„Case sociale în mediul rural”. Primăriile ar putea fi obligate să cumpere clădiri abandonate, pe care să le ofere gratuit cazurilor sociale

Proiectul de Lege privind aprobarea Programului „Case sociale în mediul rural” se află în dezbaterea Camerei Deputaților. Nouă deputați și senatori consideră că scopul propunerii îl reprezintă „facilitarea accesului persoanelor fizice la locuințe sociale, din mediul rural, prin achiziționarea acestora de către unitățile administrativ teritoriale din zonele rurale”.

Astfel, proiectul se adresează persoanelor sau familiilor evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuințele retrocedate foștilor proprietari; tinerilor proveniți din instituții de ocrotire socială și care au împlinit vârsta de 18 ani; familiilor care au cel puțin trei copii minori în întreținere; familiilor care au un venit mediu net lunar, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul salariului minim brut pe țară; invalizilor de gradul I și II sau victimele de la Revoluție și de la revolta din Brașov din 1987 și nu numai.

„În mediul rural din România există mii de locuințe ale căror proprietari au decedat sau au plecat în străinătate și care ar putea fi cumpărate de către unitățile administrativ teritoriale pe raza cărora se află și date spre folosință cu titlul gratuit categoriilor de persoane ce întrunesc condițiile prezentei legi”, se arată în expunerea de motive a Proiectului de Lege, care se alătură unei alte inițiative prin care primăriile locale sunt „lăsate” să asigure o serie de proiecte, fără a se vorbi de sursa lor de finanțare.

CITEȘTE ȘI:

Consiliile locale, obligate să susțină financiar activitățile de tineret? „Organizațiile tinerilor se confruntă cu o lipsă acută de fonduri”

Proiectul de Lege privind aprobarea Programului „Case sociale în mediul rural” a fost adoptat de Senat pe 22 decembrie 2016 și, în prezent, se află pe ordinea de zi a şedinţelor Camerei Deputaţilor. Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a emis, pe 27 aprilie a.c., raport de respingere, iar Guvernul, pe 2 martie a.c., anunța că nu susține inițiativa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*