Cazinourile din Monte Carlo se ÎNCHID pentru magnații ruși. Tot mai mulți oligarhi îl CONTESTĂ pe Putin

Oligarhii de la Kremlin nu vor mai putea juca în cele mai renumite cazinouri din Europa. Principatul Monaco se alătură sancțiunilor financiare internaționale impuse Rusiei, potrivit news.mc. Monaco este o destinație frecventată de cei mai bogați ruși, la fel ca Zurich sau Geneva. Micul principat aflat pe riviera franceză este renumit pentru cazinourile sale, una din principalele atracții pentru miliardari. Clientela selectă care frecventează Monaco are la dispoziție, pe lângă cel mai faimos cazino din lume, cazinoul din Monte-Carlo, plaje exclusiviste și curse de mașini. Business Insider a scris că Vladimir Putin ar avea în Monaco o proprietate în valoare de 4 milioane de dolari.

Uniunea Europeană l-a adăugat luni pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi pe mai mulţi oligarhi pe lista sa neagră a personalităţilor sancţionate cu îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie din cauza sprijinului lor pentru războiul purtat de Moscova împotriva Ucrainei. Şase oligarhi, mai multe personalităţi apropiate preşedintelui rus, inclusiv purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, şi o duzină de jurnalişti se află pe lista cu 26 de nume aprobată de statele membre şi publicată luni în Jurnalul Oficial al UE. Vladimir Putin şi ministrul său de externe, Serghei Lavrov, au fost incluşi pe listă vinerea trecută, aminteşte AFP. Pe listă figurează oligarhi şi oameni de afaceri activi în sectoarele petrolier, bancar şi financiar, precum şi membri ai guvernului, militari de rang înalt şi „propagandişti care au contribuit la răspândirea propagandei antiucrainene”, a precizat UE a precizat într-un comunicat, citat de Reuters.

Printre persoanele incluse pe listă se numără Igor Sechin, patronul companiei petroliere de stat ruseşti Rosneft, şi directorul general al gigantului energetic Transneft, Nikolai Tokarev. Oligarhii Alişer Usmanov, Petr Aven şi Alexander Ponomarenko şi bancherul Mihail Fridman figurează, de asemenea, pe lista de sancţiuni. Aceasta conţine şi numele vicepremierului rus, Dmitri Cernîşenko, alţi membri ai guvernului rus şi jurnalişti de top. Măsurile restrictive includ interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi interdicţia de a pune fonduri la dispoziţia persoanelor incluse pe listă. Această serie de sancţiuni a afectat, de asemenea, compania de asigurări pentru industria gazelor naturale SOGAZ.

Omul de afaceri ruso-britanic Evgheni Lebedev, fiul miliardarului rus Aleksandr Lebedev, i-a cerul luni preşedintelui Vladimir Putin să „oprească războiul” din Ucraina, într-o scrisoare deschisă publicată în cotidianul Evening Standard, al cărui proprietar este, transmite AFP.

În timp ce Europa se află în pragul unui nou război şi întreaga lume este aproape de un posibil dezastru nuclear, vă implor să profitaţi de negocierile de azi pentru a pune capăt acestui teribil conflict din Ucraina”, scrie el în atenţia preşedintelui rus. „În calitate de cetăţean rus, vă implor să nu-i lăsaţi pe ruşi să-şi ucidă fraţii şi surorile ucrainene. În calitate de cetăţean britanic vă cer să salvaţi Europa de război”, a mai adăugat el în scrisoarea deschisă.

Proprietar al cotidianului gratuit Evening Standard şi a publicaţiei online The Independent, Evgheni Lebedev este fiul miliardarului rus Aleksandr Lebedev, un fost membru KGB cu o poziţie foarte critică faţă de Kremlin, notează AFP. Susţinător al lui Boris Johnson pe când acesta era primar al Londrei, Evgheni Lebedev a fost numit în 2020 în Camera Lorzilor din Parlamentul britanic de actualul prim ministru de la Londra.

Oligarhul rus Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogaţi 50 de oameni din Rusia, a cerut luni încetarea „capitalismului de stat” în Rusia în faţa crizei provocate de sancţiunile occidentale, în urma invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP. „Este o adevărată criză şi avem nevoie de manageri de criză adevăraţi (…) Trebuie să schimbăm neapărat politica economică şi să punem capăt acestui capitalism de stat”, a scris pe Telegram miliardarul şi fondatorul gigantului Rusal, producător de aluminiu. El a spus că aşteaptă din partea guvernului „clarificări şi comentarii clare asupra politicii economice în următoarele trei luni”. Este una din rarele critici la adresa Kremlinului, care şi-a supus elita economică de la venirea la putere a lui Vladimir Putin.

Un alt miliardar rus, Oleg Tinkov, fondatorul băncii Tinkoff, a criticat de asemenea invazia din Ucraina, într-un mesaj publicat luni. „Astăzi, în Ucraina, oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Este de neconceput şi inacceptabil!”, a scris el pe Instagram, făcând apel la „alocarea de bani pentru îngrijirea oamenilor, pentru cercetarea pentru vindecarea cancerului, şi nu pentru război”.

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, oligarhul Roman Abramovici, „a fost contactat de Ucraina pentru a ajuta la găsirea unei soluţii şi de atunci lucrează la oferirea de ajutor”, a precizat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt, Rola Brentlin.

Duminică, miliardarul rus Mihail Fridman a denunţat la rândul său războiul din Ucraina, într-o scrisoare către angajaţii fondului său, LetterOne. „Sunt convins că războiul nu poate fi niciodată răspunsul. Această criză va costa vieţi şi va face ravagii în două naţiuni surori de sute de ani”, a scris el, spunând că îşi doreşte ca această „vărsare de sânge” să înceteze.

Aceste luări de poziţie survin în contextul în care ţările occidentale au decis să îşi extindă sancţiunile împotriva Rusiei, ajungând la oligarhi şi la activele lor din întreaga lume.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *