CEARTĂ între premier și USR din cauza rectificării bugetare. Acuzații și din partea taberei Orban. Cîțu: „Ar trebui să IAU bani de la Transporturi, NU să dau!”

Premierul Florin Cîțu și liderii USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, au avut o discuție, joi, după ședința de guvern, susțin surse politice. Discuția a avut loc în contextul în care liderii USR PLUS sunt nemulțumiți de prima variantă a rectificării bugetare făcută de premier. Nemulțumiri sunt și în tabăra lui Ludovic Orban, care îl acuză pe Cîțu că a pus 3 miliarde de lei în fondul de rezervă al premierului pentru a fi folosiți înainte de Congresul PNL.

Potrivit primei variante a rectificării bugetare, realizată de premierul Florin Cîțu în calitate de ministru interimar al Finanțelor, ministerele USR PLUS primesc mai puțini bani decât au solicitat miniștrii care ocupă respectivele portofolii. Cea mai mare nemulțumire în tabăra USR PLUS este în legătură cu bugetul ministerului Transporturilor. Ministrul Cătălin Drulă a cerut aproape 3 miliarde de lei, în timp ce premierul a prevăzut în draftul pe care urmează să îl prezinte în coaliție doar 320 de milioane de lei, de aproape zece ori mai puțin decât a cerut ministrul.

„Mai avem nevoie de bani și la Sănătate și Justiție, dar cea mai mare problemă este la Transporturi”, spun surse din partid.

Din acest motiv, liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au cerut o discuție cu premierul, întâlnire care va avea loc după ședința de Guvern de joi. Aceștia vor să îi ceară premierului să mute bani din fondul de rezervă, unde Florin Cîțu a prevăzut în draftul de rectificare 3 miliarde de lei, la ministerele controlate de USR PLUS. Într-un mesaj transmis miercuri, pe Facebook, premierul spunea că este inacceptabil ca miniștrii să ceară bani, în condițiile în care nu au cheltuit banii din buget.

Cer responsabilitate și performanță de la miniștri. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți. Românii trebuie să știe că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor”, a scris Cîțu.

De asemenea, premierul îi transmitea lui Cătălin Drulă, săptămâna trecută, că nu a cheltuit banii ceruți la începutul anului.

Rectificarea pornește de la execuție, iar execuția cam pe toate ministerele este sub ce trebuia să fie la jumătatea anului. (…) Sunt proiecte de investiții care au execuție aproape zero. Sunt și la Transporturi câteva proiecte”, spunea premierul.

La Sănătate, Ioana Mihăilă a cerut aproape 6 miliarde de lei însă va primi 3,5 miliarde de lei. Și ministerul Economiei a cerut 1,5 miliarde de lei, însă va primi doar 40 de milioane.

Sunt 38 de miliarde cerute de ministere la rectificare. Sunt solicitari exagerate pe toate ministerele”, spunea Florin Cîțu, precizând că executivul trebuie să se încadreze în deficitul bugetar de 7,16%.

Premierul Florin Cîțu este acuzat din tabăra lui Ludovic Orban că a prevăzut în varianta rectificării bugetare aproximativ 3 miliarde de lei la capitolul „acțiuni generale” din bugetul Ministerului Finanțelor, care ar fi de fapt destinate Fondului de Rezervă Bugetară. Surse din tabăra Orban spun că „fondurile sunt stabilite pentru alocări către autoritățile locale, în contextul Congresului PNL”.

De-a lungul timpului, banii din fondul de rezervă au fost folosiți pentru autoritățile locale. În 2019, în mandatul Guvernului Orban, executivul aloca 475 de milioane de lei pentru cheltuieli urgente necesare funcţionării primăriilor din 1.680 de localităţi. De asemenea, în septembrie 2020, înainte de alegerile locale, tot Guvernul Orban aloca 1,34 miliarde de lei unor unităţi administrativ-teritoriale pentru acoperirea nevoilor urgente. Ulterior, în luna decembrie, tot din fondul de rezervă mergeu alte 220 de milioane de lei tot către autoritățile locale, pentru continuitatea derulării Programului Naţional de Dezvoltare Locală. În 2021, Guvernul a alocat 59 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, autorităților locale, pentru cheltuieli curente și de capital și pentru refacerea infrastructurii afectate de calamități.

Cîțu, supărat pe unii miniștri: „Cine nu a cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicații foarte bune

Premierul Florin Cîțu a declarat la finalul ședinței de guvern că la ministerele care nu au o execuție bugetară bună le pot fi ajustate sumele inițiale din buget până la suma pe care nu au putut să o cheltuiască.

„Ieri am prezentat public că la acest moment, după 6 luni de zile, sunt 20 de miliarde de lei credite bugetare care nu au fost cheltuite – investiții, fonduri europene – de aceea am spus că nu sunt mulțumit de execuția bugetară. Și acest lucru se vede la aproape toate ministerele”, a precizat Cîțu.

Premierul a mai spus că nu poate lua în serios propunerile care vin de la ministere, de suplimentare de 40 de miliarde de lei, când sunt 20 de miliarde necheltuiți.

De aici încep cu rectificarea bugetară, de aici încep discuțiile. Suntem exact la buget cu tot felul de zvonuri aruncate în spșiul public. Nu, aici este realitatea și de aici pornim cu analiza rectificării bugetare. Trebuie să ținem cont ca deficitul bugetar trebuie să rămână al 16,7 la sută din PIB, sau mai mic”, a mai afirmat premierul.

Cîțu a precizat că la această rectificare bugetară vor fi alocate resurse spre mai multe ministere:

„Am vazut că au ieșit în spațiul public aceste informații pe care le-am dat doar președinților de partid dar ele au ieșit în spațiul public. Cine nu a cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicații foarte bune, pentru că nu putem să alocâm resurse și să le ținem acolo degeaba. Sunt ministere unde avem avem proiecte cu execuție zero. La ministere unde miniștrii spun că au avut execuții foarte bune”.

Cîțu explică TĂIERILE de fonduri de la Ministerul Muncii: „Totul se leagă de pensii

Premierul Florin Cîțu anunță că tăierie de fonduri de la Ministerul Muncii sunt urmarea unei creșteri a încasărilor la bugetul de stat, lucru care a făcut posibilă reducerea alocărilor de bani publici pentru plata pensiilor.

Este un lucru bun. Ar trebui să ne uităm altfel. La pensii există un deficit, acele sume vin de la bugetul de stat, deci practic veniturile au crescut, am încasat mai mulți bani din contribuții și nu mai e nevoie să creștem alocările. Nu se taie nimic la Ministerul Muncii, deficitul scade„, a declarat Cîțu.

Premierul Florin Cîțu respinge cererea partenerilor de la USR PLUS de a suplimenta bugetul Ministerului Transporturilor cu ocazia rectificării bugetare. Cîțu afirmă că, la cum arată execuția bugetară, ar trebui să se ia bani de la MT, nu să se dea.

La Ministerul Transporturilor ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuția bugetară, ca să începem așa. În Ministerul Finanțelor, acțiuni generale, avem cotizația la UE, ajutoare de stat, dobânzi. Îmi pare rău, eu anul trecut am încercat să explic și încă sunt colegi care spun că acolo sunt bani din fondul de rezervă”, a declarat Cîțu.

Premierul afirmă că atât ministrul Drulă, cât și alți miniștri trebuie să prezinte execuția bugetară, în caz contrar urmând să o facă el.

Miniștrii trebuie să vină să prezinte execuția bugetară. O parte dintre ei au prezentat. Încă așteptăm miniștri să vină să prezinte execuția bugetară la șase luni de zile. Mai au până la sfârșitul acestei săptămâni. Dacă nu, o prezint eu”, a mai explicat Cîțu.

Liderii USR PLUS sunt total nemulţumiţi de suma pe care a primit-o Ministerul Transporturilor la rectificarea bugetară, puţin peste 300 de milioane de lei, deşi Cătălin Drulă ceruse de aproape 10 ori mai mult pentru proiecte de infrastructură, susţin surse politice. Dan Barna şi Dacian Cioloş vor avea, joi, o întâlnite cu premierul Florin Cîţu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.