„Cârpeli” pe legea salarizării unitare. Dezbateri aprinse: „Să îl văd eu pe parlamentarul care protestează la casierie că a primit mai mulți bani, că îi tai beregata”!

Calitatea umană din Parlamentul României scade de la un legislativ la altul și, mai nou, scade și calitatea politică. Aproape că nimic nu se înțelege din dezbaterile parlamentarilor, care, de fiecare dată când își găsesc un subiect de discuție, deraiează spre alte zone de discuții, departe de subiectul inițial. Întreținut intenționat sau nu, circul s-a reluat, marți, cu prilejul dezbaterilor pe proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice și… prorogarea unor termene. Practic, o corectură adusă legii salarizării unitare.

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

Solomon, PSD: „Pentru analiștii de seară de seară de la televizor: salariile cresc!”

Social-Democrații au avut un dinte împotriva „analiștilor de la televizor”, cu trimitere la PNL și USR și, prin vocea deputatului Adrian Solomon, s-a vorbit despre salariile „care cresc peste tot”.

„Prin aceste modificări, încheiem un proces îndelungat, care a început din decembrie anul trecut, prin legea 250, când am mărit salariile în sistemul sanitar și, de la 1 ianuarie, în sistemul de învățământ. De asemenea, prin Ordonanța 2 au fost mărite salariile în administrația publică locală. Prin Ordonanța 9 am continuat să mărim salariile de apărare, ordine publică și siguranță națională. (…) Astăzi, am reușit să includem toate acele instituții care nu au beneficiat în ultimii ani de măriri, astfel încât în decembrie 2017, când vom avea un etalon pentru aplicarea majorării de 25% de la 1 ianuarie, majoritatea salariilor să fie sensibil egale! (…) Am mai votat ieri un amendament, prin care cresc salariile celor din MapN cu 15%, a întregului personal angajat, am sporit cu 30% salariile pentru bibliotecile naționale, biblioteca Academiei, teatrele naționale, muzee de importanță națională și am îndreptat și o nedreptate cuprinsă în legea 250, cu privire la medicii din oncologie, oncologie pediatrică, secțiile de arși și tot ceea ce înseamnă radioterapie și disciplinele apropiate celor menționate. Spunem că, în primul rând, pentru colegii din opoziție, când mai merg la televizor, să nu mai spună că de la 1 iulie cresc doar salariile demnitarilor. Cresc salariile tuturor celor care, până astăzi, nu au avut măriri de salarii prin legile succesive de salarizare. Cresc toate salariile și ceea ce am promis s-a întâmplat. (…) Toate acestea să le afle și celebrii analiști de la televiziunile naționale, care, seară de seară, vor să lovească într-o lege pe care împreună am făcut-o, legea salarizării unitare, care este cea mai bună, aplicată în acest domeniu de la Revoluție încoace!”, a spus Adrian Solomon.

Raluca Turcan, președinte PNL: „De ce remaniați un Guvern care aduce lapte și miere?”

Liberalii nu s-au lăsat mai prejos și președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a precizat că amendamentele liberalilor au fost respinse, inițial, pe bandă, însă au fost reluate prin această corectură, fiind considerate inițiative ale PSD!

„Legea salarizării unitare a fost un proiect definitoriu pentru PSD și a ieșit așa cum a ieșit… am văzut cu toții! Din nefericire, nici măcar caracterul unitar nu și l-a păstrat, multă inechitate, vom ajunge la procese nesfârșite, la discriminări între oameni cu aceeași pregătire și la un haos generalizat în sistemul public de salarizare. PNL a analizat legea și v-a propus să depunem amendamente, astfel încât să o corectăm. Într-un heirupism greu de imaginat, aproape toate amendamentele depuse de PNL au fost respinse și nu oricum, cu multă aroganță! Inclusiv corecturi pentru biblioteci, muzee și unități din subordinea Ministerului Agriculturii. Din nefericire pentru cei vizați de legile pe care le dăm, ați început să corectați și această ordonanță este o corectură la legea salarizării unitare pe amendamentele pe care PNL le-a depus! Unde este onestitatea? Responsabilitatea? Oare acolo unde salariile demnitarilor cresc și profesorii și medicii sunt amăgiți, avem un guvern care își face datoria și respectă programul de guvernare? Atunci de ce îl schimbați mâine? De ce vreți să remaniați acest guvern care aduce miere și lapte în România? Ați uitat de profesori, de medici și de multe alte categorii care își puneau speranțele într-un proiect unitar, echitabil și motivațional pentru sistemul public de salarizare!”, a spus Raluca Turcan.

Bichineț, PMP: „Este ziua lui Iohannis. Nu îi transmit nimic. L-am ajutat în campanie, viața mea e o înșiruire de erori!”

Clovnul de serviciu al actualului legislativ, deputatul PMP Corneliu Bichineț, a avut o intervenție pe cât de electrizantă, pe atât de inutilă.

„Orice lege, indiferent când este dată, este perfectibilă! Zilele acestea, legea salarizării unitare se află la președinte. Am înțeles că astăzi împlinește o vârstă frumoasă, nu îi transmit nimic! Pentru că l-am ajutat suficient în campania electorală, dar viața mea e o înșiruire de erori! Și sunt dispus să mai fac! Nu cred că va avea neinspirația să nu promulge legea, pentru că atunci nu îl va mai ajuta pe domnul președinte Iohannis  nici americanii, nici Trump, nici mama lui Trump. Partidul din care fac parte s-a „abținut”… nu pot să fiu fariseu, eu nu m-aș fi abținut, pentru că întotdeauna știu că unui popor trebuie să îi dai, după victorii, satisfacții. E clar, ați câștigat alegerile binișor, au urmat problemele din ianuarie. Când crede un popor că e fericit? Când îi dai circ și pâine. Eu zic că s-a terminat cu circul și să încercăm cu toții să îi dăm poporului posibilitatea să muncească și să aibă pâine! Nu e rău că s-au mărit salariile parlamentarilor, să îl văd eu pe acela care se duce și protestează la casierie, că îi iau beregata! Vreau să îl văd pe acel parlamentar care spune că jumătate din salariu îl lasă pentru… nu știu… pentru ceva… oricum, eu nu sunt din categoria aceasta! Atunci, dacă noi vrem să o ducem și mai bine și cei de la bază au aceleași drepturi: și învățătorul și cel din primărie! Am lucrat în administrația publică județeană și nu pot să mă duc în județ să spun că nu sunt de acord ca salariile lor să crească! Am sfătuit primarii să facă facultăți, apoi să își termine liceul unii dintre ei, să învețe… Un om ca mine nu a fost de acord doamna Gorghiu, dar vreau să îi mărim și ei salariul”, a spus Corneliu Bichineț.

Năsui, USR: „Oferiți un cadou otrăvit românilor”

Poate cea mai echilibrată intervenție din cele care au fost la tribuna Camerei Deputaților a aparținut deputatului USR, Claudiu Iulius Gavril Năsui.

„Cred că o corectură este necesară: nu a existat unanimitate în comisia reunită de ieri pe raportul acestei legi… USR se opune și din aceleași motive pentru care s-a opus și legii salarizării: această lege ne arată cum legea salarizării a fost scrisă „pe genunchi”, în grabă și a omis foarte multe categorii. Creați haos în sistemul bugetar, cu creșteri nesustenabile, pe care nu voi le plătiți, ci poporul român! Sunteți generoși din banii altora! Doar câteva cifre: în primele patru luni ale anului ați crescut salariile cu 6% în administrația centrală, dar cu 28% în administrația locală! Nu așa rezolvați inechități, nu așa rezolvați problemele României, așa faceți un cadou otrăvit românilor, care, în perioadă de criză, se vor vedea nevoiți să aibă salarii mai mici, pentru că repetați greșelile trecutului!”, a spus Năsui, din partea USR.

Olguța Vasilescu, intervenție în forță: „Am văzut multă minciună și mult tupeu”

Prezentă la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, ministrul Lia Olguța Vasilescu a luat cuvântul și și-a exprimat dezamăgirea din cauza atitudinii opoziției.

„Am văzut aici discursuri ale unor persoane care și-au pregătit discursurile înainte de modificările făcute în comisii la legea salarizării, pentru că altfel nu îmi explic cum ar fi putut să spună asemenea prostii! Am văzut discursuri cum că am discriminat administrația locală, pentru că am mărit acolo salariile în dauna administrației centrale. Dacă ar fi văzut acea persoană care era diferența dintre administrația locală și cea centrală nu ar mai fi comentat! Am văzut multă minciună și mult tupeu, cum această lege ar aduce haosul… nu! Această lege reglează! În această lege ne referim doar la două-trei categorii de bugetari și am preferat ca de la 1 iulie să intre ei care sunt de altă filosofie: administrația locală, de la 1 ianuarie: toți ceilalți bugetari, în bloc. La majoritatea bugetarilor, anul acesta s-au făcut deja majorările, nu am așteptat termenul de 1 iulie! Guvernul a alocat 6 miliarde anul acesta doar pentru măriri salariale! (…) La nivelul anului 2017, luna decembrie, toți vor pleca de pe o poziție, vor fi echilibrați, ca în momentul în care venim cu 25% toți să aibă un ritm de creștere aproape egal! Nu putem să reglăm de la 1 ianuarie toate disfuncționalitățile, din cauza unei legi pe care au dat-o reprezentanții unui partid care acum văd haos peste tot, dar care a generat zeci de mii de procese și un haos în sistemul de salarizare. Este o OUG la care am reușit să mai facem ultimele corecturi pentru anul acesta, adică să beneficieze și cei care nu au beneficiat de la începutul anului! E o minciună să susțineți că prin legea salarizării s-au ridicat salariile doar pentru demnitari! De la 1 ianuarie, anul acesta, au crescut salariile tuturor bugetarilor, mai puțin cei care le aveau foarte mari. Mulți demnitari vor constata de la 1 iulie că le vor scădea salariile: miniștri, conducerea Parlamentului, președintele României, consilieri de miniștrii, Avocatul Poporului ș.a.m.d., care vor vedea că nu le cresc salariile!”, a spus deputatul Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii.

PNL vrea să sancționeze „tăierile de beregate”

Pe liberali nu i-a iritat Vasilescu, pe măsura în care a reușit Bichineț. Deputatul Florin Roman a luat cuvântul și a solicitat sancționarea pe viitor a „tăierilor de beregate”.

„Grupul PNL consideră că suntem în cea mai importantă instituție a statului român și credem că trebuie să sancționăm expresii nefericite de genul „vă iau beregata la toți”! Poate pe stradă sau în altă parte auzim astfel de expresii, dar rugămintea este ca de la tribuna Parlamentului să încercăm să sancționăm un astfel de comportament! Doamnă ministru, am fost împreună la comisii, eu sunt unul dintre membrii PNL care spun că legea salarizării este necesară, așteptată, chiar dacă și-a pierdut caracterul unitar și nu rezolvă toate problemele de inechitate. Cred că nici o lege nu ar fi răspuns la toate întrebările, însă trebuie să recunoașteți că am colaborat, iar multe dintre propunerile noastre au vizat administrația publică locală și sunt lucruri bune care s-au făcut. Haideți să ne liniștim!”, a spus Florin Roman.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice și prorogarea unor termene invocă faptul că, pentru personalul din sectorul bugetar care a intrat sub incidența măsurilor de creștere a salariului de bază minim brut pe țară garantat, aplicarea integrală a legii-cadru va conduce la diminuarea drepturilor salariale în condițiile în care salariul de bază stabilit potrivit acestei legi este mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat stabilit potrivit legislației în vigoare (284/2010 – n.r.).

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților cu 246 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” și 1 „abținere”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *