorit simplificarea legislației prin care cei care au implementat proiecte cu finanțare europeană să primească mai ușor banii. Amintim că ținta minimă de realizat pentru absorbția fondurilor europene în 2018, la nivelul Programului Operațional Regional este de 858,8 milioane euro.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.30/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul fondurilor europene şi pentru completarea unor acte normative se află la Camera Deputaților, pentru votul final, după ce a fost votat în primă fază la Senat.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *