Spread the love

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, miercuri, neconstituțională în ansamblu, Ordonanța de Urgență 34/2020 care majorează cuantumul unor amenzi pe perioada stării de urgență. Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului.

„Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice. (…) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator”, se arată în OUG declarată neconstituțională. Amenzile se refereau la încălcarea restricțiilor impuse în timpul stării de urgență.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat miercuri că în urma deciziei CCR de a declara neconstituționale unele amenzi date în perioada stării de urgență, amenzile respective nu se anulează automat, ci trebuie atacate de cetățeni în instanță având la bază decizia Curții Constituționale. Astfel, procesele verbale nu sunt anulate în lipsa unei decizii a instanței. De asemenea, Avocatul Poporului a mai declarat că Guvernul Ludovic Orban ar putea să anuleze prin OUG toate amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă, mai ales pentru evitarea supraîncărcării instanţelor de judecată.

Tot miercuri, CCR a declarat neconstituțională legea adoptată luna trecută la inițiativa PSD, ALDE și PRO România și care prevede amânarea cu nouă luni a tuturor ratelor la bănci, fără nici un criteriu, de prevederile sale putând beneficia inclusiv restanțierii la plata creditelor.

De asemenea, CCR a mai decis miercuri că legea care a eliminat toate pensiile speciale şi pensiile de serviciu ale magistraţilor, cu excepţia pensiilor militarilor şi ale poliţiştilor, este neconstituţională în ansamblul ei. Legea este neconstituţionalî în ansamplu, pentru motive extrinseci. Legea a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului şi de ÎCCJ.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *