Camera Reprezentanților votează PUNEREA SUB ACUZARE a lui Donald Trump pentru INCITARE LA INSURECȚIE

Preşedintele Comitetului pentru regulamente din Camera Reprezentanţilor a SUA a declarat luni că articolul pentru demiterea şi punerea sub acuzare (impeachment) a preşedintelui republican în exerciţiu al SUA, Donald Trump, va ajunge miercuri la vot în plenul acestei camere şi acesta va trece, relatează Reuters.

Este important să acţionăm şi este important să acţionăm într-o manieră foarte serioasă şi deliberativă. (…) Ne aşteptăm să ajungă la vot miercuri. Şi mă aştept să treacă”, a declarat la postul CNN congresmanul democrat Jim McGovern. Acelaşi congresman a mai spus că ar dori ca republicanii să aducă obiecţii faţă de această cerere de impeachment printr-o rezoluţie în care să-i ceară vicepreşedintelui Mike Pence să-l înlăture pe Trump prin invocarea articolului 25 din Constituţia SUA. Respectivul articol prevede că un preşedinte poate fi înlăturat dacă este considerat „inapt” să-şi îndeplinească atribuţiile. În acest caz, acel comitet condus de congresmanul democrat va întocmi un regulament pentru a vota legislaţia în Camera Reprezentanţilor, iar 24 de ore mai târziu comitetul va prezenta o altă rezoluţie pentru impeachment.

Democraţii îl acuză pe preşedintele republican, care-şi încheie mandatul miercurea viitoare, că este responsabil pentru incidentele din 6 ianuarie, ei susţinând că prin declaraţiile sale el şi-ar fi încurajat simpatizanţii să pătrundă în clădirea Capitoliului. Conform documentelor consultate de CNN, principalul cap de acuzare formulat împotriva lui Trump este „incitarea la insurecție”. Dacă procedura va fi finalizată, Donald Trump ar stabili un nou record pe final de mandat și ar deveni primul președinte din istorie care este pus sub acuzare de două ori. Trump a mai fost pus sub acuzare la începutul anului trecut pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, dar a fost achitat de senatul dominat de republicani.

Senatorul republican Pat Toomey i-a cerut preşedintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, să demisioneze, în contextul pregătirilor pentru declanșarea procedurii de destituire a sa.

Cred că cea mai bună soluție pentru ţara noastră este ca preşedintele să demisioneze, să plece cât mai curând posibil. Sunt conştient că acest lucru nu este probabil, dar cred că ar fi cel mai bine. (…) Cred că preşedintele a comis delicte pasibile de inculpare în vederea demiterii”, a spus senatorul republican Pat Toomey, într-un interviu acordat postului NBC, citat de Reuters.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, le-a cerut congresmenilor democraţi că revină rapid la Washington pentru declanşarea procedurii inculpării preşedintelui Donald Trump în vederea demiterii.

„Vom iniţia întrunirile cu membrii Camerei Reprezentanţilor şi cu experţii constituţionali. Vă îndemn să fiţi pregătiţi să reveniţi la Washington”, a spus Nancy Pelosi, citată de publicaţia The Hill.

Vineri, Pelosi i-a cerut lui Trump să demisioneze, exprimând temeri privind deciziile acestuia în ultimele zile ale mandatului, inclusiv asupra riscului lansării unui conflict militar. Într-o scrisoare adresată membrilor Congresului, Nancy Pelosi îi cere preşedintelui Donald Trump să se retragă de la putere „imediat şi de bună voie”, avertizând că, în caz contrar, riscă să fie vizat de o nouă procedură de demitere. Pelosi a subliniat că procedura inculpării va fi lansată de Camera Reprezentanţilor săptămâna viitoare, dacă Donald Trump nu demisionează sau nu va fi suspendat din funcţie de vicepreşedintele Mike Pence, prin invocarea Amendamentului 25.

Trump a anunţat că nu va participa la ceremonia de învestire a succesorului său, Joseph Biden, dar va permite transferul ordonat al puterii. Donald Trump este acuzat că şi-a instigat susţinătorii că pătrundă cu forţa în sediul Congresului. Violenţele produse la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Impeachment-ul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic. Prerogativa de acuzare aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce prerogativa judecării cazului aparţine Senatului.  Ea presupune un larg acord al forţelor politice pentru că destituirea necesită votul unei majorităţi de două treimi dintre senatori.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.