CEDEAZĂ și rezistența din Afganistan: Liderul opoziţiei din Panjshir este dispus să negocieze cu talibanii

Liderul opoziţiei afgane din valea Panjshir, Ahmad Massoud, şi-a exprimat duminică disponibilitatea de a negocia încetarea ostilităţilor cu talibanii, salutând propunerile în acest sens venite din partea unor erudiţi religioşi, transmite Reuters. Massoud, şeful Frontului Naţional de Rezistenţă (FNR), a făcut anunţul pe pagina de Facebook a grupului.

Forţele talibane au anunţat duminică faptul că au avansat în capitala Panjshir, după ce au cucerit districtele înconjurătoare. Talibanii au preluat controlul în restul Afganistanului cu trei săptămâni în urmă, preluând puterea la Kabul pe 15 august, după ce guvernul susţinut de Occident s-a prăbuşit, iar preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară.

NRF este de principiu de acord să rezolve problemele actuale şi să pună capăt imediat luptelor şi să continue negocierile. Pentru a ajunge la o pace durabilă, NRF este gata să înceteze lupta cu condiţia ca talibanii să oprească şi atacurile şi mişcările lor militare asupra Panjshir şi Andarab „, a spus Massoud în postarea de pe Facebook, referindu-se la un district din provincia vecină Baghlan.

Ar putea fi organizată o mare adunare cu participarea tuturor părţilor părţile şi consiliul de erudiţi religioşi din Ulema, a spus el. Anterior, presa afgană a scris că erudiţii religioşi au cerut talibanilor să accepte o soluţionare negociată pentru a pune capăt luptelor din Panjshir. Talibanii nu au dat niciun răspuns imediat.

Massoud, care conduce o forţă formată din rămăşiţe ale armatei afgane regulate şi unităţi ale forţelor speciale, precum şi luptători de miliţie locală, a cerut o soluţionare negociată cu talibanii înainte ca luptele să se declanşeze în urmă cu aproximativ o săptămână. Au avut loc mai multe încercări de discuţii, dar în cele din urmă au eşuat, fiecare parte învinuindu-o pe cealaltă pentru eşecul lor.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi, a declarat duminică mai devreme că forţele lor s-au luptat în capitala provinciei Bazarak şi au capturat cantităţi mari de arme şi muniţii.

Panjshir, o vale accidentată din munţii situaţi la nord de Kabul, care este încă plină de resturile tancurilor sovietice distruse în timpul lungului război din anii 1980 pentru a elimina prezenţa sovietică, s-a dovedit a fi foarte dificil de depăşit în trecut. Sub regretatul tată al lui Massoud, Ahmad Shah Massoud, regiunea a rezistat mult timp atât armatei sovietice invadatoare, cât şi guvernului taliban care a condus anterior ţara, în perioada 1996 – 2001. Dar efortul respectiv a fost ajutat atunci de rutele de aprovizionare care duceau spre nord, până la graniţă, care au fost însă închise de victoria talibanilor de luna trecută. Luptele din Panjshir au fost cel mai proeminent exemplu de rezistenţă în faţa talibanilor. Dar mici proteste individuale pentru drepturile femeilor sau pentru apărarea drapelului tricolor verde, roşu şi negru al Afganistanului au avut loc, de asemenea, în diferite oraşe.

Talibanii au anunţat că forţele lor au reuşit să intre în Bazarak, capitala provinciei Panjshir, unde Frontul Naţional de Rezistenţă luptă contra militanţilor islamişti care au preluat controlul asupra capitalei afgane Kabul în urmă cu trei săptămâni, transmite duminică Reuters. Sediul poliţiei din Bazarak şi districtul adiacent a fost cucerit, iar forţele de opoziţie au suferit pierderi substanţiale, fiind luaţi numeroşi prizonieri şi capturate vehicule şi arme, a declarat Bilal Karimi, purtător de cuvânt al talibanilor.

Fahim Dashti, purtător de cuvânt al Frontului Naţional de Rezistenţă (NRFA), ce include forţele de opoziţie, a afirmat însă că „maşina de propagandă” a talibanilor încearcă să răspândească mesaje care abat atenţia de la situaţia reală.

„Forţele rezistenţei sunt pregătite să continue să se apere împotriva oricărei forţe de agresiune”, a spus el.

Anterior, liderul NRFA, Ahmad Massoud, a anunţat că forţele sale vor continua lupta.

Nu vom renunţa niciodată la lupta pentru Dumnezeu, libertate şi dreptate”, a scris Massoud pe pagina sa oficială de Facebook. Mesajul său pare a fi o reacţie la informaţii neconfirmate conform cărora Panjshir, singura provincie pe care talibanii nu o controlează, ar fi fost capturată şi că liderii frontului de rezistenţă ar fi fugit din ţară.

SUA avertizează: Afganistanul ar putea fi în pragul unui război civil

Afganistanul ar putea fi în pragul unui război civil, a declarat sâmbătă şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, într-un interviu pentru postul american Fox News de la Baza Aeriană Ramstein din Germania, transmite dpa.

Armata mea apreciază că… există condiţiile pentru declanşarea unui război civil. Nu ştiu dacă talibanii vor fi în stare să-şi consolideze puterea şi să-şi impună guvernarea„, a apreciat generalul american. Există riscul ca grupările teroriste să profite de vacuumul de putere din Afganistan, a avertizat Milley. Există temerea că reţeaua Al Qaida se va regrupa, că Stat Islamic îşi va extinde influenţa şi că „o pleiadă întreagă de grupări teroriste” va prolifera, a mai spus el.

„Vom putea vedea o recrudescenţă a terorismului din acea regiune în general în următoarele 12, 24, 36 de luni. Şi noi o vom monitoriza„, a avertizat generalul american.

România are grijă de colaboratorii militarilor români – Încă 80 de cetățeni afgani, evacuați

Încă 80 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi cu succes din Afganistan duminică dimineaţă, pe cale terestră, aflându-se în siguranţă pe teritoriul Pakistanului, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit sursei citate, cetăţenii afgani evacuaţi în acest grup (colaboratori ai forţelor armate române, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile: un profesor universitar activ în domeniul drepturilor omului, un reprezentant al poliţiei afgane, membrii acestora de familie) au fost preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad şi transportaţi într-un loc unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

MAE informează că, potrivit procedurilor anterioare, reprezentanţii Ambasadei României la Islamabad au emis vize şi documente membrilor acestui grup de cetăţeni afgani evacuaţi, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez. Au fost, totodată, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autorităţile pakistaneze pentru evacuarea cetăţenilor afgani în condiţii de siguranţă.

Ca urmare a demersurilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale coordonate de ministrul Afacerilor Externe, până în prezent au fost evacuaţi în total 156 de cetăţeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menţionate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora. Cei 156 de cetăţeni afgani evacuaţi până acum se adaugă celor 49 de cetăţeni români care au dorit să fie repatriaţi şi unui număr şapte cetăţeni ai unor state aliate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „CEDEAZĂ și rezistența din Afganistan: Liderul opoziţiei din Panjshir este dispus să negocieze cu talibanii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *