Spread the love

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, miercuri, sesizarea privind Legea referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, care stipulează că data alegerilor locale este stabilită de Parlament.

Legea privind prelungirea mandatelor primarilor este neconstituțională, a decis CCR. La fel și Ordonanța de Urgență a Guvernului cu privire la prelungirea mandatelor. Judecătorii Curții Constituționale au respins, în ședința de miercuri, atât OUG-ul dat de Guvern, cât și Legea adoptată de Parlament prin care se prelungesc mandatele primarilor.

Judecătorii CCR arată că prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar prin lege. În schimb OUG-ul Guvernului a fost respins pe motiv că Guvernul nu poate prelungi mandatele aleșilor locali prin OUG, lucrul fiind interzis de Art.115, Alin 6 din Constituție. Astfel, Parlamentul va trebui să vină extrem de rapid cu o nouă lege prin care să prelungească mandatele primarilor, care expiră în luna iunie. În cadrul acestei legi, Parlamentul trebuie să prevadă și data la care vor avea loc alegerile locale, în colaborare constituțională cu Guvernul.

Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba. Totodată, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *