Calcule după MOȚIUNEA DE CENZURĂ: Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări. Orban: „Propunerea de premier sunt eu!”

Preşedintele Klaus Iohannis are joi consultări cu partidele parlamentare în vederea nominalizării unui premier, după ce Guvernul Orban a fost demis. Primii au fost invitaţi reprezentanţii PNL, care ar urma să îl propună tot pe Ludovic Orban. Imediat după PNL, Iohannis are programată întâlnirea cu reprezentanţii PSD, care, împreună cu PRO România, îl propun pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier. Preşedintele ar putea face joi seară anunţul privind numele prim-ministrului desemnat. Totodată, după PSD, la consultări participă USR, UDMR, PMP, Pro România, dar și grupul minorităților.

CITEȘTE ȘI:

Consultările au loc după următorul program:


* Ora 12,00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
* Ora 12,45 – Partidul Social Democrat (PSD);
* Ora 13,30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
* Ora 14,15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
* Ora 15,00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
* Ora 15,45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
* Ora 16,30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
* Ora 17,15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Ludovic Orban, premierul demis miercuri prin moțiune de cenzură cu 261 de voturi pentru, a declarat că Executivul nu putea depune ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi și că un proiect cu acest subiect, depus de PNL în urmă cu trei ani, nu a fost supus dezbaterii și votului de actualul Parlament.

CITEȘTE ȘI:

Orban a declarat, joi dimineață, că propunerea de premier cu care PNL merge la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis este… el. Totodată, delegația PNL va merge la Cotroceni și vor înainta propunerea de premier Ludovic Orban, dar și susținerea pentru alegerile anticipate. După calculele liberalilor, votul pentru prima propunere de Cabinet ar trebui să fie organizat în jur de 24-25 februarie.

Propunerea este în persoana președintelui PNL, subsemnatul, eu, Ludovic Orban. Delegația va transmite președintelui susținerea pentru obiectivul declarat al președintelui de declanșare a anticipatelor. Decizia noastră este de a contribui la respingerea celor două propuneri de guvern care vor fi formulate”, a spus Orban.

Premierul demis miercuri a mai punctat faptul că PSD nu are nici o șansă să își învestească în funcție un premier.

De cealaltă parte, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, joi, la sediul partidului, înainte de a merge la consultările de la Palatul Cotroceni, că social-democrații împreună cu PRO România îl susțin pe Remus Pricopie, rectorul SNSPA. Ciolacu a adăugat că există majoritate PSD-PRo România pentru formarea Guvernului.

CITEȘTE ȘI:

PSD și PRO România au suficientă majoritate de a forma guvernul România. Am văzut că USR are o propunere, iar la PNL Orban s-a autopropus”, a spus Ciolacu.

UDMR nu susține crearea unei majorități în jurul PSD și nici un premier susținut de PSD. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că Uniunea va participa la consultările de la Cotroceni și va vedea ce propunere face președintele pentru premier. Totodată, Hunor consideră că o nouă nominalizare a lui Ludovic Orban ca premier din partea președintelui Klaus Iohannis înseamnă că șeful statului dorește să împingă lucrurile spre alegerile anticipate.

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat joi, înainte de consultările de la Cotroceni, faptul că susține dizolvarea Parlamentului și echipa condusă de acesta va discuta în cadrul consultărilor și despre calendarul pentru alegeri anticipate.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *