Spread the love

Primăria Generală a Capitalei subvenţionează, la fel ca toate primăriile din țară, anual, sute de milioane de lei pentru a subvenționa energia termică pentru populaţia care este racordată la sistemul centralizat. La un simplu calcul, teoretic, dacă ar strânge banii de subvenţie timp de doi ani, Primăria Capitalei ar putea achiziționa centrale pe gaz pentru toate apartamentele.

În urma unui calcul simplu făcut și la nivelul Constanței, TOMIS NEWS a constatat că autoritatea locală din Constanța ar avea nevoie de 124 de milioane de lei pentru a achiziționa centrale termice pe gaz (la un preț minim de 2.000 de lei pentru o centrală) pentru toate cele 62.000 de apartamente care sunt încălzite de RADET Constanța în sistem centralizat. Acești bani sunt cei din subvenția pe doi ani și jumate pe care o suportă Primăria Constanța. Precizăm că, în fiecare sezon rece, autoritatea locală suportă o subvenție la energia termică livrată populației care se ridică la peste 50 de milioane de lei. Posibilitatea de a avea toate apartamentele din Constanța racordate la rețeaua de gaze este văzută de populație drept o soluție necesară și practică, în condițiile în care costurile de întreținere a unui apartament racordat la rețeaua centralizată de termoficare sunt extrem de ridicate. De partea cealaltă, specialiștii în termoficare spun că soluția ca autoritatea locală să achiziționeze centrale termice de apartament din banii de subvenție este total greșită și dăunătoare pentru mediu, totodată.

Directorul RADET Constanța, Liviu Popa, a declarat pentru TOMIS NEWS că soluția cea mai eficientă de alimentare cu căldură a populației este cea oferită de sistemul centralizat, unde, prin producerea în cogenerare, se asigură minim de poluare și maxim de eficiență energetică cu condiția să fie investiții în surse și în rețeaua de transport și distribuție adecvate cerințelor actuale.

„Ideea de a alimenta individual cu centrale de apartament este o mare greșeală din mai multe considerente. Pe de o parte, gradul de poluare s-ar mări atât de rapid și am intra în infringement de mediu în localitățile cu astfel de sisteme. Pe de altă parte, consumul de gaze într-o centrală în cogenerare pentru o localitate este categoric mai mic decât suma consumurilor de gaze care s-ar efectua în fiecare apartament. Riscurile la care s-ar supune locuințele populației, mai ales la ieșirea din garanție a centralelor de apartament, ar fi uriașe. Vot fi adevărate bombe pentru clădirile respective“, a spus Liviu Popa, pentru TOMIS NEWS.

Directorul RADET susține că problema Constanței este sursa de producere a energiei termice, care este în acest caz Electrocentrale Constanța (fostul CET) și rețeaua de transport a acesteia, asupra cărora nu s-au mai făcut investiții. Liviu Popa spune că dacă CET-ul ar fi al municipalității, cu o investiție însumând subvenția pe care o dă Primăria timp de trei sau cinci ani, am avea cel mai modern CET la Constanța. Asta ar aduce, în opinia lui Popa, șo reducere drastică a costurilor cu energia termică pentru populație.

CITEȘTE ȘI:

Criza s-a încheiat! Apa caldă va fi RELUATĂ la Constanța după ce Primăria va plăti către CET, în avans, o parte din subvenție! Ca reparație morală, prețul gigacaloriei a scăzut de la 250 de lei la… 225 de lei!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *