CARANTINĂ parțială în localitatea constănțeană Cuza Vodă

Începând din această dimineață, o parte importantă din localitatea constănțeană Cuza Vodă a intrat în carantină, în urma unui ordin semnat de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Măsura a fost luată în urma unei analize de risc efectuate de DSP Constanța, prin care s-a constatat faptul că în localitate există un risc epidemiologic ridicat. În data de 17 aprilie, o persoană a fost confirmată cu COVID-19, iar la cererea autorităților, a fost realizat un screening al populației din zonă, cu ajutorul jandarmilor constănțeni și al medicilor de familie. În urma acțiunii desfășurate pe data de 19 aprilie, alte 9 persoane au fost confirmate cu prezența virusului SARS-CoV-2.

În analiza de risc prezentată de DSP Constanța, se menționează și faptul că populația aflată în arealul propus pentru carantinare nu respectă izolarea la domiciliu și normele impuse prin Ordonanțele Militare în vigoare. De asemenea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au luat la cunoștință că, în cartierul în cauză, există mai multe cazuri de infecții respiratorii nedeclarate.

În zona carantinată locuiesc circa 600 din cei 3.586 de cetățeni ai comunei Cuza Vodă. Mai precis, zona delimitată este la nord de strada Vișinului, la est de strada Medgidiei, la sud de strada Salcâmului și la vest de strada Viorelelor. În arealul delimitat și aprobat pentru carantinare, au fost luate mai multe măsuri restrictive, care vor fi în vigoare până la ieșirea din starea de urgență:

  • limitarea la maximum a deplasărilor cetățenilor și monitorizarea strictă realizată cu ajutorul IPJ Constanța, IJJ Constanța, Poliția Locală și structurile MApN;
  • purtarea obligatorie a măștilor de protecție sau a variantelor alternative de către toate persoanele aflate în spații publice din zona carantinată;
  • inventarierea tuturor persoanelor în ceea ce privește domiciliul, reședința, ori adresa declarată;
  • stabilirea și folosirea unor rute ocolitoare, acțiune care intră în grijă autorităților publice locale și a IPJ Constanța;
  • DSP Constanța va monitoriza constant situația și va propune testări cu prioritizare a persoanelor aflate în zona carantinată delimitată;

„Măsurile restrictive luate în Cuza Vodă sunt extrem de necesare, atât pentru siguranța celor care se află în zona delimitată, cât și pentru restul locuitorilor, aproape 3.000 de alți oameni. Prin instituirea carantinei, limităm efectele și răspândirea virusului, iar astfel vom reuși să-i protejăm pe toți cei din zonă. Vom monitoriza cu atenție întreaga comună, pentru că dorim să menținem un control strict al situației”, a declarat prefectul județului Constanța, George Niculescu.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost convocat marți după amiază și măsurile adoptate sunt următoarele: permisiunea intrării/ieșirii pentru transporturile de marfă, permisiunea intrării/ieșirii în/din zona carantinată a persoanelor care activează în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, energetic, comunicații, transporturilor etc., doar pe baza documentelor justificative. De asemenea, în interiorul zonei de carantinare se menține obligativitatea acoperirii nasului și gurii la ieșirea din casă, cu măști simple sau chirurgicale, dar și cu eșarfe, fulare sau alte articole vestimentare. Totodată, autoritățile locale se vor ocupa de dezinfectarea potențialelor focare, vor facilita aprovizionarea continuă și vor informa constant populația referitor la măsurile pe care trebuie să le urmeze.

În același timp, jandarmii constănțeni au stabilit exact zona de protecție, IPJ Constanța, alături de Primăria Cuza Vodă, va trasa rutele ocolitoare ale zonei carantinate, dacă situația o va impune, iar DSP Constanța va stabili măsurile pentru monitorizarea de către medicul de familie a diferitelor categorii de persoane cu risc (femei gravide, persoane dializate, pacienți oncologici, etc).

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *