Cazinoul din Constanța, în conservare. Primăria: „Conservarea monumentului va dura până la începerea lucrărilor de restaurare“

În câteva zile ar trebui să se încheie lucrările de punere în siguranță a Cazinoului din Constanța. Practic, din 14 noiembrie, edificiul simbol al Costanței va fi în conservare până când cei de la Compania Națională de Investiții vor organiza o nouă licitație pentru stabilirea firmei care se va ocupa de restaurarea edificiului.

Din 22 octombrie și până în 14 noiembrie a.c., muncitorii intervin în regim de urgență, inclusiv sâmbăta și duminica, la punerea în siguranță, cu reparații la șarpantă și învelitoare, cu materiale similare cu cele existente, lucrări de prindere a chepengurilor de pe acoperiș, lucrări de hidroizolații la terase, curățat și reabilitat burlanele și jgheaburile, desfăcut și depozitat în siguranță a candelabrelor, desfăcut în totalitate a geamurilor sparte și crăpate, păstrând tâmplăria metalică, închis golurile din ferestre, cu panouri din material translucid pentru a permite pătrunderea luminii, de 8-12 mm grosime, și protejat ornamentele cu plase speciale împotriva desprinderilor de pe fațade sau din zonele de interior.

cazinou constanta 2

Adriana Deoancă, inspector în cadrul Primăriei Constanţa, a declarat pentru TOMIS NEWS că municipalitatea se ocupă, în această perioadă, pentru punerea în siguranță a Cazinoului și, apoi, din 14 noiembrie, de conservarea monumentului până la momentul în care vor începe lucrările de restaurare, urmând ca, între timp, Compania Națională de Investiții să primească documentația actualizată pentru restaurarea edificiului și apoi să urmeze o nouă licitație pentru stabilirea celui care se va ocupa de restaurare. Adriana Deoancă a mai spus că starea de conservare a Cazinoului va fi monitorizată în permanență până când vor începe lucrările de reabilitare și restaurare.

Amintim că lucrările de conservare a Cazinoului au fost anunțate luni, 15 octombrie, de primarul Constanței, Decebal Făgădău.

„Lucrările de punere în siguranță, de primă urgență, vor începe pe 22 octombrie și vor fi realizate într-un parteneriat între municipiul Constanța și o companie. Municipiul a emis certificatul de urbanism și autorizația de construire, am obținut avizul ministerului Culturii. Avem și un grafic sumar, vom monta gard de interdicție acces pentru 15 zile. (…) Lucrările de punere în siguranță costă zero lei! (…) Legat de banii strânși la Neversea, s-au strâns 10.000 de euro, donații ale participanților – 6.000 lei și vom avea o contribuție din partea celor de la Neversea, adică aproximativ 25.000 euro, pe care îi vom folosi după ce ne vom sfătui cu Compania Națională de Investiții la elementele de protecție exterioară. Pe măsură ce CNI va finaliza licitația, în acel moment orașul se va ocupa să împrejmuiască într-un mod atractiv, astfel încât să nu ne lipsească Cazinoul. Nu vom vedea schele și plasă verde… (…) După ce am făcut o mulțime de conferințe pe subiectul Cazinou, mai multe companii s-au arătat dispuse să sprijine. Una ne-a făcut o ofertă concretă, avem un contract de parteneriat, noi acordăm tot sprijinul: autorizații, grupul de lucru local, specialiștii, iar compania va face aceste lucrări până de Ziua Dobrogei“, a spus Făgădău.

Edilul Constanței a precizat că a avut o întâlnire cu Asociația Restauratorilor din România și că, în urma discuțiilor, are încredere că, de data aceasta, proiectul de restaurare și reabilitare va fi unul plin de succes, întrucât foarte mulți oameni de specialitate și-au arătat disponibilitatea de a lucra pro bono.

cazinou constanta 1

„Este o lucrare ce va rămâne în CV-ul oricărui specialist. Tocmai de aceea mulțumesc acestei companii, cert este că pe 22 începem lucrările de punere în siguranță a Cazinoului, între timp CNI este în plină procedură de actualizare a DALI, se vor aproba noi indicatori tehnico-economici, așa că probabil nu vor costa 11 milioane de euro, probabil mai mult… De data aceasta, am mare încredere!“, a conchis Făgădău.

În primăvara acestui an, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău; conducerea Asociației ARCHE și reprezentanții festivalului Neversea au anunțat că simbolul Constanței, Cazinoul, a fost inclus de Europa Nostra, federația paneuropeană a societății civile dedicată salvgardării patrimoniului cultural, în lista scurtă a programului 7 Most Endangered, listă ce cuprinde cele mai periclitate 12 situri din Europa. Programul 7 Most Endangered identifică monumente și situri din Europa aflate în pericol de distrugere și mobilizează parteneri publici și privați, pe plan local, național și european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Atunci, Făgădău a anunțat că municipalitatea va face până de Ziua Dobrogei lucrările de conservare și se va asigura că aceste lucrări vor fi în permanență actualizate până la momentul în care vor începe lucrările de consolidare și restaurare. Tot în prima parte a acestui an, Primăria a efectuat un sondaj online prin care constănţenii au putut răspunde cu privire la situaţia Cazinoului.

Clădirea-simbol a Constanţei nu a arătat mereu ca o ruină. Construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblemă veritabilă a României, a fost aspru criticat în primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizându-l drept „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane”. Totuși, de-a lungul timpului, monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței. Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, de un colectiv de artiști format din Sorin Dumitru, Gheorge Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu.

CITEȘTE ȘI:

Senatorul Mihu (PSD) interpelare la Compania Națională de Investiții, în privința Cazinoului: „Construcția este lăsată, cu deplină indiferență, într-o veritabilă paragină”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *