Campania „Fără penali în funcții publice” se mută pe faleza Cazinoului din Constanța. Strângere de semnături cu Oreste Teodorescu și Stelian Ion

Au mai rămas 18 zile până când cei de la USR trebuie să strângă cele 500.000 de semnături, necesare demarării procedurilor de modificare a Constituției și în care ar urma să fie prevăzut un articol potrivit căruia li se interzice persoanelor condamnate penal definitiv să candideze pentru funcții publice alese. De la demararea campaniei de strângere de semnături, la 1 aprilie, cei de la USR au reușit să strângă 480.000 de semnături, ceea ce înseamnă faptul că inițiatorilor campaniei „Fără penali în funcții publice“ le mai trebuie 20.000 de semnături. Dar asta nu e singura condiție pentru ca inițiativa lor să fie declarată legală. În 21 de județe, cei de la USR trebuie să strângă minim 20.000 de semnături. Potrivit inițiatorilor campaniei, cei de la USR au nevoie de 20.000 de semnături din județele Alba, Argeș, Bacău, Dolj, Ilfov, Galați, Hunedoara, Neamț, Maramureș, Mureș, Prahova, Suceava, Tulcea și Vaslui. Situația cea mai dificilă se regăsește în județele Alba și Suceava, unde s-au strâns, până în prezent, puțin peste 7.000 de semnături.

Deputatul de Constanța Stelian Ion spune că, în Constanța, s-au strâns cele 20.000 de semnături, însă, cu toate acestea, campania „Fără penali în funcții publice“ la malul mării va continua. În această idee, duminică, 5 august, USR anunță că strânge semnături, în Constanța, alături de jurnalistul Oreste Teodorescu și deputatul Stelian Ion.

„Vă așteptăm pe faleza Cazinoului din Constanța între orele 17.00 și 21.00. Inițiativa Fără Penali în funcții publice are ca scop modificarea Constituție pentru a interzice persoanelor condamnate penal definitiv să candideze pentru funcții publice alese“, se arată într-un anunț al USR.

„E o zonă foarte circulată și emblematică. Nu am ales-o întâmplător. Din păcate, acum simbolizează ruina în care a fost adusă Constanța de personaje cu probleme penale. Oamenilor, turiști sau constănțeni, ar trebui să le dea de gândit această simbolistică și să ne sprijine în acest demers absolut normal, de impunere a unor reguli care să nu le permită persoanelor condamnate penal să conducă această țară. Ne dorim să strângem cât mai multe semnături, mai ales că în zona Cazino vor fi și turiști care vor semna și pentru alte județe. Important este să strângem 20.000 de semnături și pentru alte județe. De aceea, după evenimentul de duminică voi fi prezent și în județele Tulcea și Galați, pentru a ajuta la strângerea de semnături. Cu această ocazie, doresc să îi mulțumesc lui Oreste Teodorescu pentru că a pus umărul la desfășurarea acestei campanii. Totodată le mulțumesc și celorlalte personalități pentru implicare și care au semnat“, a afirmat deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Ce propun USR-iștii

Amintim că, inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

CITEȘTE ȘI:

USR Constanța are treabă de 1 Mai: „Fără penali pe litoral”

Interdicția este una temporară, care ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare. Jurisprudența CEDO și tratatele internaționale la care România este parte nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales. Comitetul de inițiativă este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numără filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului “REZISTENȚA” Oana Negru și Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.

Unul dintre inițiatorii acestei mișcări civice, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a declarat că „este nevoie ca în legislația românească să fie impusă o interdicție ca cei condamnați penal, definitiv, și care au comis fapta cu intenție, să nu mai poată ocupa o funcție publică pentru o bună perioadă de timp, pentru că persoanele aflate în cele mai importante funcții publice dau direcția dezvoltării societății, și după modul în care au acționat în societate așa vor acționa și în acele funcții“.

„Nu mai trebuie explicat de ce o persoană condamnată nu mai trebuie să ocupe o funcție publică, totul ține de bunul simț și de o moralitate. Există un discurs din partea Puterii, în care se spune: „am fost aleși de poporul român, nu contează că avem condamnări penale, iar acest lucru este suficient pentru a ne legitima în funcții publice“. Nu e normal să fie așa. A avea persoane condamnate în funcții publice nu înseamnă că acestea își vor schima peste noapte conduita. În acele funcții ei se vor purta la fel: vor fi abuzivi, vor încălca legea și vor fi un model prost pentru întreaga societate. Aceste persoane sunt interesate de binele personal și vor lărgi găurile prin care se scurge banul public“, a concluzionat Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

USR declanșează la Constanța strângerea de semnături pentru campania “Fără penali în funcții publice”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.