CCR a declarat NECONSTITUȚIONALĂ o sintagmă din Statutul Poliţistului. Zelca (SNPPC Constanța): „Se CĂLCA ÎN PICIOARE principiul prezumției nevinovăției!”

Curtea Constituţională a României a statuat marţi că este neconstituţională sintagma „nu este cercetat disciplinar” din Legea privind Statutul poliţistului.

Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma ‘nu este cercetat disciplinar’ din cuprinsul art.27 ind.46 alin.(1) lit.b) din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului este neconstituţională„, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Articolul 27^46 prevede: „(1) La concursul pentru ocuparea unui post de conducere vacant poate participa polițistul care: (….) b) nu este cercetat disciplinar, nu se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare sau față de acesta nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală”.

Decizia Curții este salutată de polițiști, dar… nu în integralitatea ei, întrucât măsura se aplică pe jumătate. În ciuda faptului că decizia ridică o serie de blocaje în avansarea în carieră a polițiștilor, a mai rămas în vigoare vechea prevedere, care se aplică, de exemplu, în cazul transferurilor, așa cum ne-a explicat președintele SNPPC Constanța, Vasile Zelca:

Reprezintă efectiv o recunoaștere a dreptului la principiul prezumției de nevinovăție. Pe vechi, un polițist care se afla în cursul unei cercetări disciplinare îi era îngrădit dreptul de a participa la diverse concursuri, de a ocupa funcții de conducere. Doar pe simplul fapt că el făcea obiectul unei cercetări disciplinare. Dacă nu avem nici o decizie definitivă și irevocabilă, această sintagmă era efectiv neconstituțională, pentru că îngrădea dreptul de a participa la un examen, de a schimba locul de muncă. Mai avem o problemă: la transfer se aplica această sintagmă. De la un IPJ la altul, între arme, dacă eram cercetat disciplinar nu puteam să mă transfer. Intru într-un oarecare conflict cu un șef. Profesional. Pentru a dezamorsa conflictul, vreau să mă mut la altă structură. Șeful care îmi poartă sâmbetele, declanșează procedura și indiferent dacă sunt vinovat sau nu mi se interzice transferul, ca să rămân în ograda lui și să mă blocheze complet. (…) Eu sper să se aplice și pe partea asta de transfer. Legiuitorul să elimine de peste tot din Statut. Ah, dacă vorbim de efectul unei cercetări, adică a fost găsit vinovat, e altă discuție. Dar noi discutăm de cei aflați în curs de cercetare disciplinară. Așa se calcă în picioare efectiv principiul de nevinovăție”, a spus Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *