CCR: Legea prin care se majorează cu 40% punctul de pensie este constituţională. Turcan: „Efortul bugetar ar fi GREU de suportat!”

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituţional. Judecătorii CCR s-au pronunțat miercuri cu privire la o modificare făcută de social-democrați la rectificarea bugetului pe 2020. Decizia vine însă în contextul în care Guvernul pregătește un nou proiect de buget pentru 2021, astfel că sunt minime șansele ca pensiile să fie majorate cu 40%. O majorare cu 14% a pensiilor produce deja efecte.

Legea care prevede majorarea cu 40%, declarată constituțională miercuri de CCR, va fi trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate să o retrimită în Parlament pentru reexaminare. Este de așteptat ca noua majoritate din Parlament să anuleze creșterea cu 40% a pensiilor și să păstreze creșterea de 14% stabilită anul trecut de guvernul PNL.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri, după decizia CCR privind majorarea cu 40% a pensiilor, că o decizie în acest sens ar însemna un efort bugetar de 138 de miliarde de lei pe an, sumă despre care a afirmat că este „greu de suportat“:

Așteptăm motivarea CCR, aș dori să fac câteva clarificări cu privire la cum s-a ajuns la această decizie a CCR. Există o lege – 127, prin care pensiile ar fi ajuns să crească cu 40 la sută de la 1 septembrie. Pentru asta ar fi însemnat ca în momentul intrării în vigoare și publicării în Monitorul Oficial a acestei legi, adică în iulie 2019, să înceapă actualizarea tuturor pensiilor, astfel încât să urmeze procesul de recalculare. Pentru asta ar fi fost nevoie de un ordin de ministru într-o guvernare PSD. Ceea ce nu s-a întâmplat. Practic, aveam o lege în vigoare pentru care nimeni din PSD nu a umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor. Mai mult decât atât, efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este unul de aproximativ 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce, în momentul de față este greu de suportat de către bugetul statului. Când vorbim de pensii, cel mai important de garantarea de plată a lor, și nu mai puțin important este să avem echitate și contributivitate“, a declarat Raluca Turcan.

În 13 octombrie 2020, Guvernul sesizase Curtea Constituţională privind rectificarea bugetară care prevede majorarea pensiilor cu 40%. Potrivit Executivului, Parlamentul „a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice”. Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *