Cadou al CSM pentru a o ține departe de DNA? Constănțeanca Adina Florea, numită procuror-șef adjunct al Secției care anchetează magistrați!

În urmă cu câteva săptămâni, procurorul constănțean Adina Florea primea din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aviz negativ pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Mulți credeau că, astfel, drumul Adinei Florea către șefia DNA este curmat, mai ales că și președintele Klaus Iohannis a dat de înțeles că nu o vrea pe Florea la șefia DNA. Cu toate acestea, avizul CSM nu atârna prea mult în ecuația numirii Adinei Florea la cârma DNA, mai ales că există un precedent în acest caz, mai exact cel din 2009 când inclusiv Laura Kodruța Kovesi a primit aviz negativ de la CSM și, cu toate astea, a ajuns în cele din urmă șef al Direcției. Până când va vedea dacă șeful statului o acceptă sau nu la cârma DNA, Adina Florea va ocupa un alt post la nivel central. Mai exact, postul de procuror-șef adjunct al Secției de investigare a magistraților. Decizia de numire a procurorului constănțean în această funcție aparține CSM, la propunerea procurorului șef al Secției pentru anchetarea magistraților, Florena Strechi. Actele de numire a Adinei Florea au fost înaintate de CSM către Parchetul General. La momentul interviului pentru postul de procuror de execuție în Secția de anchetă a magistraților, Florea a declarat că înscrierea pentru această poziție un nu este o variantă de rezervă și că în cazul în care Iohannis o va numi la șefia DNA ea va merge acolo.

Secția de anchetare a magistraților, operațională de marți, 23 octombrie

Secţia de anchetare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General a devenit operaţională începând chiar de marţi, 23 octombrie. Amintim că, în vara acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a semnat un decret care aduce multe frisoane magistraților. Este vorba de promulgarea legii pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, cea mai importantă prevedere fiind cea referitoare la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Odată cu înființarea secției de anchetat magistrați, aceasta preia toate dosarele vizând judecători și procurori aflate până acum în lucru la DNA sau la alte unități de parchet, inclusiv pe cele închise. Procurorul-șef al Secției este Florena Strechi, de la Parchetul General. De asemenea, pe funcții de execuție vor lucra și procurorii Codruța Chindea (de la Brașov), Sorin Iasinovschi (de la Suceava) și Magdalena Olteanu (de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6).

CITEȘTE ȘI:

Secția de anchetare a magistraților, gata să intre „în pâine”. În Parlament, pe repede-înainte

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *