Ce înseamnă „buletinul lui Barna”. Negoi (USR Constanța): „Este o UȘURARE în a vota la alegeri”

Oamenii își vor păstra adresele și nu își vor pierde proprietățile, dacă domiciliul nu va mai figura pe cartea de identitate, susține vicepremierul Dan Barna. El a adăugat că propunerea vizează simplificarea lucrurilor, nu complicarea lor, în condițiile în care românii au nevoie în prezent de un act de proprietate sau să fie luați de cineva în spațiu pentru a-și face buletin. Copreședintele USR PLUS mai spune că acest lucru le-ar permite să voteze și celor care nu au viză de flotant, dar că nu va fi necesară înscrierea la vot. Declarația vine după ce USR-PLUS a propus să nu ne mai fie trecute adresele de domiciliu pe cărțile de identitate.

„Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state, această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Această birocraţie nu este necesară în realitate, pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe”, consideră Dan Barna.

El a adăugat că în multe țări, unde mobilitatea e mai mare, adresa nu mai figurează în cartea de identitate. Identificarea se poate face pe bază de CNP, iar domiciliul va exista în continuare, doar că nu va mai fi pus în buletin, așa cum a fost scos și numele părinților.

„Această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate: persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi au probleme mari în a-şi face acte de identitate. Și mai este categoria cealaltă: persoanele foarte dinamice, care își găsesc de lucru în alt oraș și au o permanentă problemă cu actualizarea buletinului. În momentul în care scoţi această chestiune a adresei din cartea de identitate, lucrurile devin mai puţin birocratice şi mai simple pentru tine, ca cetăţean. În egală măsură, făcând o modificare în legislația electorală, la parlamentare, de exemplu, ar fi de dorit să poată vota cât mai mulți oameni. Foarte mulţi oameni, cei mobili și dinamici, activi social, nu ajung să voteze pentru că au domiciliul într-un alt judeţ, de obicei la distanţă mare or, foarte puțini fac călătoria acasă ca să voteze. Lucrurile ar fi mult mai simple și am avea o reprezentativitate mai mare a aleşilor pentru că mai multe persoane ar putea să voteze”, a adăugat vicepremierul.

Barna susține că eliminarea adresei de pe cărţile de identitate nu va duce la creșterea turismului electoral, deoarece acesta se face mai mult la nivel local și a mai spus că înregistraea alegătorilor pentru vot ar fi o piedică birocratică în plus.

Coaliția intră în cantonament cu buletinul lui Barna. Negoi: „E vorba de o ușurare a circulației oamenilor”

Vicepremierul Dan Barna a spus că a discutat subiectul în ședința coaliției și că partenerii de coaliție au spus că „se vor gândi” la acest lucru. Între timp, premierul Florin Cîțu a declarat la finalul ședinței de guvern de joi că nu are încă argumentele care să susțină o astfel de idee și că nu a discutat cu partenerul de coaliție despre acest subiect până acum.

„Sunt deschis, vreau să ascult argumentele și apoi vom lua o decizie. Nu știu exact care sunt argumentele pentru a elimina acestă informație de pe cartea de identitate din România”, a declarat prim-ministrul.

În privința viitorului și presupus act de identitate, președintele USR Constanța, senatorul Remus Negoi, ne-a precizat faptul că propunerea este îmbunătățibilă:

E la stadiul de propunere și este îmbunătățibilă. Noi suntem una dintre ultimele țări care încă are tipărită adresa pe buletin. Trebuie să ne gândim foarte bine și ce impact are asupra unor domenii, acea adresă să nu mai apară acolo, pentru că e vorba de o ușurare a circulației oamenilor și, mai ales, o ușurare în a vota. Dacă suntem prinși cu adresa în buletin și suntem în altă parte nu putem vota la alegeri. Dar nu neapărat acesta este motivul principal, ci acela de a scuti oamenii de mutații, luat în spații, vize de flotant ș.a.m.d. Nu știu în ce măsură s-ar favoriza traseismul electoral, noi luăm în calcul – și chiar am discutat în grupul de lucru de la comisia de IT de la Senat – variante posibile ale acestei inițiative, anume adresa – acolo unde poate fi prinsă pe cip-ul viitoarei cărți de identitate – pentru că trebuie să ne gândim la modalitatea prin care diverse instituții să știe unde se poate purta corespondența. Sunt mai multe chestiuni pe care trebuie să le luăm în calcul, să șlefuim în perioada următoare să vedem ce poate ieși. O să avem două luni de așa-zisă vacanță parlamentară și vom avea timp să discutăm, să întoarcem inițiativa pe toate părțile până în toamnă, mai ales că va intra în vigoare viitoarea carte de identitate”, a spus Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.