VIDEO UPDATE Campanie UMANITARĂ: AJUTOR PENTRU GRECIA! Antoniadis: „Să alinăm suferințele unor oameni!”

CAMPANIE SUSȚINUTĂ DE TOMIS NEWS

La 20 de zile de când Grecia se luptă cu incendii de vegetație nemaivăzute, autoritățile elene au început să evalueze pagubele provocate de flăcările care au devastat zone imense de pădure, au distrus case și au forțat mii de persoane să fugă din locuințele lor. Peste 56.000 de hectare au fost pârjolite, în Grecia, din cauza incendiilor. Adică o suprafață de două mai mare decât Bucureștiul a fost mistuită de flăcări. În acest context, grecii din România se mobilizează ca să-i ajute pe cei afectați de incendii. Astfel, președintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, a anunțat conturile bancare în care se pot efectua donații:

– în conturile deschise de Uniunea Elenă din România:

LEI: RO47RNCB0072005055780028;

EURO: RO20RNCB0072005055780029;

* prin SMS, 2 euro la numărul 8825, pus la dispoziţie de către Societatea Naţională de Crucea Roşie din România;

* produse alimentare neperisabile, ce vor fi colectate la toate sediile filialelor Uniunii Elene din România şi ale Societăţii Naţionale de Crucea Roşie din România.

234063100 4282820681810840 3665674767752233531 n

Potrivit președintelui comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, sumele strânse vor fi utilizate pentru procurarea de alimente, care vor fi oferite celor din Grecia:

„Obișnuiți fiind cu acțiunile de binefacere ale Uniunii Elene din România cred că v-ați așteptat deja să vă chemăm alături. Iată că pregătirile s-au încheiat, conturile au fost deschise. Cine dorește și mai ales cine simte, este așteptat alături de noi în încercarea de a alina suferințele unor oameni acum în mare nevoie. Am deschis doar conturile iar ceea ce va fi în ele va fi folosit la cumpărarea de alimente neperisabile ce vor fi duse direct celor în nevoi. Fiecare donație, indiferent de sumă semnifică ceva simplu: CĂ NE PASĂ DE APROAPELE NOSTRU. Vă mulțumesc în numele celor ce vor primi darurile dumneavoastră”, a transmis Antoniadis:

UPDATE 6

Pompierii români s-au întors în țară

Pompierii români care au luptat cu incendiile uriașe de vegetație din Grecia s-au întors luni în România. Cu două zile mai devreme decât era plănuit, pentru că incendiile au fost aduse sub control. Militarii au revenit în țară, după ce timp de opt zile au participat la acțiunile de stingere a incendiilor din Grecia, eforturile lor fiind apreciate atât de autorități, cât și de jurnaliștii greci și de populație.

pompieri citu igsu

Cei 108 pompieri au ajuns luni în jurul orei 15.30 în țară și au fost întâmpinați de premierul Florin Cîțu, de ministrul de Interne Lucian Bode și de șeful DSU Raed Arafat. După ce au participat la ceremonia organizată pentru revenirea lor în țară, pompierii s-au întors la detașamentele lor. În Grecia au fost prezenți pompieri din Oradea, Sălaj, Argeș, Buzău și București. În timpul intervențiilor pentru stingerea focarelor din Grecia, pompierii români au fost nevoiți să îndure temperaturi de până la 60 de grade Celsius. Din fiecare tură făceau parte câte 60 de salvatori. Ei au acționat în insula Evia, puternic afectată de incendii. În urmă cu trei zile, purtătorul de cuvânt al pompierilor eleni a anunțat că în Grecia nu mai există niciun front activ, ci doar câteva focare răzlețe.

Un nou incendiu a izbucnit în apropiere de Atena, la mai puțin de o săptămână după ce pompierii au anunțat că au situația sub control

La mai puțin de o săptămână după ce pompierii greci au anunțat că au sub control toate incendiile de pădure care au devastat țara, un nou incendiu a izbucnit, luni, pe un munte din Lavrio, un oraș din apropiere de Atena. La mai puțin de o săptămână după ce pompierii greci au anunțat că au sub control toate incendiile de pădure care au devastat țara, un nou incendiu a izbucnit, luni, pe un munte din Lavrio, un oraș din apropiere de Atena. Incendiul a izbucnit într-o zonă cu vegetaţie joasă, iar vânturile care suflau cu putere înteţeau flăcările, în timp ce pompierii încercau să oprească flăcările să ajungă la pinii din apropiere.

Peste 500 de incendii de vegetaţie au izbucnit în Grecia în ultimele săptămâni din cauza unui val de caniculă sever şi prelungit, temperaturile ajungând la aproape 45 de grade Celsius. Cel mai mare incendiu, izbucnit pe insula Evia lângă capitală, a ars timp de peste o săptămână la începutul lunii august înainte de a fi stins, distrugând zone forestiere întinse din nordul insulei şi forţând evacuarea a mii de persoane pe mare.

UPDATE 5

DEZASTRU în urma focului: „Plantațiile de măslini sunt distruse. Cine va mai vrea acum să vină aici în vacanță?”

Incendiile de vegetaţie pârjolesc sudul Europei. Alături de pompieri, locuitorii disperați încearcă din răsputeri să-și salveze proprietăţile, dar adesea eforturile lor sunt zadarnice. În Grecia, până acum, prăpăd a fost în capitala Atena, în regiunea Peloponez și în Evia, a doua cea mai mare insulă a țării. Astfel de focare apar frecvent în Evia pe timpul verii, dar niciodată ca acum. Zoi Halasti și-a văzut afacerea distrusă de flăcări. La fel ca alţi localnici, şi ea este supărată că ajutorul a venit atât de târziu, transmite Digi24.ro.

Aici găteam. Rafturile, frigiderele și congelatoarele, masa pe care întindeam aluatul. Totul a dispărut. Ce aș mai putea spune? Focul era atât de puternic, că a topit aluminiul”, povestește Zoi Halasti, o localnică de pe insula Evia.

Timp de 40 de ani, soții Halasti au avut o mică patiserie pe insula Evia. Când au izbucnit incendiile, au văzut flăcările în depărtare și au chemat pompierii. Dar pompierii nu au ajuns la timp pentru a le salva magazinul.

Sunt din ce în ce mai furioasă. Dacă nu ar fi fost voluntarii, am fi rămas și fără casă. Ei au stins focul. Pompierii au ajuns mult mai târziu și fără suficienți oameni”, povestește femeia. 

Familia Halasti și-a pierdut mica afacere. Dar este recunoscătoare că încă are unde locui. Mulți dintre locuitorii insulei aflate la nord de capitala Atena nu mai au nimic și au fost evacuați cu feriboturile din mijlocul unor scene apocaliptice. Insula Evia este unul dintre locurile cele mai afectate de incendiile recente. Focul a fost alimentat de vântul puternic și de unul dintre cele mai mari valuri de căldură înregistrate în sudul Europei în ultimele decenii. Localnicii au făcut tot ce au putut pentru a stinge flăcările folosind găleți. Dar chiar și echipele de salvare au fost copleșite de situație – și nu doar pe insula Evia. Un pompier a venit să stingă incendii cu o țigară în mână:

pompier

Disperarea localnicilor a fost sporită de eșecul statului. Un localnic a încercat să-și salveze benzinăria cu ajutorul voluntarilor și a furtunului pentru udat grădina.

Am chemat autoritățile responsabile, inclusiv pe șeful local al pompierilor, dar nu a venit nici măcar un pompier. Priviți!” – îndeamnă proprietarul de bezninărie. 

Avioanele de stingere a incendiilor au sosit în cele din urmă, dar după câteva zile. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis acum un nou început pentru țară.

Toate pădurile distruse de incendii vor fi replantate. Și, pentru viitor, ne vom schimba sistemul de protecție împotriva inundațiilor și incendiilor”, a anunțat Kyriakos Mitsotakis.

Criticii spun că acest lucru trebuia făcut demult. În ultimii ani, incendiile devastatoare au devenit o tristă realitate pentru Grecia. Și, totuși, gestionarea dezastrelor nu s-a schimbat.

Avem nevoie de un plan care să permită stingerea incendiilor în 10 sau 15 minute de la izbucnire. De asemenea, trebuie implicată și populația locală în gestionarea dezastrelor. Oamenii din sate cunosc pădurile din împrejurimi. Când izbucnește un incendiu, ei știu cea mai rapidă cale de a ajunge acolo”, arată Evangelos Apostolou, fost ministru grec al Agriculturii.

Până acum, în Grecia, dezbaterea despre incendiile fără precedent din acest an nu a atins cu adevărat discuția despre rolul schimbărilor climatice. Zoi Halasti a găsit multă consolare în comunitatea locală. Ea spune că există un sentiment puternic de solidaritate, iar oamenii vor să reconstruiască împreună ceea ce a fost distrus în sat. Dar ea își face griji pentru viitor.

Sursa noastră principală de venit sunt măslinele, care sunt atât de bune, încât le exportăm. Dar acum plantațiile de măslini sunt distruse. Mai câștigam și din turism. Dar cine va mai vrea acum să vină aici în vacanță?” – spune Zoi Halasti. Pagubele uriașe provocate de incendii i-au făcut pe mulți să se întrebe dacă vor mai putea avea un viitor pe insulă. „Ce ar trebui să fac? Nu știu dacă am energie ca să încep totul de la zero. Mă gândeam să ies la pensie anul viitor”, mărturisește Zoi Halasti.

Doar resturi carbonizate au rămas din patiserie și din mare parte a insulei Evia. Mulți se întreabă dacă insula va putea vreodată să-și recupereze frumusețea.

UPDATE 4

Cum arată insula Evia înainte și după incendii. Imagini incredibile din satelit surprind proporțiile dezastrului

Imaginile surprinse de sateliții programului european de observare din spațiu Copernicus arată cât de mare este dezastrul provocat de incendiile din insula grecească Evia. Peste 100 de pompieri români au fost trimiși să ajute autoritățile elene să controleze focul și misiunea lor este aproape de sfârșit, însă pagubele lăsate de flăcări sunt cumplite. Pe site-ul programului Copernicus au fost publicate mai multe imagini făcute de sateliții Sentinel, care surprind proporțiile dezastrului din Evia. Una din fotografii este compusă din două imagini alăturate, practic același cadru surprins din spațiu la o distanță de zece zile: pe 1 august, când partea de nord a insulei Evia este complet înverzită, și pe 11 august, după izbucnirea incendiilor, când se vede clar cât de tare a fost pârjolită insula. O măsurătoare aproximativă arată că nordul insulei a fost ars pe o distanță de peste 30 de kilometri pe direcția Nord-Sud și cel puțin 20 de kilometri pe direcția Est-Vest. Suprafața acoperită de incendii depășește 50.000 de hectare, potrivit calculelor Copernicus.

evia

În altă imagine se vede fumul de la incendii cum se ridică deasupra insulei, fotografie realizată de la o distanță de aproximativ 800 de kilometri, altitudinea la care orbitează sateliții Sentinel. Incendiile de pe insula Evia au fost atât de puternice, încât Grecia s-a văzut nevoită să ceară ajutor internațional. România a răspuns apelului, trimițând o echipă formată din peste 100 de pompieri cu mașini și echipamente de intervenție. 

Românii i-au impresionat pe greci prin modul de intervenție și eficiență, ajungînd să fie lăudați în presa elenă. Ei au câștigat repede încrederea și simpatia localnicilor, care le-au dus provizii și apă rece în semn de mulțumire pentru ajutorul dat. După mai multe zile de eforturi intense, dar ajutați puțin și de domolirea vântului și de ploile care au căzut, pompierii au reușit să pună sub control incendiile de pe insula Evia.i și de ploile care au căzut, pompierii au reușit să pună sub control incendiile de pe insula Evia.

UPDATE 3

Pompierii eleni: Toate incendiile din Grecia sunt sub control

Vești bune din Grecia. După mai bine de două săptămâni de luptă constantă cu flăcările, incendiile au fost aduse sub control. În Grecia nu mai există niciun front activ, ci doar câteva focare răzlețe, a transmis purtătorul de cuvânt al pompierilor eleni pentru France Presse. Purtătorul de cuvânt al pompierilor a recunoscut că succesul a venit și cu ajutorul naturii. În regiunile care ardeau au scăzut temperaturile și a plouat, ceea ce a ajutat la stingerea focului. Totuși, rămân în urmă distrugeri foarte mari. Peste 100.000 de hectare din Grecia au ars. Premierul Kyriakos Mitsotakis a spus că este cel mai mare dezastru natural din istoria țării.

Acum, că incendiile au fost aduse sub control, prioritatea autorităților va fi reconstrucția. Mii de case au fost distruse. Foarte multe afaceri au fost nevoite să se închidă. Guvernul a pus deoparte un fond de 500 de milioane de euro pentru repararea stricăciunilor. Primii bani vor fi virați chiar săptămâna viitoare. Grecii au suferit pagube materiale din cauza incendiilor trebuie să se înregistreze pe un site al guvernului și vor fi despăgubiți. Vestea și mai bună este că deși incendiile au fost de o amploare fără precedent în ultimele decenii, sunt foarte puține victime în rândul oamenilor.

Grecia a aprobat un buget de 500 de milioane de euro pentru repararea și compensarea daunelor provocate de flăcări. Confruntat cu furia locuitorilor din zonele sinistrate, liderul conservator a prezentat un pachet de măsuri pentru victime, precum şi planuri de reconstrucţie în insula Evia, la 200 km de Atena şi a cărei parte de nord era încă în flăcări marţi. Măsurile de ajutor „vor fi finanţate în principal printr-un buget suplimentar de 500 de milioane de euro pe care Ministerul de Finanţe îl va depune acum”, a precizat Mitsotakis.

Statul va plăti în special până la 150.000 de euro pe casă distrusă, a detaliat el pe contul său oficial de Twitter, cu plata imediată a unui avans de 20.000, 12.000 sau 5.000 de euro, în funcţie de gradul de degradare al locuinţei. Sunt prevăzute, de asemenea, scutiri de la impozitele pe proprietate şi contribuţii sociale. De asemenea, statul grec va debloca 224 de milioane de euro pentru reîmpădurirea a 165.000 de hectare, sumă care poate fi majorată dacă este necesar.

Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate şi mii de oameni, stârnind totodată nemulţumire şi critici legate de reacţia guvernului. Premierul Mitsotakis şi-a cerut scuze luni seara la televiziune şi a promis că greşelile vor fi identificate şi remediate, dar a făcut în acelaşi timp apel la unitate.

UPDATE 2

Pompierii români continuă lupta cu focul în zonele Spathari şi Kalivia

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a anunţat joi că acţiunile pompierilor români de lichidare a incendiilor continuă, în zonele Spathari şi Kalivia din Grecia, cu şase maşini de stingere, două cisterne şi o dronă. Şase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum şi crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor, precizează DSU.

Alături de pompierii români se află cei din Republica Moldova, care intervin cu două maşini de stingere, fapt ce conduce la mărirea zonei de acţiune şi protecţie.

Salvatorii din teren sunt informaţi permanent privind direcţia şi intensitatea vântului, reuşind astfel să aibă o prognoză cât mai bună asupra posibilităţilor de propagare a incendiului. Pe parcursul serii de miercuri, în zona de acţiune a pompierilor români şi moldoveni s-au înregistrat precipitaţii pe o durată de aproximativ două ore, iar, potrivit prognozelor, temperaturile vor fi uşor mai scăzute joi faţă de zilele anterioare.

Monitorizarea aeriană s-a realizat cu ajutorul dronei, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situaţiei din teren. De asemenea, la solicitarea pompierilor greci, a fost efectuată monitorizarea şi altor zone unde intervin aceştia.

UPDATE 1

Întregul teritoriu al Greciei este sub cod galben de caniculă iar în sud, avertizarea este însoțită și de una similară pentru vânt puternic. Doi oameni au murit, cel puțin 20 sunt răniți, printre pompieri, voluntari și civili, în timp ce incendiile sunt încă departe de a fi controlate.

grecia1

Premierul Greciei a anunţat deblocarea a 500 de milioane de euro pentru ajutoare de urgenţă

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat marţi deblocarea a 500 de milioane de euro pentru ajutoare de urgenţă şi reconstrucţie în regiunile afectate de incendii cu o amploare fără precedent şi care continuă să devasteze o parte a ţării, relatează AFP. Confruntat cu furia locuitorilor din zonele sinistrate, liderul conservator a prezentat un pachet de măsuri pentru victime, precum şi planuri de reconstrucţie în insula Evia, la 200 km de Atena şi a cărei parte de nord era încă în flăcări marţi. Măsurile de ajutor „vor fi finanţate în principal printr-un buget suplimentar de 500 de milioane de euro pe care Ministerul de Finanţe îl va depune acum”, a precizat Mitsotakis.

Statul va plăti în special până la 150.000 de euro pe casă distrusă, a detaliat el pe contul său oficial de Twitter, cu plata imediată a unui avans de 20.000, 12.000 sau 5.000 de euro, în funcţie de gradul de degradare al locuinţei. Sunt prevăzute, de asemenea, scutiri de la impozitele pe proprietate şi contribuţii sociale. De asemenea, statul grec va debloca 224 de milioane de euro pentru reîmpădurirea a 165.000 de hectare, sumă care poate fi majorată dacă este necesar. Premierul Kyriakos Mitsotakis a prezentat scuze publice luni pentru deficienţele răspunsului la incendiile devastatoare din ţară din ultima săptămână, notează Reuters. Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate şi mii de oameni, stârnind totodată nemulţumire şi critici legate de reacţia guvernului. Premierul Mitsotakis şi-a cerut scuze luni seara la televiziune şi a promis că greşelile vor fi identificate şi remediate, dar a făcut în acelaşi timp apel la unitate.

Pompierii din România şi R. Moldova, în aceeaşi echipă în lupta cu incendiile din Grecia

Pompierii români continuă acţiunile de stingere a incendiilor în insula grecească Evia, în cea de a patra zi, cu şase maşini de stingere, două cisterne şi o dronă, în zona Spathari, a anunţat miercuri Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Conform sursei citate şase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum şi crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor. IGSU precizează că alături de pompierii români vor fi şi cei din Republica Moldova, care intervin cu două maşini de stingere.

În cursul zilei de marţi, forţele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din Republica Moldova au sosit în Grecia, în baza de operaţii a pompierilor militari români. 25 de pompieri care încadrează patru autospeciale de intervenţie s-au alăturat pompierilor salvatori din România, în vederea sprijinirii acestora în lupta cu incendiile de vegetaţie şi fond forestier care au pus stăpânire pe mai multe zone de pe teritoriul elen, precizează sursa citată.

IGSU reaminteşte că autorităţile elene au rol principal în coordonarea întregii misiuni, aceştia fiind responsabili de configurarea planului de intervenţie, gruparea numerică a forţelor şi efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acţiona în vederea limitării răspândirii incendiilor de vegetaţie. În mod permanent se menţine legătura cu ofiţerul elen delegat în asistarea şi buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români şi moldoveni. Având în vedere temperaturile ridicate şi condiţiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la şase ore.

Premierul grec i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, la solicitarea acestuia, informează Administrația Prezidențială. Premierul grec a mulțumit în numele poporului elen pentru sprijinul acordat de pompierii români în lupta cu incendiile care au devastat Grecia.

Premierul grec a transmis Președintelui României mulțumirile sale deosebite în numele poporului elen pentru sprijinul acordat în lupta împotriva incendiilor din Grecia prin misiunea pompierilor români care au răspuns prompt apelului autorităților grecești. Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit Premierului Kyriakos Mitsotakis pentru cuvintele de apreciere și a exprimat solidaritatea cu poporul elen în aceste momente dificile, precum și compasiunea pentru victimele și toți cei afectați de incendiile devastatoare din ultimele zile. Această solidaritate este demonstrată nemijlocit prin acțiunea celor 108 pompieri români aflați în misiune în Grecia pentru acordarea de sprijin în combaterea incendiilor care s-au răspândit pe arii extinse și salvarea vieților omenești. Grupul de pompieri s-a deplasat în Grecia, cu 23 de autospeciale, în baza solicitării de asistență internațională formulate de Guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă„, potrivit sursei citate.

În cadrul convorbirii telefonice, Președintele Klaus Iohannis și Premierul Kyriakos Mitsotakis au discutat și despre excelentele relații bilaterale dintre România și Republica Elenă, precum și despre colaborarea la nivel european și internațional.

Cu referire la Raportul privind schimbările climatice, publicat la începutul acestei săptămâni de ONU, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că magnitudinea și ritmul accelerat în care acestea au loc, dar și efectele lor dramatice, precum incendiile de vegetație la care asistăm în prezent, necesită o acțiune fermă, coordonată la nivel european și internațional, pentru a implementa politici publice adecvate prin care să protejăm mediul înconjurător”, se mai arată în comunicat. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Peste 100 de pompieri români luptă de patru zile cu flăcările care au cuprins insula Evia, din Grecia. Sub un soare arzător, la temperaturi care ajung la 40 de grade la prânz, oamenii urcă pe coastele împădurite cuprinse de flăcări, cărând echipament, furtunuri și rezervoare de apă de zeci de kilograme. Se răcoresc cu apă direct din cisterne și mănâncă pe apucate, dar sunt hotărâți să ducă la bun sfârșit misiunea și să se întoarcă toți, cu bine, acasă.Un soare roșu, acoperit de plafonul de fum care acoperă insula Evia, îi prinde pe pompierii români în curtea unității unde sunt cazați în timpul misiunii care a început de cinci zile.

Chiar dacă are în sânge disciplina militară, comandantul pompierilor români știe că e bine ca oamenii lui să înceapă ziua cu voie bună. Îi așteaptă ore întregi de luptă cu flăcările, la temperaturi care ajung până la 60 de grade, cu echipamente care cântăresc zeci de kilograme. Prima tură ia în primire autospecialele, care pleacă rând pe rând către prima intervenție a zilei. Mașini noi, construite special pentru a face față terenului accidentat din pădure. Ajung repede la primele focare, la doar câțiva kilometri de bază. Pe dealurile pârjolite din Evia intervenția nu e ușoară, iar pompierii lucrează numai câte doi. Își țin spatele unul altuia, trag împreună de furtun, se feresc reciproc de foc. Se spală la furtun.

Pompierii români îndură temperaturi de până la 60 de grade Celsius

Pe măsură de orele trec, temperatura pe insulă crește. 35, 38, 40 de grade. În pădurea pârjolită se mai adaugă cel puțin 20 de grade. Din când în când, pompierii se opresc, se spală pe față, beau o gură de apă, se odihnesc câteva minute. Au fețele și mâinile acoperite cu funingine, iar în momentele de respiro în ochi li se citește oboseala. Sunt însă determinați să își termine misiunea. Mai ales că au ajuns în Grecia fără să le-o ceară nimeni. A plecat cine s-a oferit, chiar dacă au lăsat în țară iubite, soții, copii și părinți în vârstă. Tura durează șase ore. Oamenii pleacă spre bază, pentru odihnă. Acolo au venit să discute cu ei jurnaliștii greci, impresionați de tehnica, dar și de pregătirea militarilor români

Peste 150 de focare concomitente au întins la limita suportabilului capacitatea serviciilor de intervenție. Cele mai grave sunt incendiile din nordul Atenei și din insula Evia, unde feriboturile au evacuat mii de oameni din calea flăcărilor. În Atena, flăcările înaintează cu repeziciune, ajutate de vânt și vegetația uscată după temperaturile caniculare din ultima perioadă. Mii de oameni au primit ordin să-și părăsească locuințele aflate în nordul capitalei elene, din cauză că incendiile se apropiau rapid. Case, mașini și afaceri au fost mistuite. În insula Evia, a doua cea mai mare din Grecia, incendiile au ajuns la o dimensiune periculoasă. Oamenii din mai multe localități au fost evacuați pe mare, deoarece toate drumurile erau blocate de flăcări. Situaţia este deosebit de gravă în insula greacă Evia, devastată de incendii. Mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăseacă locuinţele, lăsându-şi agoniseala de o viaţă pradă focului, în timp ce flăcările s-au răspândit în mai multe direcţii pentru a şasea zi consecutiv. Misiunea celor 108 pompieri români a început sâmbătă și va dura 10 zile, cu posibilitatea prelungirii, dacă va fi nevoie.

O serie de incendii a lovit țara în ultimele zile. Grecia se confruntă cu cea mai severă caniculă din ultimii 30 de ani, în care temperaturile au crescut până la 45 de grade Celsius. Imaginile filmate cu dronele arată amploarea daunelor provocate de incendiile de nestăvilit de pe continent, la nord de Atena. Peste 56.000 de hectare au fost pârjolite, în Grecia, din cauza incendiilor de vegetație. Adică o suprafață de două mai mare decât Bucureștiul a fost mistuită de flăcări. Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat pentru luni o ședință ministerială privind ajutoarele pentru cei care au pierdut bunuri în urma incendiilor.

Scopul nostru este să finalizăm inventarul cât mai curând posibil, pentru a începe imediat procesul de ajutorare a cetățenilor noștri afectați”, a declarat ministrul infrastructurii și transporturilor.

grecia3

La Atena, oficialii au început să evalueze daunele cauzate de un incendiu care a mistuit câteva suburbii la nord de oraș săptămâna trecută. Flăcările, care au izbucnit la poalele Muntelui Parthina, la marginea capitalei, au pus pe fugă mii de oameni și au distrus zeci de case și afaceri, precum și mii de hectare de teren forestier. Grecia a primit asistență din partea mai multor țări europene pentru a ajuta la lupta împotriva flăcărilor. Luni, peste 600 de pompieri s-au luptat încercând să stingă incendiile din Evia.

Tot luni, un avion pentru stingerea incendiilor s-a prăbuşit duminică după-amiază în timpul unei operaţiuni în insula Zakynthos din Grecia, dar pilotul a supraviețuit, se simte bine, dar a fost transportat la spital din precauție, relatează greekreporter.com. Avionul de tip Pezetel se afla într-o operaţiune de stingere a unui mic focar izbucnit în această insulă din Marea Ionică, aflată la vest de Grecia continentală. Cauza prăbușirii nu a fost stabilită deocamdată.

Condiţiile meteorologice sunt extreme în această vară în Grecia, un val de căldură fără precedent în ultimii 30 de ani a declanşat incendii simultane în mai multe regiuni din țară. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a vorbit sâmbătă despre o „vară de coşmar”. Grecia şi-a mobilizat armata în sprijinul pompierilor şi mai multe ţări, inclusiv România, au oferit asistenţă.

grecia4

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.