CCR îi dă în cap șefului PSD cu Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Dan Barna (USR): „Acest Fond era gândit de Liviu Dragnea ca un mare jaf național“

La începutul lunii iunie, PSD reușea să treacă prin Parlament o lege extrem de controversată, care a stârnit un val de furie din partea opiniei publice. Cu 174 de voturi „pentru”, 98 „împotrivă” și 3 abțineri, Camera Deputaților aproba, în calitate de for decizional, un proiect privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) cu menirea, au spus inițiatorii, de a dezvolta și finanța proiectele de investiții rentabile și sustenabile, „fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în dezvoltarea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pe termen lung“, social-democrații estimând că 10 miliarde de euro vor intra în economia României în următorii patru ani prin FSDI.

CITEȘTE ȘI:

PSD a înființat o instituție mamut – Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Ce va însemna: moartea sau salvarea economiei? Opoziția atacă la CCR! Deputat PNL: „Cei de la putere înstrăinează pe nesimțite tot ceea ce mai rămas din averea națională”

„Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va contribui atât la eforturile României de obținere a statutului de piață emergentă pentru piața autohtonă de capital prin creșterea lichidității pe Bursa de Valori București, cât și la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanțare a proiectelor de investiții. Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. De asemenea, memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru interministerial care să analizeze modalitățile și forma optimă de înființare a FSDI și din care să facă parte reprezentanți ai ministerelor implicate precum și ai altor entități relevante în dezvoltarea acestui instrument de investiții“, se arată în memorandumul Guvernului care a stat la baza adoptării în Parlament a proiectului privind înființarea acestui fond.

Partidele din opoziție PNL, USR, PMP, dar și deputaţii neafiliați au atacat proiectul la Curtea Constituțională, demersul fiind susținut inclusiv de președintele Klaus Iohannis. Iată că la mai bine de o lună, CCR, aceeași pe care mulți o huleau, spunând că face jocurile puterii, vine și îi dă cu legea în cap lui Dragnea și compania. Concret, Curtea Constituţională a admis toate sesizările formulate de opoziţie cu privire la legea care reglementează înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că acest lucru trebuie făcut prin prin hotărâre de guvern, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Decizia CCR a fost salutată de liderul USR, Dan Barna, care a declarat pentru TOMIS NEWS că este benefică pentru funcționarea statului român:

„Este o decizie destul de firească a CCR, pentru că era acest Fond era gândit de Liviu Dragnea (președintele PSD, n.r.) ca un mare jaf național. Practic, dispărea, fără o perspectivă clară de administrare coerentă, avuția națională, în sens larg, iar în sens particular vorbim de acțiunile principalelor companii publice ale statului român, cele mai profitabile. Astfel de fonduri funcționează fie în state precum Norvegia sau din Golf, unde nivelul veniturilor este foarte mare și atunci se poate face o administrare coerentă, plus că acolo, dacă ne uităm comparativ, este foarte bine definit ceea ce urmează să facă fondul respectiv, cu investiții în sănătate sau educație, ca să luăm cazul Norvegiei. Curtea Constituțională a spus prin decizia de azi că nu e nevoie de o lege pentru asta, ci e necesar o Hotărâre de Guvern. Practic, Curtea spune: „asumați-vă voi ca Guvern că veți confisca avuția națională și veți transforma un vehicul despre a cărui funcționare nu aveți niciun detaliu în aceste moment. Marea problemă cu acest Fond este că l-au înființat, fără să existe vreo predictibilitate sau să fi pus pe masa Parlamentului o predictibilitate a modalității în care acest fond va și funcționa. În momentul de față acest fond este doar o monedă de schimb pe care Dragnea vrea să o ofere celor care îl susțin“, a afirmat Barna, pentru TOMIS NEWS.

Liderul USR ne-a mai spus că Dragnea vrea să „pună mâna pe resursele naturale, fără a prezenta în ce mod acest Fond este benefic pentru România, pentru că pentru PSD avem exemple cu „Belina“, „Brazilia“, etc“.

Verdictul dat de CCR a fost comentat și de fostul premier Victor Ponta.

„Curtea Constituțională a oprit (pentru moment cel puțin) cel mai mare jaf din avuția România după 1989 – această uriașa hoție a fost promisă de Liviu Dragnea “protectorilor” săi din afară țării (Rusia, Israel, SUA)/era un preț de peste 10 miliarde de euro din ce a mai rămas Statului și poporului Român pe care Dragnea era dispus să îl plătească pentru protecția să politică și pentru câteva fotografii cu lideri internaționali! Însă, CCR nu poate face mai mult-dacă vrem că Dragnea să nu vândă România la bucată trebuie să facem și noi mai mult, iar parlamentării care au votat acest jaf să nu închidă ochii și să știe că sunt complici la acesta crimă împotrivă României!“, se arată în mesajul lui Ponta.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *