Cât ar trebui să muncească românii din străinătate ca să poată beneficia de pensie

Românii care au lucrat ani de zile în străinătate, în țări din UE, pot avea drept de pensie. Totuși, procesul prin care se obțin documentele poate fi destul de complicat. Cererea de pensionare se depune la casa de pensii din țara în care locuiți sau la cea din ultima țară în care ați lucrat. Țara respectivă se ocupă de cerere și adună toate dovezile necesare care să ateste contribuțiile plătite pe perioada muncii acolo. Sunt unele țări unde casa de pensii trimite persoanelor aflate de vârsta de pensionare un formular. Dacă formularul nu e trimis, puteți contacta voi direct casa de pensie pentru emiterea documentului, potrivit europa.eu.

În funcție de țară, documentele necesare pentru obținerea dreptului de pensie pot să difere, dar de obicei se solicită furnizarea datelor bancare și a unui document de identificare. Românii pot primi pensia de stat din țara în care locuiesc sau în care au lucrat ultima dată doar atunci când au împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. Sunt țări în UE unde e obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă de timp pentru a putea câștiga dreptul la pensie. În cazuri de acest gen, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele lucrate în alte țări din UE, ca și cum ar fi fost lucrate pe teritoriul țării în cauză. Multe țări din UE nu oferă pensii pentru perioade scurte de timp. Însă nu se pierd drepturile corespunzătoare acelei perioade, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care perioadele lucrate au fost mai lungi.

Casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări. Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară din UE. Pentru aceasta, cumulează perioadele în care ați lucrat în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

În general, țările care vă plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din țara dumneavoastră de reședință – dacă locuiți într-una din țările UE. Dacă locuiți în afara UE, ați putea fi nevoit să vă deschideți câte un cont bancar în fiecare dintre țările care vă plătesc pensii.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *