Casa Sovietelor – Colosul care n-a fost folosit niciodată, va fi DEMOLAT

Unii îi spun minune arhitecturală. Pentru alții e doar o pacoste. Casa Sovietelor din Kaliningrad este o construcție care naște sentimente contradictorii. A fost construită ca un simbol al forței sovietice, dar în schimb i-a expus punctele slabe. Din cauza defectelor structurale, acest colos nu a fost folosit niciodată. Acum, autoritățile vor să demoleze clădirea. Unii, însă, vor să fie păstrată, transmite duminică Digi24.ro.

Este un bloc de locuințe? O fabrică? Un buncăr din vremea Războiului Rece? Casa Sovietelor este parte a peisajului urban din enclava Kaliningrad de peste 50 de ani. A fost nevoie de 20 de ani pentru a fi terminată. Apoi a rămas goală încă 30. Iar acum, acest punct de reper ciudat din oraș va fi demolat. Se pare că materialele și structura nu sunt suficient de trainice pentru a păstra clădirea. Iar o renovare completă ar fi mult prea costisitoare.

casa sovietelor2
Image: 182576283, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Ar dura aproximativ un an pentru a renova fiecare etaj și sunt 21 de etaje. Deci, ar fi nevoie de aproximativ 21 de ani pentru renovarea întregii clădiri”, spune Andrei Tolmatșev, responsabil al Departamentului de Dezvoltare Regională.

Clădirea ar fi trebuit să fie sediul administrației centrale pentru filiala regională a Partidului Comunist. Dar nimeni nu s-a mutat vreodată aici. Inițial au fost probleme cu structura și s-au epuizat fondurile. Apoi, a urmat haosul, pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a destrămat. În ultima perioadă, clădirea și-a schimbat proprietarii de câteva ori, pe măsură ce a căzut în paragină. Un artist stradal e unul dintre puținii care folosesc clădirea, chiar dacă nu tocmai legal. Motiv pentru care nu ne spune numele său real. El și alți artiști au transformat suprafețele din beton în opere de artă.

Am pictat și fotografiat interiorul și acoperișul la apus. Priveliștea unei imense clădiri abandonate în mijlocul orașului Kaliningrad este foarte neobișnuită”, spune artistul stradal.

Nici istoria Kaliningradului nu este foarte comună pentru un oraș din Rusia. Pe vremuri oraș german, s-a numit Königsberg. A făcut parte din Prusia de Est, care a ajuns parte din Uniunea Sovietică după cel de-Al Doilea Război Mondial. Pe măsură ce vremurile și oamenii s-au schimbat, arhitectura s-a schimbat și ea. Orașul căuta o nouă identitate sovietică. Casa Sovietelor a fost construită pe locul unde se înălța odată castelul Königsberg. Dar încercarea de a zdrobi un simbol al trecutului pentru a crea o nouă identitate a eșuat. Noua clădire a rămas o ruină.

Relația mea cu Casa Sovietelor este la fel ca în cazul celorlalte clădiri din jur. După război, au fost aduși țărani din sate și puși să locuiască în aceste blocuri. Oamenii aveau nevoie de un acoperiș deasupra capului și s-au obișnuit cu ele. Dar sunt departe de orice ar însemna cuvântul frumos. Era frumos când orașul era german. N-a mai rămas nimic din acele vremuri”, spune Sho&Sho, artist stradal.

O firmă de arhitectură cu sediul la Sankt Petersburg a propus un nou proiect de dezvoltare, care amintește de trecutul german. Ideea lor a fost să combine locuințele și spațiile de lucru cu magazine și centre culturale.

Am vrut să creăm un spațiu în care oamenii să se regăsească”, explică Andrei Tolmatșev, responsabil în Departamentul de Dezvoltare Regională. Dar criticii spun că designul este arbitrar, fără personalitate și complet scos din orice context istoric. „Nu aș fi surprins dacă ar ajunge să construiască un centru comercial. Banii mișcă lumea”, spune Sho&Sho, artist stradal. Dacă ar fi după el, clădirea ar rămâne așa cum e și le-ar permite artiștilor să experimenteze. „Ideea mea a fost să pictez întreaga clădire, întreaga fațadă. Însă nu voi putea, ar costa foarte mulți bani. Dar ar fi o piesă de artă atât de faină!”, spune artistul stradal. 

Casa Sovietelor va fi demolată într-un an. Cam tot atât a durat și destrămarea Uniunii Sovietice. Și apoi… cine știe ce rezervă viitorul?

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *