Spread the love

Bolnavii de cancer din județul Constanța primesc din partea autorităților județene o veste mare. Peste câteva luni vor putea să-și reia tratamentele în Centrul de îngrijiri paleative numit „Casa Soarelui“. Asta se va putea întâmpla după ce, marți, 10 iulie, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a semnat, împreună cu șeful Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, Cristina Mihaela Schipor, documentul prin care imobilul în care a funcționat Centrul de îngrijiri paleative a trecut, oficial, în domeniul public al județului Constanța.

Amintim că, la începutul lunii iunie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a predat Casa Soarelui din subordinea Ministerului Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, în cea a Consiliului Județean Constanța. La evenimentul de marți, președintele CJC a declarat că în prima ședință a Consiliului va fi înaintat un proiect prin care imobilul în care a funcționat Centrul de îngrijiri paleative va trece în subordinea Spitalului Județan Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Centrul de îngrijiri paliative „Casa Soarelui“, trecut oficial în subordinea Consiliul Județean Constanța. Țuțuianu jubilează: „Bolnavii cu afecțiuni grave vor avea, din nou, un centru dedicat“

„Azi putem spune că, oficial, stabilimentul numit Casa Soarelui este în proprietatea CJC. Îi dau directorului Spitalului Județean Constanța termenul de 1 noiembrie să facă până atunci toate demersurile necesare, evaluare, studiu tehnic, reparații, curățenie și tot ceea ce este nevoie, ca undeva la începutul lunii noiembrie această locație să fie funcțională, iar bolnavii de cancer să poată beneficia de tratament paleativ“, a spus președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu.

La rândul său, directorului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa, a declarat din discuțiile avute în ultima vreme vor fi puse pe hârtie cam care sunt costurile necesare pentru igienizarea și dacă este necesar compartimentarea clădirii.

„Avem deja creionată o structură de personal, undeva la 30 de persoane, însemnând medici, infirmiere, brancardieri, psihoterapeut și parte administrativă. Pe viitor ne dorim să extindem acestă clădire și să amenajăm noi spații. Este un prim pas în zona de paleație“, a punctat dr. Cătălin Grasa.

Președintele Consiliului Județean Constanța a mai promis că, în cazul în care va fi nevoie, autoritatea județeană va interveni cu o rectificare bugetară și va aloca sume suplimentare. El a mulțumit conducerii Ministerului Sănătății pentru sprijinul acordat în această problemă. Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ și-a închis porțile în toamna anului trecut. Din 2007, când a fost înființat, peste 4.000 de pacienți bolnavi de cancer au primit îngrijire și tratament, însă contractul de închiriere pe care îl avea centrul cu Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) s-a încheiat în 2016. Inițial, cei de la centru au crezut că îl vor putea reînnoi pentru încă cinci ani, dar li s-a transmis de la DSPJ că după ce își vor rezolva problemele legate de intabulare și cadastru, vor recurge la o licitație pentru închirierea acestui spațiu. Astfel, la 1 septembrie 2017, a avut loc concedierea colectivă a personalului de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“, iar pacienții au fost redați familiilor.

Amintim că, în 21 mai, consilierii județeni au adoptat, în ședință extraordinară, proiectul de hotărâre privind aprobarea formulării unei solicitări către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea unui bun imobil situat în municipiul Constanța, str. Piatra Craiului nr.4, din domeniul public al statului în domeniul public al județului Constanța. Practic, este vorba despre transmiterea unui imobil din proprietatea statului în administrarea Consiliului Județean Constanța, pentru înființarea Compartimentului de Îngrijiri Paliative în cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Constanța va avea un spital de pediatrie!

În altă ordine de idei, președintele Consiliului Județean Constanța a mai venit cu o veste bună, tot în domeniul sănătății. Țuțuianu a spus că județul Constanța va avea un spital de pediatrie, așa cum a promis la începutul mandatului său.

„La începutul mandatului meu m-am axat pe două obiective principale: sănătatea și drumurile județene. În 2016, am demarat o hotărâre de Consiliu Județean, care a și trecut, prin care ne doream să realizăm un spital de pediatrie. Am tot căutat locația unde am putea să realizăm acest obiectiv și iată că am găsit soluția. În luna august o să le propun consilierilor județeni un proiect de hotărâre ca spitalul de pediatrie să fie pe terenul unde a funcționat fosta Direcție Județeană de Plante, care este situat, pe strada Tulcei, km. 2, la ieșirea din Constanța spre Ovidiu și care aparține CJC și care măsoară peste 5.700 de metri pătrați. Imobilul a fost dat în subordinea Regiei Județene de Drumuri și Poduri, dar a fost retrasă administrarea. Repet, după o analiză minuțioasă vrem să construim un spital de pediatrie“, a spus Țuțuianu.

Întrebat din ce fonduri va fi ridicată spitalul, președintele CJC a spus că va căuta o soluție la Ministerul Sănătății, iar dacă răspunsul va fi negativ va propune aleșilor județeni contractarea unui credit bancar.

„Cu toții ne dorim să avem un spital pentru copii, care este atât de necesar județului.. Îmi doresc ca la finele mandatului să demarăm acest spital. Sperăm să avem minim 100 de paturi“, a concluzionat Marius Horia Țuțuianu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *