Campania USR #farapenali se mută în instanță! Primăria Constanţa, dată în judecată, după ce a invalidat peste 6.000 de semnături. Deputatul Stelian Ion amenință cu formularea unei plângeri penale!

Campania USR „Fără penali în funcţii publice” ia o nouă întorsătură. Uniunea Salvați România a anunțat că va da în judecată Primăria Constanţa după ce autoritatea locală a invalidat peste 6.000 de semnături acordate în cadrul campaniei „Fără penali în funcţii publice”. Cei de la USR Constanța spun că „dorinţa a peste 6.000 de cetățeni de a trăi într-o ţară care să nu fie condusă de infractori a fost ștearsă din pix de funcţionarii de la Evidenţa Populaţiei. Munca membrilor USR Constanţa, a voluntarilor, speranța celor care au sprijinit iniţiativa au fost şterse cu buretele de administraţia PSD. Comitetul de Iniţiativă al #Farapenali va da în judecată Primăria Constanţa”.

Contactat de TOMIS NEWS, deputatul USR Stelian Ion spune că este un abuz incalificabil din partea Primăriei Constanța, iar USR nu poate sta pasiv în fața unui asemenea gest de a nesocoti drepturile a mii de constănțeni.

„Pentru a verifica care este situația, se va face, probabil, și o expertiză, pe care o vom cere în instanță, în Contencios Administrativ. Vom cere anularea actelor administrative prin care s-au invalidat aceste semnături. Mai departe, dacă Primăria Constanța continuă pe aceeași linie și cu tranșa a doua de semnături, pentru că mai există o a doua tranșă de 5.000 de semnături, și nu le va verifica și nu ni le va pune la dispoziție în timp util, pentru noi e clar că e vorba de rea-credință și că e o încercare de a opri acest proiect. În acest caz e inevitabilă formularea unei plângeri penale! Cu siguranță, în cadrul unei asemenea plângeri se va vedea unde au fost invalidări întemeiate, unde a fost exces de zel și unde au fost invalidări fără niciun motiv. E greu de crezut că un procentaj așa mare, de 34%, dintre semnături, conțin greșeli care să ducă la invalidări. În alte orașe nu există un asemenea procentaj. Eu cred că e un exces de zel și un abuz!“, a declarat Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

USR înlocuiește ALDE în Alianța Liberal-Democraților la nivel european? Stelian Ion: „Excluderea ar fi normală, nu mai au nici o legătură cu liberalismul. Noi discutăm și cu alte partide europene”

Primăria Constanța a anunțat, marți, că a invalidat un număr de aproximativ 6.000 de semnături acordate în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice”, demarată de Uniunea Salvați România (USR): „În data de 24.08.2018, Direcția Locală de Evidență Persoane a primit 18.990 de semnături pentru atestarea calităţii de cetăţean cu drept de vot şi a domiciliului susţinătorilor inițiativei „Fără Penali în funcții publice”. Conform Legii 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni, atestarea calității de cetățean cu drept de vot și a domiciliului susținătorilor se face prin verificarea listei de susținători. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 189/1999 au fost atestate 12.715 persoane, restul de 6.275 de semnături fiind invalidate din următoarele motive: nume și prenume eronate sau incomplete; adresa de domiciliu/reședința incompletă sau persoane cu domiciliul în altă localitate; cod numeric personal incomplet sau eronat; seria și numărul actelor de identitate eronate sau expirate anterior datei listei. Precizăm că atestarea semnăturilor a fost realizată de către funcționarii publici din cadrul Primăriei Municipiului Constanța cu bună credință şi responsabilitate, în conformitate cu prevederile legale”, precizează reprezentanții Primăriei Constanța.

Invalidări pe bandă la Năvodari. La Cumpăna, primărița Gâju a invalidat… toate semnăturile!

Municipiul Constanța nu e singura localitate unde cei de la USR au avut probleme cu validarea semnăturilor. Spre exemplu, la Năvodari, Primăria a validat doar 842 dintre cele 1385 de semnături, fără să specifice vreo motivație legală care să justifice măcelărirea dreptului de expresie a năvodărenilor care doresc o schimbare în România. Și în acest caz, USR a cerut o motivare pentru anularea fiecărei semnături.

CITEȘTE ȘI:

USR înlocuiește ALDE în Alianța Liberal-Democraților la nivel european? Stelian Ion: „Excluderea ar fi normală, nu mai au nici o legătură cu liberalismul. Noi discutăm și cu alte partide europene”

„Ne-au furat prosperitatea, acum vor să ne fure democrația”, spun cei de la USR Năvodari.

Probleme au fost și la Cumpăna, unde toate cele 200 de semnături au fost anulate! Interesant este că toate cele trei administrații locale, unde au fost probleme cu validarea semnăturilor, sunt conduse de primari PSD… De altfel, campania Uniunii Salvați România de strângere a semnăturilor pentru inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice” a început cu stângul… La numai câteva zile după ce șefii Uniunii au anunțat că strâng semnături pentru a-i împiedica pe cei care au fost condamnați penal să acceadă la o funcție publică, cortul amplasat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța de USR a fost vandalizat în noaptea de luni, 2 aprilie, spre marți, 3 aprilie. Inițiatorii campaniei au spus atunci că nu e o coincidență faptul că la Constanța să fie vandalizat un cort în care se strâng semnături împotriva penalilor. Amintim că, sâmbătă, 31 martie, Uniunea Salvați România a lansat campania națională de strângere a semnăturilor pentru inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice”. Membrii Uniunii aveau la dispoziție șase luni pentru a strânge 500.000 de semnături valabile, din cel puțin 21 de județe din țară. USR-iștii spuneau că în fiecare din cele 21 de județe trebuie să fie strânse minim 20.000 de semnături.

CITEȘTE ȘI:

Cortul USR de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, vandalizat! Stelian Ion: „Gestul este incalificabil și te pune pe gânduri”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.