Cardurile de sănătate expirate anul trecut mai pot fi utilizate până în… 2027

O hotărâre de Guvern adoptată în vara anului 2020 stabileşte ca toate cardurile de sănătate care au expirat până în 2021 să mai poată fi folosite încă şapte ani. Cât timp vor mai putea fi folosite cardurile de sănătate expirate. Conform datelor comunicate de Ministerul Sănătăţii, peste 14 milioane de români care ar fi rămas fără carduri de sănătate valabile până în 2021 le vor putea folosi încă șapte ani, după cum s-a stabilit, printr-o hotărâre a Guvernului, în vara lui 2020.

Conform HG nr. 483/2020, începând cu luna iulie 2020 se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Potrivit Ministerului Sănătăţii, rescrierea se face automat, atunci când titularul cardului respectiv merge la medic. Practic, sistemul detectează automat cardul expirat și îi înlocuiește data expirării, fără ca medicul să intervină în vreun fel.

Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, scrie în HG nr. 483/2020, ptrivit avocatnet.ro. 

Autorităţile au decis să prelungească automat valabilitatea cardurilor de sănătate deoarece această soluţie costă mai puţin decât ar fi costat retipărirea milioanelor de carduri expirate.

Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate”, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Conform datelor comunicate de MS, în anul 2020 ar fi expirat aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 urmau să expire alte aproximativ 10 milioane de carduri. Cardurile de sănătate au fost introduse în anul 2013, pentru a face mai transparentă și mai eficientă utilizarea fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acestea se emit de către CNAS, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, ulterior aceasta fiind prelungită la șapte ani.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.