Camere video instalate în TOT ORAȘUL pentru „combaterea faptelor antisociale”. Făgădău: „Ne dorim să avem cel mai modern dispecerat din România pentru zona de siguranță”

Consilierii locali municipali au aprobat, joi, în ședință ordinară, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice aferente obiectivului de investiții „Creșterea siguranței în municipiul Constanța – SAFE CITY 20” prin realizarea unui sistem operațional integrat de monitorizare – etapa studiul de prefezabilitate.

CITEȘTE ȘI:

Este vorba, practic, de instalarea unui sistem complex de monitorizare video în… tot orașul. Potrivit proiectului, a cărui valoare este de aproximativ 9 milioane de euro, se impune un sistem de monitorizare de ultimă generație, pentru siguranța cetățeanului. Primarul municipiului, Decebal Făgădău, a primit acordul tuturor instituțiilor din oraș pentru instalarea acestui sistem. Vorbim de minim 1.260 de camere video, al căror scop este „de a proteja populația împotriva faptelor antisociale, de a aduce un plus de liniște și confort psihic în rândul celor care știu că sunt protejați într-un fel”.

Ideea instalării acestui sistem este de a ajuta autoritățile să intervină eficient, să ofere probe concludente, să ajute persoanele aflate în dificultate, fie că este vorba de criminalitate sau situații de urgență, incendiu, accident, stare de sănătate, inundații etc.

SAFE CITY 20 înseamnă instalarea de camere video la intrările și ieșirile din municipiu, la intrările și ieșirile din Portul Constanța, în zona Gării și a celor două autogări, în marile intersecții, sensuri giratorii, piațete pietonale, piețe, parcuri și locuri de joacă; în zona stadionului Farul, în preajma plajelor, în apropierea restaurantelor, în zonele în care sunt amplasate restaurante cu specific al altor naționalități sau clădiri emblematice pentru județ și municipiu, monumente istorice și muzee, instituții publice ș.a.m.d.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul de hotărâre a fost aprobat de toți cei 26 de consilieri locali prezenți, iar primarul Decebal Făgădău, a explicat, după ședință, în detaliu, ce presupune această inițiativă:

„Înseamnă minim 1.260 de camere în tot orașul! Este primul demers serios în ceea ce privește sistemul de supraveghere video, sistemul de siguranță. Deja avem urcat pe SICAP caietul de sarcini pentru achiziția studiului de fezabilitate. Sper să aprobăm undeva la începutul anului viitor studiul de fezabilitate și va urma o licitație pentru proiectare și execuție, o licitație care sper să dureze cât mai puțin. Mi-aș dori să urmăm aceeași procedură ca la autobuze, ca la BERD. Municipiul Constanța are un preacord de finanțare cu BERD, în care este inclus acest proiect. De îndată ce vom avea studiul de fezabilitate aprobat, vom discuta cu BERD, cu Ministerul de Finanțe și vom organiza cu celeritate licitația. La dispersia și categoriile camerelor în oraș, vom vedea că acoperă toate zonele, de la școli, grădinițe, spații publice, până la locuri de joacă și ghene de gunoi! Astfel încât să nu mai pățim ce am pățit în ultima perioadă. Construim cu greu și într-o noapte vin unii și strică tot ce am muncit noi ani sau luni… Finanțarea, fie din bugetul local, fie… vorbim despre un proiect de aproximativ 9 milioane de euro! Pentru a face o procedură la nivel european putem accesa un împrumut de la BERD cu perioadă de grație până la implementare și cu rambursare în timp, așa cum este la autobuze. La acest număr (1.260 – n.r.) s-a ajuns după ce au fost consultate toate instituțiile! (…) Ne dorim să avem cel mai modern dispecerat din România pentru zona de siguranță interoperabil cu toate celelalte structuri de siguranță și ordine publică”, a spus Făgădău.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *