„Când bordelul nu își mai îndeplinește „nobilul” scop, nu învinovățești fosta matroană, schimbi c*rvele, că acolo este problema!” Cum se perpetuează corupția în SRI? Să vă prezint exemple! – EDITORIAL

Cred că zilele astea cei mai mari microbiști din România se aflau la conducerea SRI, pentru că din cauza asta nu a existat nicio ieșire publică a reprezentanților instituției! Elitele acestui popor ales, urmașii reali ai dacilor, etaloanele moralității, stâlpii societății, cei care mențin pe linia de plutire acest neam împins în mocirla mediocrității de dușmanii lui invizibili, și-a mutat atenția spre Germania, ignorând găinăriile defunctei sale conduceri.

În loc să analizăm mizeria care ne este dezvăluită selectiv zilele astea, vă rog să încercați să identificați modul în care apare un „mare corupt”! Pentru ca, din nefericire, Florică Coldea, fostul prim adjunct al SRI-ului, cam asta a devenit…

Excludem din start existența unei tare genetice, care l-ar putea împinge pe un om cinstit, cu repere morale, să se transforme, la un moment dat, în hoț…pentru că, în realitate, asta înseamnă „mare corupt”! Deci nu cred că avem o cauză genetică sau medicală!

Îmi este greu și să cred că „marii corupți” de acum, când erau mici și se jucau cu „interesul național” în țărână, erau supuși unei presiuni extraordinare din partea părinților pentru a deveni găinari! Eu zic să excludem mediul familial! Nu cred că există în țara asta un liceu, o școală profesională sau o universitate care să permită specializarea în corupție! Deci excludem și Ministerul Educației din procesul de apariție al „marilor corupți”.

Mi-e greu să cred și că un individ cinstit, cu competențe profesionale reale, se trezește dimineața și se transformă în „mare corupt”! Chiar încerc să îmi imaginez un programator, cum se trezește buimac, își aruncă ochelarii pe nas și își șoptește malefic în tuleiele din barbă: „La dracu cu liniile de cod, de azi vreau să trăiesc periculos! Mă duc să particip la o licitație organizată de o instituție a statului român! Vreau să țepuiesc toate ministerele! Iar la prânz voi face puțin trafic de influență, că așa vor biții mei!”.  Eu cred că putem exclude din tagma marilor corupți și indivizii care dețin competențe profesionale reale, care le permit un trai decent! Putem continua la infinit pe aceasta temă… nu vom identifica un pattern care să ne permită să localizăm cu exactitate momentul în care unei persoane i se decide viitorul de „mare corupt ”. Dar putem identifica niste etape prin care trec toți indivizii care devin „mari corupți”.

În majoritatea cazurilor, la un moment dat, mica jigodie, care nu a devenit „mare corupt”, va fi sprijinită să capete ceva pentru care nu a muncit … i se va mai întampla lucrul asta de câteva ori… la un moment dat i se va părea normal să primeasca doar chestiuni nemeritate, care îi depășesc cu mult nivelul intelectual sau profesional.

Cred că momentul în care micului găinar i se decide un viitor de „mare corupt” este următorul – când proștilor de lângă el li se pare că găinarul chiar merită chestiunile primite! Deci, până la urmă, se pare că mediul creează „marele corupt”.

Să nu credeți că gașca de lingăi care transformă micul găinar de ieri în „marele corupt” de azi  nu are și alte interese în afară de a slăvi o lichea!

Fiecare dintre argați dorește să îsi maximizeze „profitul” obținut prin sprijinirea „marelui corupt”, sperând să evolueze în același timp cu el și preluându-i apucăturile – din cauza asta o sa observați că neamurile de „mari corupți” sunt întotdeauna slăvite, slujite și protejate de neamuri de argați.

Să revenim puțin la eminența maronie a SRI-ului, care ne este prezentată zilele astea în toată splendoarea ei! Activitatea infracțională a lui Coldea&Co se împarte în 2 etape! Prima etapă a activității infracționale a legumicultorului ratat Coldea Florică a început în momentul în care i s-a aranjat intrarea la Institutul Național de Informații (de către protectorul său, Dan Gheorghe) și s-a încheiat când a fost expulzat, la începutul anului 2017, din cadrul SRI. În etapa asta s-au petrecut și lucruri bune, dar toate au fost trecute în plan secund din cauza derapajelor. Cu siguranță, la început, toți cei din SRI au fost entuziasmați că se lansa sau relansa lupta anti-corupție. Cu siguranță, entuziasmul le trecea în zece minute, dacă gândeau…

Revenind la ce s-a întâmplat prin SRI când era Coldea&Co la butoane, nu trebuie să îi privim acuzator, punându-le în cârcă toate mizeriile petrecute! Să nu credeți că intra Coldea în birou, îi chema pe Dumbravă și pe Cocoru, iar până seara scriau la un dosar pe care îl trimiteau la DNA! De fapt, Coldea și prietenii săi, care nu sunt doar cei care se joacă cu jurnaliștii pe la intrarea în secțiile de poliție, transmiteau pe cale ierarhică ce doresc să primească, iar o întreagă instituție lucra pentru a-i înfăptui visul… Trebuie să înțelegem că nu a fost Coldea cel care a ruinat SRI-ul, dar nici SRI-ul nu l-a transformat pe Codea din cetățeanul model în lepra care ne este dezvăluită azi! În realitate, între Coldea și SRI a fost un „mariaj” din interes, precum cel dintre bețivul satului și prostituata comunală – ambele părți sunt pline de vicii și boli venerice, dar se prezintă în fiecare duminică la biserică…

Faptul că acum, după ce a fost începută urmărirea penală împotriva lui Coldea, prind tupeu câțiva din servicii și își aduc aminte că nici măcar nu avea dreptul de a ocupa poziția de prim-adjunct, este dovada supremă de lașitate! Derapaje au fost multe și din partea SRI, dar și din partea altor instituții…

Toți analiștii urlă că  exista un birou al unei ambasade în sediul DNA. Nu asta era cea mai mare problemă! Daca ar asigura eficiența DNA-ului, aș recomanda ambasadelor să își trimită fiecare câte un reprezentant în sediul instituției! Problema era faptul că existau ofițeri SRI, printre care și Dumbravă, care chemau procurorii DNA și le dictau rechizitoriile! Faza de rahat este că au existat extrem de puțini procurori care au refuzat să scrie după dictare…

Zilele astea, pe la un post de televiziune, am auzit singura replică normală a unui jurnalist – omul spunea că rolul SRI-ului este de a informa decizionalii despre anumite riscuri și vulnerabilități, înainte de a lua anumite hotărâri. Iar ceea ce au făcut angajații SRI, în perioada Coldea, nu a avut nicio legătură cu măsurile de prevenire! Adică nu prea și-au făcut datoria… Pentru că este mult mai simplu să inventezi informații, decât să le obții, să le analizezi și să elaborezi un material care să îi fie util unui decizional. Din păcate, majoritatea angajaților SRI au preferat să se prostituezedin punct de vedere profesional pentru o funcție, o primă sau pentru a-și hrăni familia.

A doua etapă a grupării infracționale a fost inițiată în momentul în care Coldea a fost eliminat din cadrul SRI. Despre chestia asta nu este prea mult de spus, din punctul meu de vedere. Cred că găinarii și-au dat seama că, în momentul în care simt iz de pușcărie, toți băieții care au furat sunt dispuși să plătească pentru libertate. Iar pentru credibilizarea grupului infracțional au preluat și avocați prin zonă. În realitate, Coldea și ceilați găinari au vândut iluzii unor gâște, pe care le-au și jumulit în mod corespunzător. Pe mine nu mă înspăimântă faptul că urlă niște jurnaliști că foștii lideri ai SRI sunt niște simpli găinari! Asta se știa de mult timp, iar situația este la fel de roz în toate instituțiile sttului român!

Pe mine mă înspăimântă că sunt sute de lichele prin SRI, prin intermediul cărora Coldea și acoliții săi și-au „optimizat” veniturile, încă de când erau activi!

Ce credeți că pot face niște „specialiști în intelligence” când, după 15-20 de ani de activitate, își dau seama că pot avea diverse beneficii dacă scriu ceea ce trebuie?

Care sunt șansele, ca un ofițer SRI, după ce a scris ce dorea șeful să audă, după ce se va pensiona, să își găsească un job în care competențele sale să fie utile? Câți „Petre Ispirescu” credeți că poate absorbi piața muncii din România?

O să vă prezint o speță, petrecută prin 2017, adică dupa expulzarea lui Coldea din SRI, pentru a vă da seama că instituția este profund coruptă și deprofesionalizată! Prin august 2017, la conducerea defunctei Direcții Generale de Securitate Economică se afla Capșună Viorel, unul dintre protejații lui Coldea. În realitate, rolul lui Căpșună era cam decorativ, individul care dicta liniile de lucru fiind omul pe care diverse grupuri de interese din domeniul energie și resurse minerale  în considerau un interlocutor „valabil” – Cojocaru Gabriel.

În a doua jumatate a lunii august 2017, Cojocaru Gabriel și Ivan Loredana, împreună cu câțiva subordonați de încredere, creați în perioada Coldea, au întocmit un material care conținea un amalgam de informații false și reale, pe care l-au transmis către cabinetul primului ministru Mihai Tudose, având ca scop revocarea din funcție a lui Aurel Gheorghe, președinte Agenției Naționale a Resurselor Minerale. Partea haioasa era că soțul doamnei Ivan Loredana (cea care concepuse materialul calomniator), domnul Ivan Valeriu, era șeful de cabinet al premierului, situație în care își permitea sa îl fugarească pe șeful guvernului, spunându-i că, dacă nu semnează revocarea din funcție a lui Aurel Gheorghe, o să fie băgat la pușcărie.

Revocarea a fost semnată, dar, după un timp, pe masa premierului au sosit documentele care confirmau faptul că materialele elaborate de către reprezentanții SRI erau false și aveau ca scop real impunerea la conducerea ANRM a unor marionete aflate în sfera de influență a unor grupuri infracționale, ce nu erau străine de domnul Ivan Valeriu. După ce a citit documentele, premierul Mihai Tudose l-a schimbat din funcție și pe înlocuitorul lui Aurel Gheorghe, dar i-a expediat un șut în dorsal și șefului său de cabinet, domnul Ivan Valeriu! Lui nea Ivan Valeriu i-a făcut rost de job imediat soția sa, plantându-l, ca de obicei în ultimii 20 ani, într-una dintre instituțiile/companiile de stat despre care scrie…

La conducerea ANRM a fost numit Gigi Dragomir, unul dintre oamenii de încredere ai baronului fugar Arsene Ionel, care a beneficiat de protecția conducerii SRI. Motivul pentru care, în cei aproape patru ani cât timp s-a aflat la conducerea ANRM, Gigi Dragomir nu a făcut obiectul vreunui material elaborat de cuplul informațional  Cojocaru Gabriel – Ivan Loredana, era extrem de simplu – reprezentanții SRI nu erau interesați de direcția în care se îndreaptă instituția, dar erau extrem de interesați de partea de petrol și gaze, controlată de Sorin Gal, o marionetă provenită din aceiași zonă de interese ca și Florică Coldea. Din păcate, pentru a-i asigura liniștea domnului Sorin Gal, erau necesare două linii de acțiune. În primul rând mușamalizarea unor dosare aflate în lucru la nivelul DIICOT, iar în al doilea rând, promovarea și protejarea unui grup de găinari șantajabili prin ANRM, în paralel cu îndepărtarea  din instituție a persoanelor care nu erau șantajabile. Contrar a ceea ce s-ar crede, mușamalizarea dosarelor de la nivelul DIICOT a fost floare la ureche …

Gruparea de găinari  din ANRM a fost constituită în jurul a două personaje:

  • Gildo Vasile, fost polițist de la rutieră, un individ de o prostie crasă, dar cu multe relații, inclusiv prin SRI.
  • Sava/Caramalău Elena, șefa biroului sifoane, sau, cum i se spune în mod oficial, ”îmbuteliere CO2”. Trimisă la alfabetizare forțată după 30 de ani de către un fost președinte al ANRM, Sava Elena este un exemplar tipic de funcționar public român care și-a utlizat calitatea de informator SRI pentru a elimina persoanele cinstite din instituția în care lucrează, asigurându-și evoluția profesională.  

Prin 2018, doi proști de laUM 0905 SRI Bucuresti au întocmit un document pentru a genera retragerea avizului de securitate al fostului președinte al ANRM,  Aurel Gheorghe. Din păcate, atât documentul, cât și o înregistrare audio în care un informator SRI, care recunoștea că informațiile din acel document sunt false, dar pe care totuși îl semnase, pentru că nu dorea să iși piardă locul de munca, au ajuns și la alte persoane. A fost sesizat ORNISS-ul, dar generalul Vatră Ștefan, șeful celor doi proști, s-a deplasat la sediul  ORNISS și a spus ca este mandatat de conducerea SRI pentru a proteja o operațiune a serviciului, iar demiterea, prin orice mijloace, a lui Aurel Gheorghe, este vitală pentru protejarea interesului național. Acelasi discurs l-a avut și în fața unei doamne procuror militar, dar și, prin interpuși, în fața unui procuror de la DNA, generând mușamalizarea unor cazuri extrem de grave, referitoare la infracțiuni de abuz în serviciu, săvârșite de ofițeri din cadrul SRI.

Aceleași materiale, care confirmau că gruparea coordonată de Cojocaru Gabriel și Ivan Loredana, creațiile lui Coldea &Co, au dezinformat decizionalii statului român, au ajuns și pe masa primului adjunct al SRI, Răzvan Ionescu, prin intermediul  reprezentanților unui alt serviciu de informații. Orice șef al unui serviciu de informații ar fi reacționat prompt și ar fi analizat datele care dezvăluiau mizeria din propria ogradă. Nea Răzvanel, fiind un profesionist desăvîrșit, a avut grijă să se plângă că situația de la nivelul defunctei Direcții Generale de Securitate Economică îi este cunoacută, dar nu poate face nimic, pentru că protecția de care beneficiază Cojocaru Gabriel vine din altă zonă a puterii…

Pentru a înțelege cum se perpetuează corupția în SRI, vă mai prezint o situație, care poate fi verificată în maxim 20 de minute de conducerea instituției. La un moment dat, Cojocaru Gabriel, asemeni înaintașilor lui, a dorit să își răsplătească pe unul dintre mulții lingăi oferindu-i un post de șef de birou. Deoarece tot ce se întâmplă în SRI trebuie să emane legalitate, s-a gândit să organizeze și un simulacru de concurs, la care nu trebuia să existe contracandidați… Din păcate, vestea că postul scos la concurs nu este pentru oricine nu a ajuns la urechile unui alt subordonat, care a depus o cerere pentru a candida împotriva lacheului lui Cojocaru Gabriel.

Singura modalitate pentru a asigura succesul cui trebuia a fost prin implicarea soției domnului Coldea Florian, care, în calitate de mare psiholog, a semnat o hârtie conform căreia, contracandidatul lacheului nu deținea profilul necesar ocupării unei funcții de conducere în cadrul SRI. Ulterior, după ce persoana care nu deținea profilul necesar ocupării unei funcții de conducere în cadrul SRI i-a pupat ghiulul lui Cojocaru Gabriel, a primit o funcție de șef de sector pe la Brașov. Fără examen și evaluare psihologică… Din păcare, „marele corupt” este doar o ficțiune… În realitate, „marele corupt” înseamnă o mulțime de mici lichele corupte, unite de lașitate și de foame…

Scandalul găinarului  Coldea&Co va avea efecte mult mai grave decât credem. În primul rînd, decizionalii politici, indiferent de gradul lor de corupție, vor privi cu mult mai multă reticență documentele primite din parte SRI. În al doilea rând, ofițerilor SRI le va fi mult mai greu să relaționeze cu oamenii cinstiți și competenți din instituții, deoarece există riscul ca aceștia să fie percepuți ca fiind corupți, deși sunt doar incompetenți și lași…

Lasând gluma, nea Răzvane, ești la o răscruce! Poți să rămâi în „silenzio stampa”, ca un antrenor de fotbal din Liga a patra, sau poți să îți asumi chestia aia care este așteptată prin SRI de mulți ani – eliminarea jigodiilor! Pentru că, atunci când bordelul nu își mai îndeplinește nobilul scop pentru care a fost creat, nu învinovățești fosta matroană, care prestează acum prin parcările de tiriști… Schimbi curvele, că acolo este problema!

Sorin Prioteasa – contributor TOMIS NEWS – este căsătorit și are doi copii. A absolvit Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“, a activat timp de mai mulți ani în domeniul intelligence, dar și în calitate de contractor independent în zone de conflict. În prezent, este programator în cadrul unei companii multinaționale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *