Ce este Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc?

In ziua de astazi jocurile de noroc online sunt foarte apreciate de catre romani si tot mai multi pasionati le acceseaza. Industria de gambling online din Romania s-a dezvoltat enorm in ultimii ani. Acest lucru nu ar fi fost insa posibil fara infiintarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

In randurile urmatoare iti voi prezenta tot ceea ce trebuie sa stii despre ONJN – ce este, cu ce se ocupa, care au fost modificarile produse de infiintarea ONJN si multe alte detalii interesante.

Ce este ONJN?

Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este o institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei, care are ca scop autorizarea, reglementarea si monitorizarea jocurilor de noroc pe teritoriul tarii noastre. Aceasta institutie a fost infiintata in 2013, insa ea si-a intrat efectiv in rol in a doua parte a anului 2015.

Ce modificari a produs aparitia ONJN?

Pana in anul 2015 piata de jocuri de noroc online nu era reglementata in Romania. Asta se traducea prin faptul ca jucatorii romani se puteau inregistra si puteau participa la jocuri de noroc pe orice site de pe internet.

Acest lucru prezenta unele avantaje (posibilitatea alegerii oricarei platforme si lipsa taxelor), insa dezavantajele erau destul de importante – nu exista niciun fel de siguranta asupra datelor personale si a banilor depozitate pe aceste site-uri. Nu putini au fost romanii care au fost practic pacaliti de anumite site-uri de jocuri de noroc si nu si-au mai putut recupera banii.

Lucrurile s-au schimbat din momentul in care ONJN si-a intrat in rol. Prima schimbare majora produsa pe piata de gambling online a fost accea ca operatorii care voiau sa se adreseze clientilor romani trebuiau sa aplice pentru o licenta de functionare la ONJN. Implicit si clientii romani se puteau inregistra din acel moment doar pe site-urile licentiate.

Desi la inceput jucatorii s-au aratat nemultumiti de aceste schimbari, totusi in scurt timp ei au realizat beneficiile infiintarii ONJN, prin intermediul careia practic piata de gambling online din Romania a fost reglementata. Acest lucru nu doar ca a permis romanilor sa se distreze legal si in siguranta pe internet, ci a facut ca cei mai importanti operatori din industrie sa isi indrepte atentia catre piata din Romania.

Astfel, in momentul de fata exista in Romania zeci de case de pariuri si cazinouri online licentiate la care clientii se pot inregistra si pot paria. In tutorialul Superbet inregistrare poti vedea cum iti poti deschide si tu cont in doar cateva minute pe una dintre cele mai apreciate platforme de pariuri si casino online din Romania.

Modificari asupra organizatorilor de jocuri de noroc online

In ceea ce ii priveste pe organizatorii de jocuri de noroc online, ONJN a introdus un set de reguli clare, astfel incat desfasurarea acestor jocuri in Romania sa fie bine pusa la punct.

In primul rand, un organizator de jocuri de noroc care doreste sa intre pe piata din Romania trebuie sa aplice mai intai pentru o licenta de functionare la ONJN. Pe langa plata unei taxe de functionare, pentru ca cererea sa fie acceptata trebuie sa fie indeplinite cateva conditii de baza.

Printre acestea se numara faptul ca platforma trebuie sa fie disponibila complet in limba romana, iar jucatorii sa aiba posibilitatea de a depune, retrage si paria direct in moneda nationala (RON). Bineinteles ca pe langa aceste lucruri ONJN verifica si multe altele, precum corectitudinea jocurilor de pe platforma, sistemele de securitate etc.

In prima faza daca totul este in regula operatorul respectiv va primi o licenta temporara, valabila 1 an de zile, urmand ca apoi licenta sa fie extinsa la una definitiva, pe 10 ani.

Operatorii de jocuri de noroc online care intra pe piata din Romania sunt obligati sa achite anumite taxe catre bugetul de stat (taxa de functionare, impozit pe profit etc.). De asemenea, tot ei trebuie sa opreasca jucatorilor romani taxa 2% la depunere si 1% la retragere, bani pe care ulterior sa ii vireze tot catre bugetul de stat.

In acest fel se aduna anual sume importante de bani la bugetul de stat, iar in momentul de fata industria de gambling online reprezinta o ramura importanta in economia Romaniei, lucru care altfel nu ar fi fost posibil fara infiintarea ONJN.

Modificari ce ii privesc pe jucatori

ONJN a introdus cateva reguli si pentru jucatorii romani care participa la jocurile de noroc online. In primul rand romanii au voie acum sa joace doar pe site-urile licentiate ONJN. Daca pariaza pe site-uri fara licenta risca sa primeasca o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 RON.

A doua modificare este in ceea ce priveste taxele impuse. Fiecare depunere este taxata cu 2% din suma, in timp ce la retrageri se va opri un impozit de 1%.

De asemenea, clientii romani de pe site-urile de jocuri de noroc online sunt obligati acum sa isi verifice contul de jucator. Astfel operatorii se asigura ca site-ul este accesat doar de persoanele majore. Verificarea contului trebuie efectuata in cel mult 30 de zile de la prima depunere sau 6 luni de la inregistrarea pe site.

In concluzie, odata cu infiintarea ONJN piata de gambling online din Romania a suferit modificari importante, insa acestea au ajutat la dezvoltarea acestei industrii, care acum se afla la un nivel foarte ridicat la noi in tara.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.