Spread the love

Curtea Constituţională a admis marţi, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate privind mai multe articole din Legea 42/2010 privind darea în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului. Actul normativ prevede ca mai multe suprafeţe din zona lacului Siutghiol să fie transmise din administrarea Apelor Române în cea a consiliilor locale ale oraşelor Constanţa, Năvodari şi Ovidiu.

„În ziua de 6 octombrie 2020, Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea nr.42/2010 privind darea în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituţională, în ansamblul său. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Tribunalului Constanţa. Excepţia de neconst. a disp. art. 1, art. 2, art. 3 şi art.8 din Legea nr.42/2010 privind darea în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului”, se arată în ordinea de zi a judecătorilor CCR.

Legea 42/2010 în vigoare, declarată neconstituţională, prevede la cele patru articole următoarele:

„Art. 1 Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanţa a unei suprafeţe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Art. 2 Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Oraşului Năvodari a unei suprafeţe de 207,42 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”

Art. 3 Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Oraşului Ovidiu a unei suprafeţe de 493,75 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Art. 8 Consiliul Local al Municipiului Constanţa, Consiliul Local al Oraşului Năvodari, Consiliul Local al Oraşului Ovidiu şi Consiliul Judeţean Tulcea se subrogă în drepturile şi obligaţiile Administraţiei Naţionale „Apele Române”, respectiv ale Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, care decurg din actele încheiate de acestea din urmă, care au ca obiect suprafeţele prevăzute în lege”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *