Ce se va întâmpla cu TURISMUL? Implicațiile pandemiei COVID-19

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Dan Dragoș Drăgan, a participat luni, 28 septembrie, la o nouă întâlnire informală a miniștrilor responsabili de turism din Statele Membre UE, organizată în sistem de videoconferință de către Președinția Germană a Consiliului Uniunii Europene. Reuniunea a oferit cadrul de dezbateri cu privire la implicațiile pandemiei COVID-19 asupra sectorului turismului, precum și pentru deciziile necesar a fi adoptate pentru viitor. 

„Criza relevă necesitatea crucială ca politica de turism să adopte o abordare guvernamentală integrată, astfel încât măsurile de răspuns să fie coerente și complementare pachetelor generale de stimulare economică adresate IMM-urilor și lucrătorilor. Este esențial să investim în capitalul uman prin programe speciale și, astfel, să consolidăm capacitățile pe competențe digitale”, a declarat secretarul de stat Dan Dragoș Drăgan.

Planurile de redresare naționale pot reprezenta o oportunitate unică de a încuraja dezvoltarea durabilă, inclusiv cea ecologică, în sectorul turismului. Astfel, în urma răspunsului imediat la criză, tranziția verde și transformarea digitală vor rămâne relevante, iar deciziile politice vor juca un rol important în conturarea sectorului turistic în contextul post-COVID-19. Secretarul de stat Dan Dragoș Drăgan a evidențiat faptul că este imperios necesară o abordare coordonată și nediscriminatorie la nivel european, inclusiv între sectorul public și cel privat, în ceea ce privește eventualitatea adoptării unor noi restricții sau avertismente de călătorie.

„Este o lecție pe care, cu siguranță, am învățat-o în etapele anterioare ale pandemiei. Vorbim, inclusiv, despre standarde comune pentru igienă și siguranță în sectorul turistic, dar și de o informare accesibilă, consecventă și fiabilă”, a afirmat acesta.

România a salutat propunerea Comisiei de Recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia COVID-19.

Comisarul european Thierry Breton, prezent la întâlnire, a întărit ideea de redresare durabilă pentru ”ecosistemul turism”, argumentând că activitatea la nivel european a scăzut din februarie până în iulie 2020 cu 75%, iar veniturile din sector s-au diminuat cu 70% în trimestrul III 2020. Acesta a reliefat, totodată, necesitatea continuării cooperării cu miniștrii responsabili de sănătate, transport, interne și economie pentru a crea un mediu protector pentru sănătatea turiștilor și a personalului din domeniu. Thierry Breton a anunțat și organizarea Convenției europene în domeniul turismului, pe data de 12 octombrie a.c. La acest eveniment, miniștrii de resort sunt invitați să facă publice declarații privind perspectivele naționale pentru consolidarea sectorului, pentru următoarea decadă.

Președinția Germană a evidențiat faptul că turismul se bazează pe mai mulți piloni industriali și are conexiuni profunde cu alte ecosisteme. Programul Next Generation EU va oferi susținere inclusiv sectorului turismului, iar la nivel național sunt necesare măsuri suport imediate pentru a susține companiile aflate în faliment sau care au dificultăți financiare din lipsa de activitate. O altă idee subliniată a fost promovarea UE ca destinație sigură pentru activitățile turistice.

Comisia Europeană a fost reprezentată, în cadrul evenimentului, de către Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă. Alături de miniștri și reprezentanți la nivel înalt din toate statele membre, la dezbateri a participat și secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.