Castrul Roman de la Ovidiu ar putea fi reconstituit parțial și integrat în circuit turistic

Conducerea Primăriei Ovidiu anunță miercuri faptul că a semnat, săptămâna trecută, actul prin care se încearcă reconstituirea parțială și punerea în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman de la Ovidiu. Proiectul va fi finanțat cu fonduri europene.

CITEȘTE ȘI:

Centenarul Marii Uniri marcat la Ovidiu prin lansare de carte și un film. Scupra: „Să le explicăm tinerilor cum s-a dezvoltat comunitatea noastră în ultimii 100 de ani“

„Acest proiect  își propune realizarea unei investiții locale prin punerea în valoare a unui sit patrimonial de excepție – Castrul Roman, monument înscris în lista monumentelor istorice de valoare. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare și reconstituirea parțială și punerea în valoare în vederea înscrierii în circuitul cultural – turistic al județului Constanța, a unei zone geografice deosebit de atractivă, cu o vastă încărcătură istorică determinată de existența monumentelor de arhitectură și a siturilor arheologice din perioada romană. Pe termen lung, această inițiativă, asociată investițiilor sustenabile în turism și cultură, va permite de potențialul turistic și patrimoniul cultural al orașului Ovidiu – obiectiv de interes regional în identificarea și consolidarea identității proprii. Acest sit roman are o valoare excepționala științifică, dar și turistică. Importanța științifică este cu totul deosebita și se datorează posibilității de a data exact stăpânirea romana asupra acestui teritoriu extracarpatic pentru o scurta perioada de timp. Astfel, pe baza descoperirilor din castrul de la Ovidiu se vor putea recupera date foarte relevante privind o serie de artefacte cu putere de datare (numeroase monede, amfore, sticlă și ceramică) și se vor înregistra în detaliu aspecte tehnice de construcție care vor putea constitui termeni de referința pentru studiul epocii romane la nivel internațional. Valoarea turistică a sitului rezultă și din peisajul cultural cu totul aparte oferit de amplasarea acestui castru roman pe malul lacului Siutghiol. Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunatățirea și extinderea accesului publicului la monumentele istorice; promovarea cunoașterii acestora prin intermediul noilor tehnologii, reabilitarea patrimoniului cultural național, respectiv a Castrului Roman, pentru asigurarea condițiilor necesare dezvoltării turismului urban;  promovarea patrimoniului cultural al orașului Ovidiu în vederea creșterii numărului de turiști în municipiu cu 5% în primii 5 ani de după finalizarea proiectului; crearea condițiilor pentru stimularea activităților socio-culturale, stimulatoare pentru dezvoltarea turismului și a vieții comunitare“, precizează reprezentanții primăriei Ovidiu.

Valoarea contractului este de 14.110.568,95 lei, valoarea totală eligibilă fiind 13.895.196,99 lei, iar durata proiectului este de 73 de luni respectiv între data 01 februarie 2016 si 28 februarie 2022.

Castrul a fost folosit ca o fortificație în perioada romană și este situat în dreptul insulei Ovidiu, fiind descoperit în 1972, dar lucrările de cercetare au fost abandonate, devenind un loc plin de buruieni.

proiect castru ovidiu

CITEȘTE ȘI:

Conferință la Constanța: Recuperarea patrimoniului pierdut

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.