Cea mai complexă structură a Forțelor Navale Române a împlinit 125 DE ANI – Ziua Comandamentului Flotei

Comandamentul Flotei din Constanța aniversează astăzi, 26 februarie, 125 de ani de la înființarea primei structuri a Forțelor Navale Române cu atribuțiuni în planificarea, organizarea și conducerea apărării litoralului maritim al României, în cooperare cu alte unități terestre și aeriene.
Comandamentul Flotei continuă tradițiile Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naștere a fost semnat de către Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înființare, Divizia de Mare avea reședința la Constanța, era alcătuită din cinci nave (crucișătorul „Elisabeta”, bricul „Mircea”, canoniera „Grivița” și torpiloarele „Sborul”, „Smeul” și ,,Năluca”), iar primul ei comandant a fost numit viceamiralul Vasile Urseanu.

Actualul comandament al flotei militare maritime a României are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere, un divizion de rachete de coastă și un divizion de nave sprijin logistic, cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă ale României. Evenimentul aniversar este marcat printr-o serie de activități, organizate în portul militar Constanța și la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie.

naval1 1Astăzi a avut loc, în portul militar Constanța, o festivitate militară în cadrul căreia Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei a fost decorat de către șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, au acordat diferite distincții militare și plachete aniversare unor persoane care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Comandamentului Flotei, atât în plan național, cât și în plan internațional

Cu același prilej, Regia Autonomă Monetăria Statului a lansat o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”. Emisiunea medalistică face parte din programul național al Monetăriei Statului pentru anul 2021 și constituie un izvor istoric prețios pentru contemporani și pentru generațiile viitoare.

Activitățile dedicare aniversării a 125 de ani de la înființarea celei mai mari structuri operative a Armatei României din Dobrogea, continuă la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie, unde vor fi prezentate publicului medalia aniversară „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României” și Expoziția „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”, conform următorului program: vineri, 26 februarie, orele 14.00-16.00, sâmbătă, 27 februarie, orele 09.30-16.00, și duminică, 28 februarie, orele 09.30-13.00.

Cu inspirație și cu finețe, arcul peste timp, prezentat pe fațetele medaliei aniversare din anul 1896 până în anul 2021, este stilizat de către creatorul acesteia într-o schemă ce îmbină trei elemente importante ale evoluției celei mai complexe structuri a Forțelor Navale Române, îmbrățișate de valurile înspumate ale mării. Punctul de pornire este dat de bustul viceamiralului Vasile Urseanu, primul comandant al Diviziei de Mare în anul 1896, care, după trecerea sa în rezervă, în anul 1900, a militat pentru înființarea Societății Astronomice Române și a contribuit la ridicarea Observatorului Astronomic Popular, în anul 1910, astăzi denumit Observatorul Astronomic al Municipiului București „Amiral Vasile Urseanu”.

Cel de-al doilea element prezentat este crucișătorul „Elisabeta”, cea mai modernă navă de război din Marea Neagră, pe care România a avut-o la cumpăna secolelor XIX-XX, iar cel de-al treilea simbol introdus de autor pe medalia aniversară este sediul oficial al Comandamentului Flotei, o clădire bine-cunoscută contemporanilor noștri și, totodată, prima construcție impozantă înălțată la Constanța, în perioada 1879-1881, după revenirea Dobrogei la Patria-Mamă.

naval3 1Medalia va putea fi admirată și cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului, care se vor afla la sediul muzeului, conform programului menționat. Ediția limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României” conține 100 de exemplare, 40 din argint și 60 din cupru

Expoziția „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”, cuprinde peste 50 de instantanee surprinse de maistrul militar principal Ovidiu Oprea, un militar care, aproape trei decenii, a făcut parte din echipajele unor nave militare. Ovidiu Oprea a participat, în perioada 2001-2009, în calitate de șef de echipaj al navei militare de transport „Albatros”, la diferite misiuni internaționale, în Golful Persic, în Europa, Asia si Africa. Fotografiile sale redau aspecte din timpul activităților de instrucție desfășurate de militarii din Forțele Navale Române și îmbină pasiunea unui marinar militar pentru fotografie, o esență care, de multe ori, nu ține cont de manualul de fotografie ci de o percepție senzorială în acord cu subiectul său.

Proiectul pilot „Comandantul Flotei pentru o zi”


Activitățile dedicate sărbătoririi a celor 125 de la înființarea Diviziei de Mare, actualul Comandament al Flotei, au cuprins și un proiect pilot, atât pentru Forțele Navale Române, cât și pentru Armata României, „Comandantul Flotei pentru o zi”. Pentru câteva ceasuri, comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin IACOBLEV, a „predat” comanda unității joi, 25 februarie, elevului caporal Matteo Damaschin de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, care a trăit o experiență unică pentru un elev militar.

Întâlnirea dintre cei doi reprezentanți ai Marinei Militare Române a început cu vizita la sediul Comandamentului Flotei, unde a fost purtat un dialog prin care aceștia s-au prezentat și au împărtășit impresii despre rolurile pe care le au fiecare în parte, atât în banca de la colegiu, cât și la cârma celei mai complexe structuri militare din Dobrogea. În continuare, tânărul cadet a primit invitația de a lua parte la o prezentare a navelor militare aflate la cheu, în portul militar Constanța. Însoțit de contraamiralul de flotilă Valentin IACOBLEV, a urcat la bordul dragorului maritim „Sublocotenent Alexandru Axente”, prima navă pe care a activat actualul șef al Flotei, după absolvirea Institutului de Marină (Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din prezent), și pe care, ulterior, a comandat-o, precum și la cel al fregatelor „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, pe cea din urmă conducând-o în numeroase misiuni internaționale.

La final de întâlnire, domnul amiral i-a oferit lui Matteo un cadou simbolic, perechea sa de echere de navigație, și i-a transmis următoarele:

„Meseria de marinar este grea, dar secretul constă în determinarea și voința cu care acționezi în viață. În Marina Militară, toți ofițerii sunt de părere că visul oricărui cadet ar trebui să fie acela de a
ajunge comandant de navă. Dacă ajungi comandant, ai un echipaj pe care îl conduci, ai o misiune și trebuie să iei decizii, iar, în consecință, deciziile la comanda unei nave sunt extraordinar de multe. Tot timpul se întâmplă câte ceva. Prin urmare, un comandant de navă nu are timp niciodată să se plictisească, iar în timp, devine o persoană foarte puternică. De acești comandanți puternici avem nevoie pentru ca ei să preia frâiele Forțelor Navale Române!”

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.