Carmen Dan SCAPĂ de comisia de anchetă, dar Dragnea îi cere să dea explicații în Camera Deputaților. Pensionările și planurile de măsuri trimit MAI în debandadă. La Constanța: ZERO patrule mixte!

PNL și USR, împreună cu UDMR, au solicitat constituirea unei comisii de anchetă parlamentară al cărei obiect de activitate să fie modul în care s-au făcut pensionările şi reangajările „de a doua zi” în cadrul MAI.

Astfel, marți, proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale de anchetă a Camerei Deputaţilor privind situaţia creată de pensionarea şi reangajarea aceloraşi persoane în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost respins, cu 105 voturi „pentru” constituire, 147 „împotrivă”, 11 deputați s-au abținut și opt nu și-au exprimat votul.

„Unii șefi din structurile MAI, deși au ieșit la pensie, au dorit să își continue activitatea în cadrul ministerului și beneficiind de ultimele luni de susținerea ministrului au fost reîncadrați pe funcții extrem de importante. (…) Practic, conducerea MAI și-a pensionat pilele din instituție la vârste până în 45 de ani care beneficiază de pensii de 12-13.000 de lei și i-au reangajat consilieri, în condițiile în care sistemul înregistrează un deficit de cel puțin 20.000 de oameni”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Reacția liberalilor, după vot, s-a axat pe siguranța cetățeanului, în grav pericol, în contextul în care patrulele mixte din marile orașe ale țării sunt tot mai rarefiate. Problema a fost ridicată de deputatul PNL, Florin Roman.

„Grupurile PNL și USR au solicitat înființarea acestei comisii pentru că avem o problemă pe siguranța cetățeanului, foarte serioasă. Acest val de pensionări a lovit în cei care lucrează în stradă. Sunt municipii reședință de județ care, din 30-40 de patrule mixte, mai au una sau două patrule! Acest lucru va însemna o explozie a fenomenului infracțional la nivel stradal. Din celălalt punct de vedere, al moralității, e important la nivelul MAI și la nivelul prefecturilor să ne uităm și să observăm că mulți tineri nu pot să intre în sistem întrucât se cer condiții de vechime aberante și când pensionăm personal specializat îi reangajăm pe cabinetele demnitarilor pe contract individual de muncă. A fost solicitarea noastră de bun simț și care ar fi făcut lumină într-o chestiune care a rămas cu multe semne de întrebare”, a spus Florin Roman.

Dragnea o cheamă pe Carmen Dan la explicații

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a trasat opțiunea social-democraților pentru votul final, cel de respingere, însă a fost de acord cu Florin Roman pe anumite subiecte și a precizat că ministrul Carmen Dan ar trebui să vină în plenul Camerei, să dea explicații.

„Am votat împotrivă, dar o parte din ceea ce spune domnul Roman este important. Vă anunț că PSD va cere ministrului să se explice în Camera Deputaților, pentru că sunt îngrijorări pertinente”, a spus Liviu Dragnea.

PMP a cerut reluarea votului

Grupul parlamentar al PMP a votat pentru constituirea comisiei și deputatul Marius Pașcan a solicitat reluarea votului, care, evident, nu a mai avut loc.

„De ce să nu permitem o astfel de anchetă parlamentară? Ar fi din punct de vedere moral să explicăm românilor într-adevăr și ca număr și cazuistică ce cheltuieli bugetare sunt și propun să reluăm votul, atâta timp cât domnul Dragnea susține că este de acord!”, a spus Pașcan.

Deputatul PMP a fost completat și de reprezentatul USR, Cristian Seidler.

„Ați votat pentru opacizarea statului român. O comisie de anchetă face lumină și dacă pe bază de declarații de presă facem anchete, nu văd de ce un demers parlamentar nu poate face o comisie. Refuzați transparența într-un stat european, în 2017”, a spus Seidler.

Și UDMR s-a arătat dezamăgită de practica majorității parlamentare, prin vocea deputatului Márton Árpád

„Noi v-am propus să înființăm o comisie pe o problematică legislativă foarte gravă care a dus la situația punctuală pe care trebuia să o discute comisia. Ce se întâmplă, unde se justifică pensionarea, reangajarea, ca noi, parlamentarii, după ce analizăm pe toate palierele legislative, să venim cu o propunere legislativă. Nu ați acceptat…”, a spus Márton Árpád.

CITEȘTE ȘI:

Revoltă în M.A.I. Coarnă, SNPPC: „Am ajuns proștii țării… O să închidem posturile de Poliție, să vină cu locala, primarii și amețiții lor să facă ordine publică!”

Cifrele din MAI, îngrozitoare. Planurile de măsuri, eficiente?

Pe 22 septembrie, MAI anunța că de la începutul anului până la data de 14 septembrie a.c., data până la care s-au aplicat prevederile legii pensiilor militare, care permiteau ca pensia să fie mai mare decât salariul,  au ieșit la pensie aproximativ 7.200 de angajați MAI, față de 12.500 în anul 2016. Dintre  cei  7.200,  4.000 sunt de la Poliția Română, 1.100 de la Jandarmerie, 700 de la Poliția de Frontieră, 680 de la Pompieri, iar restul de la alte structuri ale MAI.

Deficitul de personal s-a accentuat constant încă din 2015, ajungând la acest moment la 23.000 de oameni. Practic, MAI funcționează cu 85% din numărul de funcții – din 150.000 de posturi, fiind în plată aproximativ 127.000.

În aceeași zi, se preciza că ministrul Carmen Dan a aprobat un pachet de măsuri pentru reducerea deficitului de personal și „întărirea autorității polițistului”, cum ar fi suplimentarea locurilor din școlile de agenți și subofițeri într-o modalitate în care s-ar putea pregăti două promoții în fiecare an, alternând perioadele de scoală cu cele de practică și se estimează că MAI va avea, anual, între 2.800 și 5.600 de agenți și subofițeri care vor termina școlile, față de 1.500 în prezent. De asemenea, perioada de școlarizare în școlile de agenți de poliție și subofițeri a fost redusă de la 2 ani la 1 an.

În ceea ce privește „întărirea autorității polițistului”, se are în vedere sancționarea mai drastică a refuzului de legitimare, iar împiedicarea polițistului de a pune în aplicare o procedură legală precum legitimarea sau conducerea la secție a unui cetățean, este propusă să devină infracțiune. De asemenea, se propune să devină infracțiune întrebuințarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor. MAI a trimis deja Ministerului Justiției o propunere de modificare a Codului Penal prin creșterea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar, tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, pentru uciderea unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, MAI a propus sancționarea cu detențiunea pe viață.

La Constanța, situația este GROAZNICĂ!

Problema ridicată de liberali în plenul Camerei Deputaților se adeverește la Constanța, unde nu există două sau trei patrule mixte. În realitate, nu există nici una, siguranța cetățeanului fiind, literalmente, la mila lui Dumnezeu!

„Câte patrule avem? ZERO! Avem doar acțiuni tematice, conform unei planificări, nu patrulare. Așa cum sunt cele din piețe, „munții Tatra”, razii, trafic ș.a.m.d. Patrularea o face doar Poliția Națională cu/fără Jandarmerie”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța, pentru TOMIS NEWS.

În vizorul acestui val al schimbării din MAI ar trebui, în mod normal, să intre și noul inspector șef al IPJ Constanța, Constantin Dancu. Fostul șef de la Rutieră a preluat șefia IPJ Constanța pe 18 septembrie, împuternicirea venindu-i acestuia „ca o mănușă” pentru „rotunjirea” viitoarei pensii, exact cele șase luni „cel mai bine plătite”, stipulate de lege, care îi vor crește veniturile mult doritei pensionări proaspătului inspector șef.

CITEȘTE ȘI:

Dancu preia șefia IPJ Constanța. IGPR: „Nu a fost nici o motivație. Am completat echipa, Vizitiu rămâne adjunctul inspectorului șef”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.